Στοιχίζει 40.000 δολάρια και φέρει το «παρατσούκλι» Hopper, από την Γκρέις Χόπερ, την Αμερικανίδα καθηγήτρια μαθηματικών και πρωτοπόρο επιστήμονα υπολογιστών. Και αυτή τη στιγμή είναι το πιο περιζήτητο προϊόν στην τεχνητή νοημοσύνη, με τους ειδικούς, αλλά και όσους λαμβάνουν μέρος στην παγκόσμια «κούρσα» για μία AI επανάσταση να το θεωρούν πολύ πιο σημαντικό από το ChatGPT.
Πρόκειται για το μικροτσίπ, H100 tensor core GPU, που παράγει η Nvidia και ο λόγος που το θέλουν όλοι είναι πως «οδηγεί» την εξέλιξη της γενετικής ή παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (generative AI), προσφέροντας στα πολυγλωσσικά μοντέλα, όπως αυτό στο οποίο στηρίζεται το ChatGPT, την υπολογιστική ισχύ που απαιτείται για να επεξεργαστούν τα δισεκατομμύρια των παραμέτρων και να διαμορφώσουν το τελικό αποτέλεσμα.
Ποιοι και γιατί αγοράζουν το Hopper GPU
Χωρίς τον συγκεκριμένο επεξεργαστή η ανάπτυξη των μοντέλων AI θα μπορούσε πολύ απλά να σταματήσει. Για αυτό και ο ανταγωνισμός για την απόκτησή του έχει κορυφωθεί. Στο παιχνίδι μπήκαν πρόσφατα τα κράτη του Αραβικού Κόλπου, με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να έχουν ήδη αγοράσει χιλιάδες Hoppers σύμφωνα με τους Financial Times.
Ακόμη και ο Έλον Μασκ έχει αγοράσει 10.000 GPUs της Nvidia στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να μεταμορφώσει την πλατφόρμα X (πρώην Twitter) σε μία σούπερ app, αλλά και να δώσει ώθηση στα σχέδιά του για τη νέα εταιρεία του xAI, που θεωρείται ο νέος ανταγωνιστής της μητρικής του ChatGPT, OpenAI.
Η καρδιά που κρατάει ζωντανή την ΑΙ
Στον κόσμο των startups τεχνητής νοημοσύνης η ανάγκη για τους ημιαγωγούς Hoppers είναι τέτοια – και ο φόβος για μεγάλη έλλειψή τους τόσο έντονος- που τα πλούσια σε ρευστό VCs έχουν αρχίσει να τους αγοράζουν εκ μέρους των εταιρειών στις οποίες επενδύουν, προκειμένου οι τελευταίες να μην ξεμείνουν από το απαραίτητο αυτό «καύσιμο» και τελικά αναγκαστούν να τραβήξουν χειρόφρενο.
Αν το δημοφιλές chatbot ChatGPT είναι το πρόσωπο της νέας AI, τότε οι επεξεργαστές της Nvidia είναι αναμφίβολα η καρδιά της. Και χωρίς την καρδιά κανένα άλλο μέρος του οργανισμού δεν λειτουργεί.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Business Insider
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου