Η Ελλάδα στο 3G, ο κόσμος τρέχει όμως στο Super3G


Ολο και πιο γρήγορα τείνουν να γίνουν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και σε λίγα χρόνια δεν αποκλείεται να καταφέρουν να συναγωνίζονται επί ίσοις όροις τα ενσύρματα ευρυζωνικά δίκτυα τεχνολογίας ADSL.
Οι πλέον «τυχεροί» χρήστες, από αυτή την άποψη, είναι οι Ιάπωνες, καθώς η εκεί μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, η ΝΤΤ DoCoMo (ο πρώτος πάροχος που λάνσαρε παγκοσμίως εμπορικό δίκτυο 3ης γενιάς) συνεχίζει να επενδύει σε καινοτόμες τεχνολογίες. Τελευταίο παράδειγμα είναι το Super 3G, μία τεχνολογία που ο ιαπωνικός κολοσσός αποφάσισε να δοκιμάσει εκτιμώντας ότι το 2010 θα μπορέσει ενδεχομένως να το λανσάρει και εμπορικά.Το ενδιαφέρον με το Super 3G είναι ότι ταχύτητες λήψης δεδομένων μπορούν -θεωρητικά τουλάχιστον- να φθάσουν ακόμη και τα 300 Mbps! Η ταχύτητα αυτή είναι πραγματικά εντυπωσιακή δεδομένου αφενός ότι οι υπάρχουσες τεχνολογίες για λήψη δεδομένων μέσω δικτύων κινητής (HSPA) μπορούν θεωρητικά να φθάσουν στα 14,4 Mbps, ενώ αυτή τη στιγμή, πρακτικά προσφέρουν μέχρι 3,6 Mbps, και αφετέρου μία σύνδεση οπτικών ινών μέχρι τον χώρο του συνδρομητή προσφέρει 100 Mbps, προς το παρόν, τουλάχιστον.
Όσο για τα «απλά» δίκτυα 3G (τεχνολογίας WCDMA) προσφέρουν λήψη δεδομένων μέχρι 384 Κbps. Μία άλλη διαφορά είναι στην ταχύτητα αποστολής δεδομένων. Το Super 3G προσφέρει μέχρι 80 Mbps, ενώ τα HSPA μπορούν θεωρητικά να φθάσουν στα 5,7 Mbps, ενώ προς το παρόν περιορίζονται στα 384 Kbps.
H DoCoMo χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη τεχνολογία Super 3G, όμως, οι υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου της κινητής τηλεφωνίας (πάροχοι και κατασκευαστές) προτιμούν τον όρο LTE (Long Term Evolution), καθώς το 3G, από πλευράς μάρκετινγκ, δεν θεωρείται ιδιαίτερα πετυχημένο, δεδομένου ότι οι προβλέψεις για τη συγκεκριμένη τεχνολογία δεν έχουν μέχρι τώρα επιβεβαιωθεί.
Αξιοσημείωτο είναι ακόμη το ότι η DoCoMo χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη τεχνολογία ως 3,9G, καθώς χρησιμοποιεί το ίδιο φάσμα συχνοτήτων με τα υπάρχοντα συστήματα 3ης γενιάς. Σημειωτέον ότι το HSPA αποκαλείται 3,5G για να ξεχωρίζει από το «απλό» 3G.

About Freegr network

Από το Blogger.