τεχνολογία

Ερχεται και το διασυνδεδεμένο σώμα με το Internet;

Η Kaspersky Lab συνεργάζεται με τη BioNyfiken, μια σουηδική bio-hacking κοινότητα, με σκοπό να αποκαλύψει τι πραγματικά ισχύει σε σχέση με την πιθανή διασύνδεση του ανθρώπινου σώματος με το Διαδίκτυο. Ενώ κάποτε η έννοια του «διασυνδεδεμένου» σώματος περιοριζόταν στα χολιγουντιανά blockbuster και στα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας, σήμερα, όλο και αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν «αναβαθμιστεί» με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Χάρη στην εφεύρεση και την ευρεία υιοθέτηση εμφυτεύσιμων βοηθημάτων, όπως οι βηματοδότες, οι αντλίες ινσουλίνης, τα ακουστικά βαρηκοΐας και τα συστήματα για εν τω βάθη εγκεφαλική διέγερση, ο κόσμος γεμίζει με ανθρώπους οι οποίοι θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως εν μέρει μηχανές.
Ωστόσο, πρόσφατες αναφορές στα ΜΜΕ περιγράφουν ένα νέο είδος «αναβαθμισμένων ανθρώπων», οι οποίοι εμφυτεύουν τεχνολογία στο σώμα τους όχι για ιατρικούς λόγους, αλλά απλώς για μεγαλύτερη ευκολία στην καθημερινότητα τους. Πρόκειται για άτομα που φέρουν «έξυπνα εμφυτεύματα», τα οποία τους βοηθούν να ελέγχουν κλειδαριές στις πόρτες, να πραγματοποιούν αγορές και να έχουν πρόσβαση σε συστήματα υπολογιστών, με ένα απλό κούνημα του χεριού τους. Σε αυτή την περίπτωση, προκύπτουν τα εξής ερωτήματα: Πότε επιτρέπουμε στο σώμα μας να περιέχει αυξανόμενες ποσότητες προσωπικών δεδομένων, τα οποία μπορούν να υποκλαπούν από χάκερ; Υπάρχει πράγματι λόγος ανησυχίας;
Η BioNyfiken, μία bio-hacking κοινότητα με έδρα τη Σουηδία, ηγείται της αποστολής για ομαλοποίηση του φαινόμενου αυτού, γνωστού ως “chipping”, με στόχο να το καταστήσει πιο προσιτό στις μάζες. Η άποψή τους είναι ότι ένα έξυπνο, υποδερμικό εμφύτευμα δεν διαφέρει τόσο πολύ από το να φοράει κάποιος ένα σκουλαρίκι ή να έχει ένα τατουάζ. Επίσης, θεωρούν ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν εμφυτεύματα τύπου NFC (ασύρματη τεχνολογία επικοινωνίας κοντινού πεδίου), τα οποία θα περιέχουν μια σειρά πληροφοριών. Ο Patrick Mylund Nielsen, Senior Security Researcher της Kaspersky Lab, σχολίασε: «Η βασική τάση στον τομέα του “Internet of Things” ήταν να δημιουργούνται προϊόντα που διατίθενται γρήγορα στην αγορά. Η ασφάλεια αποτελεί συχνά δεύτερη σκέψη, ενώ μερικές φορές δεν αποτελεί ζήτημα για κάποιους. Μάλιστα, παρότι η βιοπροσθετική τεχνολογία έχει υπάρξει βασικό θέμα για την επιστημονική φαντασία, λίγες είναι οι ιστορίες που ασχολούνταν με τις επιπτώσεις της στην καθημερινότητα. Τι συμβαίνει όταν τα ιδιωτικά κλειδιά μας βρίσκονται κάτω από το δέρμα μας; Μπορεί κάποιος να γίνει ένα δικό μου «εικονικό αντίγραφο»μέσω μιας απλής χειραψίας; Μπορεί κάποιος να με ακολουθεί όπου κι αν πηγαίνω; Η λέξη “nyfiken” σημαίνει “περίεργος” στα Σουηδικά και όταν πρόκειται για τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, είμαστε πράγματι περίεργοι να μάθουμε τι συμβαίνει!».

About Freegr network

Από το Blogger.