freegr

Ευρώπη: Ο αινιγματικός δορυφόρος και ο υπόγειος ωκεανός του φιλοξενεί ζωή


 Oι μυστηριώδεις κόκκινες λωρίδες που διασχίζουν την επιφάνεια του φεγγαριού του Δία, Ευρώπη, μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ενός είδους αλμυρού πάγου, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα.

Για όσους δεν δηλώνουν γνώστες της αστρονομίας και αστροφυσικής, η Ευρώπη έχει από καιρό κινήσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων, εξαιτίας του «υπόγειου» ωκεανού που κρύβει κάτω από το παχύ κέλυφος πάγου στην επιφάνειά της.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι καταξιωμένοι επιστήμονες που κάνουν λόγο για ύπαρξη ευφυούς ζωής στον μεγάλο ωκεανό της και συγκεκριμένα, για… χταπόδια!

Μεγάλη ποσότητα νερού απελευθερώνεται από ρωγμές που υπάρχουν στο κέλυφος πάγου της Ευρώπης, απελευθερώνοντας ουσιαστικά το περιεχόμενο του ωκεανού, που έχει ο αινιγματικός δορυφόρος, προς το διάστημα.

Οι κόκκινες ραβδώσεις στην επιφάνεια της Ευρώπης, που πιστεύεται ότι είναι ένα παγωμένο μείγμα νερού και αλάτων, φαινόταν ασυνήθιστη επειδή δεν ταίριαζε με καμία γνωστή ουσία στη Γη.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν το 2019 ότι τα κίτρινα τμήματα της επιφάνειας της Ευρώπης προκλήθηκαν από την παρουσία χλωριούχου νατρίου – πιο γνωστό ως επιτραπέζιο αλάτι.

image 920 enlarge

Για να ξεκλειδώσουν περισσότερες πληροφορίες για την Ευρώπη, την οποία θα επισκεφθεί η αποστολή JUICE της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (συντομογραφία του Jupiter Icy Moons Explorer) και η αποστολή Europa Clipper της NASA μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, οι επιστήμονες εργάστηκαν για να αναδημιουργήσουν τις συνθήκες του φεγγαριού σε ένα εργαστήριο.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός νερού, αλατιού, χαμηλών θερμοκρασιών και υψηλής πίεσης είχε ως αποτέλεσμα έναν νέο τύπο στερεού κρυστάλλου – και αυτή η ουσία θα μπορούσε να υπάρχει στην επιφάνεια της Ευρώπης και στον πυθμένα του κρυμμένου ωκεανού της.

«Είναι σπάνιο στις μέρες μας να υπάρχουν θεμελιώδεις ανακαλύψεις στην επιστήμη. Το αλάτι και το νερό είναι πολύ γνωστά στις γήινες συνθήκες. Αλλά πέρα από αυτό, είμαστε εντελώς στο σκοτάδι. Πρέπει να επαναλάβουμε όλη τη θεμελιώδη ορυκτολογική επιστήμη που έκαναν οι άνθρωποι το 1800, αλλά σε υψηλή πίεση και χαμηλή θερμοκρασία. Είναι μια συναρπαστική στιγμή για εμάς», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Baptiste Journaux, επίκουρος καθηγητής Γης και Διαστημικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Juice pillars

Με θερμοκρασία -170 βαθμούς στην επιφάνειά της, η Ευρώπη φαντάζει ως μία ψυχρή εκδοχή της Κόλασης. Παρόλα αυτά, ο υπόγειος ωκεανός της κρύβει εκπλήξεις.

About Freegr network

Από το Blogger.