Αρχαία βακτήρια στον Άρη δίνουν ελπίδα!


ΜΕΛΕΤΗ ερευνητών αναφέρει ότι αρχαία βακτήρια μπορούν να επιζήσουν σε σκληρές, παγωμένες συνθήκες για περισσότερο από μισό εκατομμύριο χρόνια, ενισχύοντας την άποψη ότι οι παγωμένοι πόλοι του πλανήτη Άρη ενδέχεται να φιλοξενούν βακτηριακή μορφή ζωής.
«Όταν κάτι μπορεί να επιζήσει για μισό εκατομμύρια χρόνια στη Γη, δίνει υποσχέσεις για πιθανή εύρεση αντίστοιχων βακτηρίων στο Άρη. Οι μόνιμα παγωμένοι πόλοι του Άρη είναι ένα πολύ καλό σημείο για αναζήτηση τέτοιας μορφής ζωής» αναφέρει ο Έσκε Γουίλερσλεφ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.
Η διεθνής ομάδα ερευνητών εξέτασε μικρόβια που ζουν σε βάθος μέχρι δέκα μέτρων στις παγωμένες περιοχές του βόρειου Καναδά, της Ανταρκτικής και της Σιβηρίας. Όταν ένα κύτταρο πεθαίνει, το DNA διασπάται σε κομμάτια, όμως τα συγκεκριμένα κύτταρα που εξέτασαν οι επιστήμονες δεν είχαν υποστεί τέτοια διάσπαση, με αποτέλεσμα να παραμένουν ζωντανά. «Τα κύτταρα αυτά είναι ενεργά και μάλιστα επιδιορθώνουν το DNA τους ώστε να προσαρμόζονται στις συνεχείς διαφοροποιήσεις που υφίστανται λόγω της αλλοίωσης γονιδίων», σχολιάζει ο Γουίλερσλεφ.
Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη τις ακριβείς διαδικασίες πίσω από τους μηχανισμούς επιδιόρθωσης του DNA, όμως έχουν βάσιμες υποψίες ότι τα κύτταρα επιβιώνουν τρώγοντας θρεπτικές ουσίες που διατηρούνται σε παγωμένες συνθήκες. Αυτή η παρατήρηση είναι πολύ ενδιαφέρουσα σε σχέση με τον Άρη, αφού οι θερμοκρασίες στους πόλους είναι ακόμη χαμηλότερες και πιο σταθερές, παρέχοντας ένα ακόμη πιο ιδανικό περιβάλλον για τη διατήρηση αυτής της μορφής ζωής.
Πηγή: news.kathimerini.gr

About Freegr network

Από το Blogger.