freegr

Μείωση κατά 4,4% καταγράφηκε στις πωλήσεις συσκευών το 2022

 


Πτωτικά κινήθηκε για το 2022 η αγορά συσκευών, με τα στοιχεία να μην είναι ευοίωνα και για το τρέχον έτος.

Ενόψει μιας δύσκολης χρονιάς, η οποία έρχεται να προστεθεί σε ένα σερί με αρνητικά πρόσημα, βρίσκονται το 2023 smartphones, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και tablets. Η αγορά των συσκευών, έχοντας ήδη κινηθεί πτωτικά το 2022, αναμένεται σημειώσει νέα υποχώρηση και κατά το τρέχον έτος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας, 1,7 δισ. smartphones, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και tablets αναμένεται να πωληθούν παγκοσμίως το 2023.
Οι πωλήσεις smartphones, ηλεκτρονικών υπολογιστών και tablets αναμένεται να μειωθούν το 2023 κατά 4,4% σε σχέση με το 2022, οπότε υπολογίζεται ότι υποχώρησαν κατά 11,9%. Πρακτικά, φέτος αναμένεται να πωληθούν, παγκοσμίως, 1,7 δισ. smartphones, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και tablets.
Η αγορά των συσκευών επηρεάζεται άμεσα από την περιρρέουσα παγκόσμια οικονομική συγκυρία: με δεδομένη την πίεση στους οικογενειακούς προϋπολογισμού, ελέω κρίσης και πληθωριστικών πιέσεων, καταναλωτές και επιχειρήσεις επιμηκύνουν τον χρόνο ζωής των συσκευών, οδηγώντας τις πωλήσεις σε καθοδικό σπιράλ. Δεν είναι τυχαίο ότι καταναλωτές και επιχειρήσεις αναμένεται να επεκτείνουν τους κύκλους αντικατάστασης υπολογιστών και tablet κατά περισσότερους από 9 μήνες έως το τέλος του 2023.
«Η ύφεση θα συνεχίσει να μειώνει τη ζήτηση για συσκευές καθ' όλη τη διάρκεια του 2023. Στην πραγματικότητα, οι δαπάνες των τελικών χρηστών για συσκευές προβλέπεται να μειωθούν κατά 5,1% το 2023», αναφέρουν οι αναλυτές της Gartner.
Πάντως, όπως εκτιμούν οι ίδιοι, η πτωτική τάση που επηρεάζει την αγορά συσκευών θα ανακοπεί σε ρυθμό το 2023 - σε σχέση και με το 2022 - με την προσδοκία μιας λιγότερο απαισιόδοξης οικονομικής προοπτικής, που θα οδηγήσει σε άνοδο τις καταναλωτικές και επιχειρηματικές δαπάνες.
Η χειρότερη πτώση στους υπολογιστές
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας αναλύσεων Gartner, οι πωλήσεις υπολογιστών θα μειωθούν φέτος κατά 7%, έχοντας καταγράψει διψήφια πτώση 16% το 2022. Μάλιστα, τα PCs είναι η προϊοντική κατηγορία που θα συνεχίσει να καταγράφει τη χειρότερη πτώση από όλα τα τμήματα των συσκευών το 2023.
Το 2022, ενώ πολλοί επαγγελματικοί υπολογιστές μπορούσαν να αναβαθμιστούν στο λειτουργικό σύστημα Windows 10 (OS), οι κάτοχοί τους δεν το έκαναν. Ωστόσο, η Gartner αναμένει ότι μέχρι τα τέλη του 2023, το 25% των επαγγελματικών υπολογιστών θα αναβαθμιστεί σε Windows 11. Εντούτοις, οι αναβαθμίσεις αυτές δεν θα οδηγήσουν τους όγκους των πωλήσεων στα επίπεδα εκείνων του 2020 και 2021.
Σε καθοδικό σπιράλ
Οι κύκλοι αντικατάστασης των smartphones θα επεκταθούν επίσης το 2023. Ως αποτέλεσμα, η Gartner προβλέπει ότι οι πωλήσεις smartphones, παγκοσμίως, θα μειωθούν κατά 4% το 2023. Συνολικά, το 2023 θα αγοραστούν 1,230 δισεκατομμύρια smartphones από 1,280 δισεκατομμύρια μονάδες το 2022.
«Οι καταναλωτές κρατούν τα τηλέφωνα τους περισσότερο από το αναμενόμενο, από έξι έως 9 μήνες και στρέφονται από σταθερά σε πιο ευέλικτα συμβόλαια, απουσία ουσιαστικής νέας τεχνολογίας», αναφέρει η Gartner.

About Freegr network

Από το Blogger.