24Mpbs

Ευρυζωνικότητα δύο ταχυτήτων στην Ελλάδα


Τον κώδωνα της αφύπνισης αναφορικά με τη δημιουργία γεωγραφικού ψηφιακού χάσματος στη χώρα μας κρούει το Παρατηρητήριο της Κοινωνίας της Πληροφορίας, καθώς τα ποσοστά διείσδυσης των ευρυζωνικών συνδέσεων σε πολλές περιοχές της χώρας κυμαίνονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την 'Ημερησια' μόλις σε 5 από τις 13 περιφέρειες της χώρας διαπιστώνεται ευρυζωνική πρόσβαση των οικιακών χρηστών σε επίπεδα μεγαλύτερα του 10%.
Επιπλέον, σε 4 περιφέρειες της χώρας με οικιακή ευρυζωνική πρόσβαση χαμηλότερη του επιπέδου του 8% αποτυπώνεται διαθέσιμο απόθεμα (σ.σ. δηλαδή κάτοχοι dial up συνδέσεων που δεν έχουν στραφεί προς το ADSL) μικρότερο του υφιστάμενου επίπεδου διείσδυσης. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση «η διαπίστωση αυτή αποτελεί πηγή προβληματισμού για τις δυνατότητες ευρυζωνικής ανάπτυξης στις περιφέρειες αυτές, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί προσέλκυση νέων οικιακών χρηστών».
Γενικότερα, το ποσοστό διείσδυσης διαμορφώθηκε στο τέλος Ιουνίου στο 11,75% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παρατηρητηρίου, με τις συνδέσεις να ανέρχονται σε 1.245.974, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 63,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και 22,5% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2007). Κατά μέσο όρο, περισσότερες από 1.731 νέες συνδέσεις πραγματοποιούνται σε ημερήσια βάση για κάθε μία από τις 5 εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας.
Μειώνεται το κόστος
Τέλος, στο συγκεκριμένο συνεχίστηκε η πτωτική τάση των τιμών με το κόστος της βασικής πρόσβασης (1 Mbps) να μειώνεται περίπου κατά 16,2% σε εξαμηνιαία βάση, της μέσης πρόσβασης (2 Mbps) κατά 17% και της υψηλής πρόσβασης κατά 22,1%. Ιδιαίτερα ανταγωνιστικό είναι το περιβάλλον στα πακέτα ονομαστικής ταχύτητας έως 24 Mbps όπου το μέσο επίπεδο τιμών μπορεί να χαρακτηριστεί πιο ελκυστικό τιμολογιακά από το αντίστοιχο στα 8Mbps, ενώ εκτιμάται ότι σύντομα θα κινηθεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

About Freegr network

Από το Blogger.