freegr

Τεχνητή Νοημοσύνη: ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΑ επαγγέλματα ΠΟΥ δεν θα απειλήσει

 


Τα επαγγέλματα που όχι μόνο θα αντέξουν στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά μάλιστα θα ανταμειφθούν πλουσιοπάροχα, ίσως αμβλύνουν κάπως τις ανησυχίες για το μέλλον της εργασίας.

Tις καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν λιγότερο από την τεχνητή νοημοσύνη κατέγραψε η ειδική πλατφόρμα εύρεσης εργασίας Jobsite Adzuna βάσει ερευνών που έχει διεξαγάγει το OpenAI και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς βλέπουν οι εργαζόμενοι την τεχνητή νοημοσύνη - Αποκαλυπτική Έρευνα της PwC [Γράφημα]

Την λίστα αναδεικνύει η βρετανική Telegraph και η οποία αναπαράγεται από τα βρετανικά ΜΜΕ.

Ογκολόγοι, οι βασιλιάδες της αγοράς εργασίας

Συγκεκριμένες ειδικές ειδικότητες από τον χώρο της υγείας μέχρι την… οικοδομή μάλλον δεν πρέπει να ανησυχούν.

Όγκολόγοι, ορθοδοντικοί και παιδίατροι, θα απολαμβάνουν μισθούς –στο Ηνωμένο Βασίλειο- που θα υπερβαίνουν τις 100.000 λίρες ετησίως.

Οι ογκολόγοι μπορούν ακόμη και να κερδίσουν περισσότερες από 200.000 λίρες, ενώ τον Ιούνιο του 2022 ήταν πιο χαμηλές οι αποδοχές τους στις 194.510 λίρες.

Αν και οι μισθοί ορισμένων επαγγελμάτων έχουν μειωθεί -όπως αυτές των ορθοδοντικών- ωστόσο, ορισμένοι μισθοί εκτοξεύτηκαν στα ύψη, όπως αυτοί της μαίας που  αυξήθηκαν κατά 20% από πέρυσι.

Αυτό οφείλεται στο ότι πολλές κενές θέσεις άνοιξαν, μετά από μια έξοδο μαιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αν και οι θέσεις δικαστών δεν αναφέρονται στις θέσεις εργασίας του ιστότοπου, ωστόσο, μπορούν να αναμένουν να βγάζουν έως και 100.000 λίρες ετησίως. 

Άλλες δουλειές που φαινομενικά είναι ασφαλείς από την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης είναι οι life coaches, οι personal trainers και οι influencers, καθώς οι άνθρωποι πιθανότατα θα ήταν απρόθυμοι να δεχτούν εργασίες που περιλαμβάνουν «ανθρώπινες ιστορίες ή κίνητρα», σύμφωνα με τον ιστότοπο Adzuna.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι οι μισθοί των personal trainers μειώθηκαν κατά 16,5% από 48.575 κατά μέσο όρο σε 40.560 λίρες.

Μπετατζήδες και χειριστές μηχανημάτων περιζήτητοι

Πολλές εργασίες χειρωνακτικής εργασίας περιλαμβάνονταν επίσης στη λίστα ασφαλών θέσεων εργασίας της Adzuna και ιδιαίτερα οι χειριστές μηχαμημάτων για την κατασκευή οδοστρωμάτων, με μέσο μισθό 85.800 λίρες.

Ενώ οι ηθικοί χάκερ -αυτοί που ελέγχουν την online ασφάλεια των εταιρειών- περιλαμβάνονταν στις ασφαλείς θέσεις εργασίας με τον υψηλότερο μισθό, η αμοιβή τους μειώθηκε δραματικά και κερδίζουν μόνο τα μισά από αυτά που κέρδισαν πέρυσι.

Οι τεχνολογικές εργασίες όπως οι ηθικοί χάκερ θα μπορούσαν να επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από την τεχνητή νοημοσύνη στο μέλλον, προειδοποίησε ο Adzuna.

300.000 θέσεις θα χαθούν

Βέβαια τα καλά νέα δεν περιλαμβάνουν επαγγέλματα όπως οι προγραμματιστές υπολογιστών, οι γραφίστες, οι συγγραφείς και οι δάσκαλοι, με περίπου τους μισούς Βρετανούς να φοβούνται ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει με κάποιο τρόπο τη δουλειά τους τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με μελέτη της PwC.

Σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντικαταστήσει 300 εκατ. θέσεις πλήρους απασχόλησης, όπως τηλεφωνικές γραμμές που θα μπορούσαν να απαντηθούν από ένα ρομπότ και όχι από έναν άνθρωπο στην εξυπηρέτηση πελατών.

Πηγή: Dailymail

About Freegr network

Από το Blogger.