freegr

Η πανδημία εκτοξεύει τις επενδύσεις σε logistics

 


Ανάνηψη και ταχεία ανάρρωση παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην αγορά των logistics και των αποθηκευτικών χώρων, μια αγορά που πέρασε μια πενταετία και πλέον στην «εντατική».  Ήδη από το τέλος του 2017 κι έπειτα η ζήτηση έχει επανέλθει με την πανδημική κρίση βέβαια, να επιταχύνει τις εξελίξεις, δρομολογώντας νέα σειρά επενδύσεων που στόχο έχουν να εξυπηρετήσουν την άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου και να μετριάσουν τα μεγάλα προβλήματα που παρατηρήθηκαν όλο το προηγούμενο  διάστημα. 

Με επίκεντρο τον Ασπρόπυργο και το Θριάσιο και άλλες περιοχές πέριξ της Αττικής, εγχώριοι και διεθνείς επενδυτές στρέφονται στην κατασκευή νέων αποθηκευτικών χώρων, προσθέτοντας μόνο την προηγούμενη χρονιά περί τις 100.000 τετραγωνικά μέτρα στους ήδη υπάρχοντες χώρους αποθήκευσης και δρομολογώντας την κατασκευή αντίστοιχου εμβαδού χώρων και για το νέο έτος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου μάλιστα, οι επενδύσεις σε αποθήκες εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 120 εκατ. ευρώ την τρέχουσα διετία. 

Τα τελευταία δύο χρόνια και παρά τη χαμηλότερη, σε σχέση με το 2019 απορρόφηση σε όρους τετραγωνικών μέτρων, τα deals στα logistics είναι σημαντικά. 

Την κατασκευή νέου logistic center, το οποίο θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τις κεντρικές αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της επιχείρησης στα Οινόφυτα, δρομολογεί ήδη από το καλοκαίρι ο όμιλος Jumbo. Στόχος είναι να βελτιωθούν οι αδυναμίες του ηλεκτρονικού του καταστήματος, το οποίο εν μέσω δεύτερου lockdown βγήκε «knock out». Το νέο logistics center, το οποίο θα βρίσκεται στο 85ο χιλιόμετρο παράπλευρης οδού της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, θα περιλαμβάνει κτήριο άνω των 5.000 τετραγωνικών μέτρων, με την εγκατάσταση να έχει συνολική δόμηση περίπου 16.000 τετραγωνικά μέτρα. 

Με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος του 2021 – αρχές του 2022 ξεκινά την επόμενη χρονιά και η κατασκευή του νέου κέντρου αποθήκευσης και διανομής της εταιρείας «Καυκάς». Η επένδυση ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ θα είναι στον Ασπρόπυργο και θα προσθέσει αρχικά 13 χιλ. τ.μ. και μεταγενέστερα ακόμη 7 χιλ. τ.μ. στους αποθηκευτικούς χώρους της εταιρείας.

Επένδυση ύψους 4 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει την ανέγερση νέων αποθηκών εμβαδού 8.000 τ.μ. δρομολογεί και ο όμιλος Ορφεύς Βεϊνόγλου. Οι νέες αποθήκες που αναμένεται να ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια, θα έχουν επιφάνεια 15.000 τ.μ., και έρχονται να προστεθούν στις εγκαταστάσεις επιφάνειας των 15,8 χιλ. τ.μ. στα Οινόφυτα Βοιωτίας, των 38 χιλ. τ.μ. και των περίπου 19 χιλ. τ.μ. στην Ελευσίνα και 5 χιλ. τ.μ. στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου – Θεσσαλονίκης που διαθέτει η εταιρεία.

Κέντρο διανομής και αποθήκευσης στην Ελευσίνα, εμβαδού 45 χιλ. τετραγωνικών μέτρων κατασκεύασε και η ολλανδική Ten Brinke, μέσω της θυγατρικής της Tenberco. Το project υλοποιείται σε οικόπεδο 145 στρεμμάτων  περιλαμβάνει τρία ισόγεια κτήρια αποθηκών με γραφειακούς χώρους, στην περιοχή Λέκκα της Ελευσίνας. Μέρος των νέων αποθηκών (22.000 τ.μ.), στις οποίες επενδύθηκαν περί τα 25 εκατ. ευρώ, είναι ήδη μισθωμένες στην Public.  

Μεγάλη επένδυση στο Θριάσιο, σε ακίνητο 57 στρεμμάτων, πραγματοποιεί αυτή την περίοδο και η Briq Properties ΑΕΕΑΠ, που ελέγχεται από τους βασικούς μετόχους του ομίλου Quest Συμμετοχών. Ο όμιλος άλλωστε, στην ομπρέλα του οποίου εντάσσεται και η εταιρεία ACS, προωθεί επίσης σημαντικές επενδύσεις στον χώρο των αποθηκών.

Μια ακόμα ισχυρή εμπορική εταιρεία αναμένεται να μισθώσει τις δύο νέες αποθήκες, συνολικής επιφάνειας 23.000 τ.μ, που κατασκευάζει ο όμιλος Ν. Καρπάθιος σε συνεργασία με την Prodea ΑΕΕΑΠ

Τέλος η Pasal έχει πραγματοποιήσει στρατηγική συνεργασία με την εταιρεία ΝΟΕ Μεταλλικές Κατασκευές που έχει ως αντικείμενο το σχεδιασμό, κατασκευή και ανέγερση κάθε είδους μεταλλικής κατασκευής. Ήδη δρομολογεί την απόκτηση τριών ακινήτων, συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 62.500 τ.μ. μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά και δύο αποθηκών στον Ασπρόπυργο. 

Στην προαναφερθείσα κινητικότητα θα πρέπει να προσθέσουμε και τις φήμες που κυκλοφορούν εδώ και ένα χρόνο για επέκταση των δραστηριοτήτων logistics της Amazon στην Ελλάδα, μέσω δημιουργίας αποθηκών, κάτι όμως που δεν έχει επιβεβαιωθεί, μέχρι στιγμής. 

About Freegr network

Από το Blogger.