τεχνολογία

6-πύρηνος "Thuban" συμβατός με AM3 & AM2+

Οι φήμες για την αποκάλυψη της κατασκευάστριας εταιρίας να διαθέσει 6-πύρηνο επεξεργαστή σε desktop pc, μας είχαν προβληματίσει χωρίς βέβαια να επιβεβαιώνονται επίσημα. Σύμφωνα με το MaximumPC, οι φήμες αποτελούν πλέον πραγματικότητα.
Η AMD δεν επιβεβαίωσε απλά την διάθεση 6-πύρηνων επεξεργαστών μέσα στο 2010 αλλά και την συμβατότητά τους με μητρικές AM3 και AM2+, πάντα σύμφωνα με το άρθρο.
Εκπρόσωπος της AMD τόνισε ότι η εταιρία στοχεύει στην διευκόλυνση των καταναλωτών και στην δυνατότητά τους να αναβαθμίζουν τις πλατφόρμες εύκολα και με το μικρότερο δυνατό κόστος - κάτι που δεν ισχύει για το "αντίπαλο" στρατόπεδο της Intel η οποία διαθέτει αυτή τη στιγμή 3 διαφορετικές λύσεις, όλες τους ασύμβατες μεταξύ τους.
Η επιβεβαίωση αυτή έρχεται μία ημέρα πριν από την εκδήλωση της Intel, IDF, ειδήσεις και νέα από την οποία συνηθίζουν να μονοπωλούν τα διαδικτυακά πρωτοσέλιδα.
Η κωδική ονομασία του 6-πύρηνου αυτού επεξεργαστή είναι Thuban, θα κατασκευάζεται με αρχιτεκτονική 45nm και θα ενσωματώνει DDR3 ελεγκτή. Η ονομασία με την οποία θα λανσαριστεί στην αγορά δεν έχει γίνει γνωστή ακόμα αλλά εκτιμάται πως θα είναι Phenom II X6.
Για όσους ενδιαφέρονται περισσότερο θα βρείτε αρκετά ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες όπως:
ο Thuban θα καλύπτει επιφάνεια 346mm2, θα περιέχει 904 εκατομμύρια τρανσίστορ και πιθανώς 3MB L2 και 6MB L3 cache. Η AMD δεν ανακοίνωσε πληροφορίες σχετικά με την συχνότητά τους αλλά δεν αναμένεται να χρονίζονται το ίδιο ψηλά όσο οι αντίστοιχοι 4-πύρηνοι, ίσως λόγω της υψηλότερης έκκλησης θερμότητας.
Ο νέος επεξεργαστής της AMD θα κυκλοφορήσει κάποια στιγμή μέσα στο 2010, αργότερα όμως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του MaximumPC, από τον Gulftown της Intel.

About Freegr network

Από το Blogger.