ειδήσεις

Ενα «νέο παράθυρο στο σύμπαν» ανοίγει η ανίχνευση, για πρώτη φορά, των βαρυτικών κυμάτων

Κι όμως, υπάρχουν! Επιστήμονες του Παρατηρητηρίου LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory) στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και σε κομβικό ρόλο η κορυφαία ελληνίδα φυσικός Βίκυ Καλογερά, ανακοίνωσαν ότι ανίχνευσαν βαρυτικά κύματα -«ρυτιδώσεις» στον ιστό του χωροχρόνου- επιβεβαιώνοντας έτσι τη σχετική φημολογία των τελευταίων εβδομάδων. https://twitter.com/NSF/status/697811494159958016?ref_src=twsrc^tfw Το «σήμα» θεωρείται καθαρό και αξιόπιστο, οπότε η ανακοίνωση -αν και προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλo επιστημονικό πείραμα- θεωρείται βαρύνουσα και αληθινή. Απόδειξη αυτού, το ότι ήδη έγινε δεκτή για δημοσίευση στο περιοδικό Physical Review Letters.
Η ανίχνευσή τους αναμένεται να χαρίσει ένα Νόμπελ Φυσικής στους επιστήμονες που έκαναν την ανακοίνωση -και, φυσικά, την έρευνα- καθώς πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις της εποχής μας. Ακούστε τη σύγκρουση των δύο μαύρων τρυπών, που ανίχνευσαν οι ερευνητές. https://soundcloud.com/tashrb/ligo-sound-1135136350-dur-5-hp-20-lp-400-su-1p0-fs-400 «Ναι, καταφέραμε να καταγράψουμε τα βαρυτικά κύματα», ανέφερε κατά την ιστορική ανακοίνωση ο καθηγητής, που ηγείται της ερευνητικής ομάδας. «Αυτά τα κύματα αποκαλύπτουν τις κινήσεις για τη δημιουργία μιας μαύρης τρύπας», πρόσθεσε. «Είναι η πρώτη φορά που ακούμε το σύμπαν να μας “μιλά”», καθώς αυτά τα κύματα δημιουργούν εκτός από κίνηση, την οποία το ανθρώπινο μάτι αδυνατεί να αντιληφθεί και ήχο. Ενα, λοιπόν, από τα φυσικά φαινόμενα που βασίζονται στα βαρυτικά κύματα είναι και οι μαύρες τρύπες του Διαστήματος και μέχρι σήμερα μπορούσαμε μόνο να παρατηρήσουμε τις επιπτώσεις τους και όχι τις ίδιες.
Καμία αμφιβολία, πια, ότι υπάρχουν οι μαύρες τρύπες, όπως είπε ο εικονιζόμενος διευθυντής του εργαστηρίου LIGO (REUTERS/Gary Cameron) Οπως είπε ο Ντέιβιντ Ρέιντζ, διευθυντής του εργαστηρίου LIGO, μέσω των βαρυτικών κυμάτων παρατηρήθηκε για πρώτη φορά μια συγχώνευση δύο μαύρων οπών, μια απόδειξη ότι οι μαύρες τρύπες, όντως, υπάρχουν. Τα βαρυτικά κύματα εξαπλώνονται στο Σύμπαν ως ομόκεντροι κύκλοι από μια κατακλυσμική πηγή-αφετηρία (ένα ακραία βίαιο συμβάν όπως εκρήξεις ή συγκρούσεις άστρων ή μαύρων τρυπών), «συμπιέζοντας» και «τεντώνοντας» τον ιστό του χωροχρόνου. https://twitter.com/CNRS/status/697824857698996224?ref_src=twsrc^tfw Τα βαρυτικά κύματα μπορούν –θεωρητικά- να υπάρξουν σε όλες τις συχνότητες. Πρακτικά, βαρυτικά κύματα πολύ χαμηλής συχνότητας είναι αδύνατον να ανιχνευθούν. Το φάσμα βαρυτικών κυμάτων εκτιμάται από 10-7Hz ως 1011Hz καθώς το άνω όριο περιορίζεται από την μη ύπαρξη πηγών βαρυτικής ακτινοβολίας υψηλών συχνοτήτων.

About Freegr network

Από το Blogger.