Ελλάδα

Ετοιμο το CERN για την Μεγάλη Έκρηξη...

Πρόκειται για το πιο μεγάλο, δαπανηρό, φιλόδοξο και ασύλληπτο για την κοινή λογική πείραμα που πραγματοποιείται στον χώρο της φυσικής με το οποίο οι επιστήμονες αποσκοπούν να αναπαραστήσουν τις συνθήκες που υπήρξαν αμέσως μετά τη Μεγάλη Εκρηξη που δημιούργησε το Σύμπαν. Μετά από τις επιτυχείς προκαταρκτικές δοκιμές, όλα είναι έτοιμα για την έναρξη του πειράματος που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Μελετών και Ερευνών, γνωστότερο ως CERN.
H τελευταία δοκιμή στον αξίας 3,7 δισ. ευρώ υπόγειο κυκλικό επιταχυντή, ο οποίος έχει κατασκευαστεί κοντά στη λίμνη της Γενεύης σε μια τεράστια σήραγγα περιμέτρου 27 χιλιομέτρων και σε βάθος από 50 έως 175 μέτρα, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Δεσμη σωματιδίων: Στις τελευταίες δοκιμές η πολυεθνική επιστημονική ομάδα του CERN εκτόξευσε στον επιταχυντή μια δέσμη σωματιδίων τα οποία κινήθηκαν με φορά αντίθετη από αυτήν του ρολογιού για περίπου 3 χιλιόμετρα. Μια δοκιμή στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων κατά την οποία τα σωματίδια κινήθηκαν κατά τη φορά του ρολογιού, πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Αυγούστου με την ίδια επιτυχία. Το επόμενο βήμα θα πραγματοποιηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου, οπότε μια δέσμη σωματιδίων θα διατρέξει και τα 27 χιλιόμετρα του επιταχυντή.
Στην περίπτωση που και αυτή η δοκιμή στεφθεί με επιτυχία, όλα θα είναι έτοιμα για να δημιουργηθούν οι συνθήκες της Μεγάλης Έκρηξης. Δύο ομάδες πρωτονίων θα ξεκινήσουν από δύο αντίθετες κατευθύνσεις και θα φτάσουν την ταχύτητα του φωτός, προκειμένου να μελετηθούν οι συνέπειες από τη σύγκρουσή τους. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έτσι θα δημιουργήσουν τοπικά τις συνθήκες στις οποίες βρισκόταν το Σύμπαν για μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου μετά την Μεγάλη Εκρηξη.
Το «σωματίδιο του Θεού»
Κι ακόμη, ελπίζουν να ανακαλύψουν το λεγόμενο μποζόνιο του Χιγκς ή «σωματίδιο του Θεού», στην ύπαρξη του οποίου είχε αναφερθεί πρώτος το 1964 ο Σκωτσέζος καθηγητής Πίτερ Χιγκς. Ο εντοπισμός του μποζονίου του Χιγκς θα μπορούσε να δώσει πολλές απαντήσεις σχετικά με τη δημιουργία του Σύμπαντος, να επιλύσει το μυστήριο της ύλης και της αντιύλης και να εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο η ορατή ύλη δεν αντιπροσωπεύει παρά μόνο το 4% του Σύμπαντος. Σύμφωνα με τους ερευνητές που συμμετέχουν στο πείραμα, τα αποτελέσματα του θα μπορέσουν να αποκαλύψουν τους βαθύτερους μηχανισμούς της φύσης, αφού μεταξύ άλλων θα γίνει κατανοητό γιατί ο κόσμος μας έχει αυτή τη μορφή, γιατί κάποια σωματίδια είναι βαρύτερα από άλλα, από τι αποτελείται η σκοτεινή ύλη του Σύμπαντος, αν υπάρχουν περισσότερες διατάσεις στον χώρο και ποια είναι τα χαρακτηριστικά της θερμής και πυκνής ύλης που υπήρχε στην αρχή του Σύμπαντος.

About Freegr network

Από το Blogger.