freegr

ΠΩΣ η τάση να προσθέτουμε αλάτι στον καφέ κάνει τον γύρο του Διαδικτύου


 Αυτή τη στιγμή, ένα περίεργο hack κάνει το γύρο του Διαδικτύου: ο κόσμος προσθέτει μια μικρή πρέζα αλάτι στον καφέ του, σαν να είναι κάποιο είδος φρικτή σούπα (και να πρέπει να γίνει πιο νόστιμη).

Διαδόθηκε για πρώτη φορά από τον χρήστη του Twitter BirdRespecter, ο οποίος ανέφερε σε όσους τον ακολουθούν ότι «μια πρέζα αλατιού στον μαύρο καφέ αφαιρεί σχεδόν εξ ολοκλήρου την πικρία του. Νόμιζα ότι αυτό ήταν κοινή πρακτική μέχρι που ο συνάδελφός μου με κοίταξε αποσβολωμένος…

Αν και μπορεί να έχουμε δίκιο να είμαστε δύσπιστοι για ένα Διαδίκτυο που μας προσφέρει αφειδώς κόκκινο κρασί και κόκα κόλα, όπως φαίνεται, υπάρχει λογική στο θέμα του καφέ και του αλατιού.

«Η γλώσσα σας έχει ένα σωρό υποδοχείς γεύσης […] πάνω της και αυτό που κάνει γενικά είναι να ανιχνεύει ιόντα νατρίου που ”διασχίζουν” μια μεμβράνη και γι′ αυτό νιώθουμε αλμύρα», λέει. «Και μαζί με αυτό, όμως, βιώνουμε και κάποια συνοδευτικά αποτελέσματα», συμπληρώνει ο YouTuber και μπαρίστας Τζέιμς Χόφμαν σε ένα βίντεο. «Γενικά η αλμύρα μπορεί να ενισχύσει τη γλυκύτητα, για παράδειγμα, και μπορεί επίσης να μετριάσει ή να μειώσει την πικρία».

Οι μελέτες το έχουν εξετάσει αυτό, επιβεβαιώνοντας ότι είναι αλήθεια.

«Η φαινομενική ικανότητα να αυξήσουμε την ένταση άλλων επιθυμητών γεύσεων δεν είναι κάτι ξεκάθαρο καθώς σχεδόν όλες οι δημοσιευμένες ψυχοφυσικές μελέτες δείχνουν ότι το [αλάτι] NaCl είτε καταστέλλει είτε δεν έχει καμία επίδραση σε άλλες γεύσεις», έγραψε μια ομάδα στο Nature το 1997.

«Για να συμβιβάσουμε αυτήν την αντίφαση, προτείναμε τα άλατα να φιλτράρουν επιλεκτικά τις γεύσεις, έτσι ώστε οι δυσάρεστες γεύσεις (όπως η πικρία) να καταστέλλονται περισσότερο από τις εύγευστες (όπως η γλυκύτητα) αυξάνοντας έτσι την ιδιαιτερότητα και/ή την ένταση της τελευταίας.

Για τη μελέτη, η ομάδα πρόσθεσε ουρία (ναι, την ουσία που απεκκρίνεται στα ούρα) σε διάφορες ποσότητες σε ένα ποτό που περιέχει ποικίλες ποσότητες ζάχαρης και αλατιού. Όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί των ποτών δόθηκαν στη συνέχεια σε εθελοντές για να αξιολογήσουν την πικράδα, τη γλυκύτητα και την «ετερότητα».

«Όπως είχε προβλεφθεί, υπήρξε μια επιλεκτική καταστολή των γευστικών συστατικών από οξικό νάτριο», έγραψε η ομάδα. «Η πικρία της ουρίας καταστέλλεται πολύ περισσότερο από το αλάτι παρά η γλυκύτητα της σακχαρόζης. Κατά συνέπεια, τα μείγματα σακχαρόζης-ουρίας με πρόσθετο αλάτι ήταν σχετικά λιγότερο πικρά και πιο γλυκά από ό,τι όταν δεν προστέθηκε οξικό νάτριο».

Φυσικά, ας τα λάβουμε αυτά υπ′ όψιν σε σχέση με τα μειονεκτήματα της κατανάλωσης υπερβολικού αλατιού, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

About Freegr network

0 Post a Comment:

يتم التشغيل بواسطة Blogger.