ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ των προσωπικών δεδομένων στο όνομα της τρομοκρατίας;


Η Γερμανία είναι ήδη στην προεδρία της ΕΕ αυτήν την εποχή και ένα από τα πρώτα της μελήματα είναι να προωθήσει για ψήφιση από την Ευρωβουλή ένα νομοσχέδιο το οποίο θα επιτρέπει στις αστυνομικές αρχές, άνευ προηγουμένου πρόσβαση σε ένα μεγάλο εύρος προσωπικών δεδομένων, αποθηκευμένο σε διακρατικές databases.
Αυτή την εβδομάδα συνεδριάζουν οι υπουργοί δικαιοσύνης της ΕΕ για να αποφασίσουν αν θα προωθήσουν τη γερμανική πρόταση για διεύρυνση των δικαιωμάτων των αστυνομικών αρχών των χωρών-μελών να ψάχνουν και να διασταυρώνουν προσωπικά δεδομένα πολιτών σε διάφορα επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα η γερμανική προεδρία επιδιώκει τη μετατροπή της Συνθήκης του Plum, μιας διακρατικής συμφωνίας του 2005, σε νόμο της ΕΕ. Η συνθήκη αυτή προβλέπει τη συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών αρχών και άλλων φορέων ασφαλείας των συμβαλλόμενων κρατών και την ανταλλαγή πληροφοριών από τις εγκληματολογικές βάσεις δεδομένων προκειμένου να διερευνώνται υποθέσεις όπως π.χ. τρομοκρατικές ενέργειες.
Τη συνθήκη υπέγραψαν οι Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ισπανία και Ολλανδία, ενώ την πρόθεσή τους να συνυπογράψουν εκδήλωσαν οι Φινλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Σλοβακία. Οι έντονες πιέσεις για διεύρυνση των αστυνομικών προσβάσεων στις βάσεις δεδομένων (π.χ. αρχεία DNA), οφείλονται στην αυξανόμενη ανησυχία των κρατών μπροστά σε ξεσπάσματα τρομοκρατικών επιθέσεων και φαινόμενα μαζικής εισόδου λαθρομεταναστών. Από το στόχαστρο των Γερμανών δεν ξέφυγε και το Internet, καθώς οι εισηγητές αυτών των μέτρων ζητούν το σχολαστικό έλεγχο και παρακολούθηση sites τρομοκρατικών οργανώσεων, αν και δεν είναι βέβαιο τελικά ποια sites θα οριστούν ως «τρομοκρατικά», καθώς δεν αποκλείει κανείς να παρακολουθούνται sites τα οποία υποτίθεται ότι περιέχουν ανατρεπτικό και προκλητικό περιεχόμενο. Τελικά με το φόβο της τρομοφοβίας θα ισχυρίζονται άπαντες και ιδίως οι Κυβερνήσεις ότι είσαι τρομοκράτης...μέχρι αποδείξεως του εναντίου..

About Freegr network

Από το Blogger.