ΑΕΠΙ

Λουκέτο στις ιστοσελίδες διανομής υπότιτλων;

ΣΟΒΑΡΗ αναταραχή στο Ελληνικό Ιντερνέτ προκάλεσαν οι τέσσερις, τουλάχιστον, ελληνικές ιστοσελίδες που ανέστειλαν επ' αόριστον τη διανομή αρχείων με υποτίτλους, καθώς προέκυψε ζήτημα νομιμότητας. Συγκεκριμένα, οι ιστοσελίδες greektvsubs.gr, apsubs.com, greeksubs.com και subs4u.gr έχουν αναρτήσει ανακοινώσεις, μέσω των οποίων ενημερώνουν το κοινό για την τελευταία εξέλιξη.
Το ελληνικό δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς και σειρά διεθνών συμβάσεων, ορίζουν ξεκάθαρα ότι η μετάφραση έργου αποτελεί "παράγωγο έργο" και άρα απαιτείται η άδεια του δικαιούχου. Επομένως, η διανομή υποτίτλων δίχως τη συγκατάθεση του δικαιούχου συνιστά παράνομη πράξη.
Η απουσία επαγγελματικού κινήτρου δεν αποτελεί ελαφρυντικό ή ισχυρό επιχείρημα υπέρ της νομιμότητας. Με λίγα λόγια, το γεγονός ότι οι υπότιτλοι συγγράφονται από εθελοντές και διατίθενται δωρεάν, δεν αρκεί για να χαρακτηριστεί νόμιμο το όλο εγχείρημα. Επιπλέον, το θέμα δε λύνεται με τη μετακίνηση σε ιστοσελίδες που έχουν οποιοδήποτε top level domain [TLD] εκτός από το gr. Σε περίπτωση που ο δράστης κατοικεί στην Ελλάδα ή έχει ελληνική ιθαγένεια, ισχύει το ελληνικό δίκαιο και επιλαμβάνονται της υπόθεσης τα εθνικά δικαστήρια.
Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε τι κατάληξη θα έχει τελικά η υπόθεση, όπως επίσης και πώς ακριβώς οδηγηθήκαμε εδώ, καθώς δε γνωρίζουμε ποιος ανακίνησε το ζήτημα. Πάντως νομικοί κύκλοι μιλώντας στο freegr.gr τόνιζαν ότι ενδεχομένως να δούμε και άλλες τέτοιες καταστάσεις στο μέλλον καθώς η χώρα μας πιέζεται έντονα απο τους διεθνείς οργανισμούς πνευματικής ιδιοκτησίας.

About Freegr network

Από το Blogger.