freegr

H NASA ΘΕΩΡΕΙ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΗ


 Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιεί η NASA 
για το διαστημικό πείραμα που πρόκειται να λάβει χώρα την ερχόμενη Τρίτη 27 Σεπτέμβριου, 02:14 ώρα Ελλάδος, και αφορά στην προστασία του πλανήτη μας από πτώσεις αστεροειδών.

Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω πείραμα είναι ουσιαστικά μια προσομοίωση, όπου η ανθρωπότητα θα έχει την ευκαιρία να προετοιμάσει μία στρατηγική για το ενδεχόμενο που κάποιος αστεροειδής θα βρεθεί σε συγκρουσιακή πορεία με τη Γη.

Ο ακαδημαϊκός επικεφαλής των αποστολών Voyager της NASA, Σταμάτης Κριμιζής, είχε αναφερθεί στο πείραμα αυτό λέγοντας:

«Έχουμε κατασκευάσει ένα διαστημόπλοιο στο εργαστήριό μας στο John’s Hopkins, υπό την αιγίδα του γραφείου πλανητικής προστασίας της Γης, το οποίο χρηματοδοτεί η NASA. Αυτό το διαστημόπλοιο εκτοξεύτηκε στις 24 Νοεμβρίου, με σκοπό να συγκρουστεί με έναν αστεροειδή που λέγεται ‘Δίδυμος’. Είναι ένας κεντρικός αστεροειδής που έχει έναν μικρό δορυφόρο, ονόματι ‘Δίμορφος’, γιατί όταν, στις 27 Σεπτεμβρίου, συγκρουστεί με το δορυφόρο, θα αλλάξει μορφή», πρόσθεσε.

Δείτε το βίντεο:

Επειδή το γεγονός αυτό προκάλεσε ανησυχία σε πολλούς, σε ερώτηση σχετικά με το σενάριο να συγκρουστεί μέσα στα επόμενα 100 χρόνια ένας αστεροειδής με τον πλανήτη μας, η απάντηση του επικεφαλής των αποστολών Voyager ήταν αφοπλιστική:

«Η πιθανότητα ότι τα επόμενα χρόνια μπορεί να γίνει μια σύγκρουση είναι σχεδόν σίγουρη, κανείς δεν ξέρει πότε. Αλλά η απάντηση είναι ναι, υπάρχει αυτή η περίπτωση», απάντησε ο ίδιος.

Όπως εξήγησε, μέχρι πριν από 20 χρόνια, η ανθρωπότητα γνώριζε μονάχα κάποιες δεκάδες από αστεροειδείς οι οποίοι είχαν αρκετά μεγάλη διάμετρο για να καταστρέψουν τη Γη. Τότε, όμως, οργανώθηκε ένα πρόγραμμα από τη NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες για να γίνει μία έρευνα σχετικά με το πόσοι αστεροειδείς (από ένα χιλιόμετρο σε διάμετρο και παραπάνω) είναι κοντά στην τροχιά της Γης και μπορούν να έχουν μεγάλες επιπτώσεις.

About Freegr network

Από το Blogger.