freegr

Υπό έρευνα η νέα γεωλογική εποχή

Σε μία νέα γεωλογική εποχή πρέπει να δώσει το όνομά του το ανθρώπινο είδος, λόγω του ανεξίτηλου αποτυπώματος που έχει αφήσει στον πλανήτη, σύμφωνα με μία έκθεση της διεθνούς ομάδας του Βρετανικού Γεωλογικού Παρατηρητηρίου, η οποία υποστήριξε έναν επιστημονικό όρο, που προτάθηκε για πρώτη φορά το 2000. Η αυγή της «Ανθρωποκαίνου» (Anthropocene) εποχής σηματοδοτεί το τέλος της «Ολοκαίνου» εποχής, η οποία θεωρείται ότι άρχισε πριν από 11.700 χρόνια στο τέλος της Εποχής των Παγετώνων. «Η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει αφήσει μία διεισδυτική και διαρκή υπογραφή στη Γη», αναφέρεται στην έκθεση που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science. «Γινόμαστε οι ίδιοι ένας γεωλογικός παράγοντας» εξήγησε ο Κόλιν Γουότερς, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας.

Χρονική τοποθέτησή της

Η αρχή της «Ανθρωποκαίνου» εποχής μπορεί να τοποθετηθεί στα μέσα του 20ού αιώνα και σύμφωνα με τους επιστήμονες η ανθρώπινη τεχνολογική δραστηριότητα έχει αφήσει τα σημάδια της στο έδαφος. Η ατομική εποχή και η δοκιμή της πρώτης πυρηνικής βόμβας στο Νέο Μεξικό, το μεταπολεμικό άλμα στην εξόρυξη, τη βιομηχανία, τη γεωργία και η χρήση υλικών κατασκευασμένων από τον άνθρωπο, δηλαδή το τσιμέντο και το πλαστικό, έχουν όλα αφήσει ήδη τα γεωλογικά τους ίχνη. Πιο συγκεκριμένα, πλέον σε κάθε τετραγωνικό μέτρο της επιφάνειας του πλανήτη, αν απλωθεί σε ίση ποσότητα, αντιστοιχεί ένα κιλό τσιμέντο, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες.

Οποιαδήποτε επίσημη πρόταση να υιοθετηθεί ο όρος «Ανθρωπόκαινος» ως νέα γεωλογική εποχή απαιτεί αρκετά ακόμη χρόνια ερευνών, ώστε να προσδιορισθεί μία ακριβής χρονολογία έναρξής της, όπως ανέφερε ο Γουότερς. Ορισμένοι γεωλόγοι υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη εποχή ξεκίνησε με τη βιομηχανική επανάσταση στην Ευρώπη, τον 18ο αιώνα. Αλλοι τοποθετούν την έναρξή της στη διάδοση της γεωργίας, η οποία συνέβη αρκετές χιλιάδες χρόνια νωρίτερα. «Οποιος ορισμός και αν υιοθετηθεί, θα επηρεάσει τις ιστορίες μας για την ανθρώπινη ανάπτυξη», σχολίασε ο καθηγητής Σάιμον Λιούις του University College London, που συμμετείχε στη μελέτη.

About Freegr network

Από το Blogger.