Μια πόλη γεμάτη... οπτικές ίνες!


Η πόλη Gonfreville l'Orcher, μια μικρή πόλη της βόρειας Γαλλίας με 10.000 κατοίκους, αποφάσισε να κατασκευάσει δημοτικό δίκτυο οπτικών ινών που θα καλύψει το 100% της πόλης (περίπου 3.500 σπίτια). Ο λόγος που ώθησε το δημοτικό συμβούλιο σε αυτήν την απόφαση είναι το γεγονός ότι λόγω της γεωγραφικής εξάπλωσης της πόλης, θα ήταν αδύνατο σε όλους τους κατοίκους να αποκτήσουν αξιόλογες γραμμές DSL.
Οι εργασίες για την κατασκευή του δικτύου έχουν ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2006, και μέσα στο καλοκαίρι ξεκινά η τελική φάση, που αφορά τη σύνδεση των οπτικών ινών με τα σπίτια. Αυτή η φάση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Φλεβάρη του 2008.
Το δίκτυο που κατασκευάζεται θα είναι Fiber to the Building (FTTB), δηλαδή οι οπτικές ίνες θα φτάνουν μέχρι τους κατανεμητές των κτιρίων. Αυτό είναι αρκετό για να παρέχεται μια πολύ γρήγορη υπηρεσία.
Ο δήμος θα προχωρήσει σε εμπορική συνεργασία με έναν ή περισσότερους ISPs για την παροχή των υπηρεσιών μέσα από το δίκτυο. Η Neuf θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα συμφωνήσει, καθώς ήδη έχει παρόμοια συμφωνία στην πόλη Pau της νοτιοδυτικής Γαλλίας, όπου πληρώνει το δήμο για την παροχή των δημοτικών οπτικών ινών. Ωστόσο θεωρείται πολύ πιθανό να υπογραφεί συμφωνία με τουλάχιστον έναν ακόμη ISP (οι Orange και Free είναι επίσης πιθανοί), εξασφαλίζοντας έτσι τη δυνατότητα επιλογής στους δημότες. Είδατε οι Γάλλοι;

About Freegr network

Από το Blogger.