ειδήσεις

Εξουδετερώθηκε botnet μέχρι και 1 εκ. PC

Η Microsoft και η Symantec, ανακοίνωσαν πως κατάφεραν να σταματήσουν μία τεράστια επιχείρηση κυβερνοεγκλήματος, θέτοντας εκτός λειτουργίας C&Cservers που έλεγχαν εκατοντάδες χιλιάδες PC-ζόμπισε όλο τον κόσμο.

Εξαιτίας του κλεισίματος των server, οι μολυσμένοι υπολογιστές προσωρινά δεν ήταν σε θέση να κάνουν αναζητήσεις στο Internet. Microsoft και Symantec ενημέρωσαν τους κατόχους τους μέσω email και τους πρόσφεραν δωρεάν εργαλεία για να καθαρίσουν τα μολυσμένα συστήματά τους και να αποκαταστήσουν τη λειτουργία τους.
Σύμφωνα με τη Microsoft, η συντονισμένη αυτή προσπάθεια των δύο εταιρειών είχε "υψηλό βαθμό αξιοπιστίας". Η εκτίμηση μιλάει για 300.000 έως 1.000.000 μολυσμένους υπολογιστές παγκοσμίως σε αυτό το botnet που ονομάστηκεBamital. Πριν ένα χρόνο, η Symantec προσέγγισε την Micorosoft ζητώντας τη συνεργασία της στην καταπολέμηση της λειτουργίας του Bamital, το οποίο υπολογίζεται πως απέφερε κέρδος 1 εκατομμυρίου δολαρίων σε ένα χρόνο στους εμπνευστές του.
Το οργανωμένο αυτό δίκτυο κυβερνοεγκλήματος λειτουργούσε,ανακατευθύνοντας τις αναζητήσεις μέσω μεγάλων μηχανών αναζήτησης, σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες οι οποίες είχαν οικονομικές σχέσεις με τους απατεώνες που είχαν τον έλεγχο του botnet. Όταν οι μολυσμένοι υπολογιστές επισκέπτονταν αυτές τις σελίδες, άρχισαν να παράγουν μεγάλες ποσότητεςαυτοματοποιημένων κλικ στις διαφημίσεις χωρίς τη γνώση των κατόχων τους φυσικά.
Οι διαχειριστές τού Bamital είχαν επίσης τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν καιάλλους τύπους ιών χρησιμοποιώντας τα μολυσμένα PC και σε άλλα κυβερνοεγκλήματα. Το δίκτυο ήταν απλωμένο σε πολλές χώρες, με καταχωρημένες ιστοσελίδες και νοικιασμένους servers, πάντα χρησιμοποιώντας πλαστά ονόματα. pathfinder.

About Freegr network

Από το Blogger.