τεχνολογία

Intel, AMD και Nvidia στο SuperComputing 2015

Στο συνέδριο SuperComputing 2015(SC15) το οποίο πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα στο Ώστιν του Τέξας και έχει σχέση με το High Performance computing (HPC), Intel, AMD και Nvidia είχαν αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα να ανακοινώσουν. Όσον αφορά την Intel, μεταξύ άλλων γνωστοποίησε ότι ο δεύτερης γενιάς Xeon Phi, με κωδική ονομασία Knights Landing, είναι πλέον στην τελική φάση της ολοκλήρωσής του. Ο Knights Landing που θα είναι η πρώτη υλοποίηση του Xeon Phi στα 14nm και θα διαδεχθεί τον Knights Corner, θα έρχεται με υποστήριξη AVX-512, Multi-Channel DRAM (MCDRAM) και νέο πυρήνα βασισμένο στην αρχιτεκτονική Silvermont. Ήδη έχει αρχίσει και διατίθεται σε στενούς συνεργάτες της Intel, με την διαθεσιμότητά του ευρέως να αναμένεται στο πρώτο τέταρτο του 2016.

Intel SC15 Preview page 003
Intel SC15 Preview page 008
Intel SC15 Preview page 005

Περισσότερα για τον Knights Landing μπορείτε να διαβάσετε στα παρακάτω άρθρα του Anandtech.
Intel’s "Knights Landing" Xeon Phi Coprocessor Detailed
A Few Notes on Intel’s Knights Landing and MCDRAM Modes from SC15
SuperComputing 15: Intel’s Knights Landing / Xeon Phi Silicon on Display

Επιπλέον του Knights Landing η Intel ανακοίνωσε και την αρχιτεκτονική Omni-Path η οποία θα προσφέρει υψηλό bandwidth και χαμηλό latency επικοινωνίας σε συστήματα υψηλών επιδόσεων.
Περισσότερα για την αρχιτεκτονική Omni-Path μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο του Anandtech.
Exploring Intel’s Omni-Path Network Fabric

Όσον αφορά την AMD, η πλέον σημαντική ανακοίνωση που έκανε στο SC15 είναι η πρωτοβουλία Boltzmann όπως την ονομάζει. Η AMD σκοπεύει να κλείσει την ψαλίδα με την Nvidia, προσφέροντας μια σουίτα με τρία εργαλεία που σκοπό έχουν την πιο εύκολη ανάπτυξη λογισμικού που να μπορεί να εκμεταλλευτεί την ισχύ των επαγγελματικών καρτών γραφικών της. Σε αυτά περιλαμβάνεται ένας Heterogeneous Compute Compiler (HCC) που χρησιμοποιεί C++, ένας νέος 64bit headless Linux driver ο οποίος ενσωματώνει HSA φέρνοντας τα πλεονεκτήματα του HSA στις κάρτες γραφικών FirePro, καθώς και το Heterogeneous-compute Interface for Portability (HIP) το οποίο δίνει την δυνατότητα στους δημιουργούς που δουλεύουν με CUDA, να μετατρέψουν τα προγράμματά τους εύκολα και γρήγορα ώστε αυτά να μπορούν να τρέξουν σε AMD GPUs.

AMD @ SC15 page 003
AMD @ SC15 page 005
AMD @ SC15 page 006
AMD @ SC15 page 007
AMDHIP2b

Τέλος, όσον αφορά την Nvidia, η εταιρία παρουσίαζε τα τελευταία της μοντέλα καρτών της σειράς Tesla, ενώ προωθούσε γενικότερα την ιδέα της επιτάχυνσης εφαρμογών μέσω των GPUs. Επιπλέον ανακοίνωσε και την απόφαση του National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) να δώσει στην Nvidia το έργο της κατασκευής ενός συστήματος μελέτης και πρόβλεψης των καιρικών συνθηκών. Το σύστημα θα χρησιμοποιεί 760 GPUs, πιθανόν αρχιτεκτονικής Pascal.

About Freegr network

Από το Blogger.