Η αντιύλη και το Στάρ Τρέκ τώρα δικαιώνεται...


Μια θεωρητική πρόβλεψη έξι δεκαετιών, για τη θεωρητική ύπαρξη εξωτικών μορίων από ύλη και αντιύλη, επιβεβαιώθηκε σε αμερικανικό εργαστήριο. Τα μόρια ηλεκτρονίων-ποζιτρονίων, ένα δημιούργημα που δεν υπάρχει στη φύση, επέζησαν για λιγότερο από ένα εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου πριν αυτοκαταστραφούν.Το επίτευγμα, που παρουσιάζεται την Παρασκευή στο περιοδικό Nature, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη τεχνολογιών πυρηνικής σύντηξης και πανίσχυρων λέιζερ ακτίνων γάμμα, ελπίζουν οι ερευνητές. Θα μπορούσε επίσης να εμπνεύσει εξηγήσεις για ένα βασικό μυστήριο του Σύμπαντος, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σύμφωνα με τους καθιερωμένους νόμους της Φυσικής, για κάθε είδος σωματιδίου κανονικής ύλης υπάρχει και ένα αντίστοιχο σωματίδιο αντιύλης με αντίθετο φορτίο. Το αντίθετο του θετικά φορτισμένου πρωτονίου είναι το αρνητικό αντιπρωτόνιο, ενώ το ανίστοιχο του ηλεκτρονίου είναι το ποζιτρόνιο, με θετικό φορτίο. Όταν τα σωματίδιο τύχει να συναντήσουν τα αντισωματίδια, όλα εξαφανίζονται σε μια στιγμιαία λάμβψη ακτίνων γάμμα. Το 1946, ωστόσο, ο Αμερικανός φυσικός Τζον Ουίλερ διατύπωσε τη θεωρία ότι, κάτω από ορισμένες συνθήκες, σωματίδια και αντισωματίδια μπορούν να αλληλεπιδράσουν και να σχηματίσουν ασυνήθιστα, βραχύβια άτομα. Τα ηλεκτρόνια και τα ποζιτρόνια, για παράδειγμα, σχηματίζουν το positronium (Ps), του οποίου η ύπαρξη επιβεβαιώθηκε το 1951. Ο Ουίλερ υπέθεσε επίσης ότι δύο άτομα positronium μπορούν με τη σειρά τους να αλληλεπιδράσουν ανά δύο και να σχηματίσουν ένα πολύ ασταθές μόριο, το Ps2. Το μόριο δεν μπορεί να σχηματιστεί στη φύση επειδή τα σωματίδια κινούνται υπερβολικά γρήγορα για να προλάβουν να αλληλεπιδράσουν.Τώρα, οι φυσικοί Ντέιβιντ Κάσιντι και Αλεν Μιλς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ρίβερσαϊντ ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν Ps2 σε εργαστηριακές συνθήκες. Το Στάρ Τρέκ τώρα δικαιώνεται...

About Freegr network

1 Post a Comment:

OMADEON είπε...

Και από άλλες απόψεις η έρευνα έχει προχωρήσει σε σοβαρή θεωρητική και πειραματική τεκμηρίωση μιας "ασθενικής αντίστροφης ροής χρόνου", όπως εξηγεί περιληπτικά και εκλαΪκευτικά το ποστ

Mία Νέα Φυσική Επιστήμη ΧΩΡΙΣ ΑΙΤΙΟΤΗΤΑ (η πρωτοποριακή δουλειά του “Boundary Institute”)


Εκείνο που δεν γνωρίζει πολύς κόσμος στην Ελλάδα, είναι ότι οι εξελίξεις στη Φυσική τροφοδοτούνται (εν μέρει) και από εξελίξεις στο χώρο της Μαθηματικής Λογικής, π.χ.

Ενημέρωση από ΠΟΛΥ πιο σοβαρό Debate: ΠΩΣ Η Πολλαπλότητα εξάγεται από τη Μοναδική Μορφή


Είμαι ένα μικρό απειροελάχιστο τμήμα της δεύτερης παραπομπής και περήφανος γι' αυτό... αλλά "ουδείς προφήτης στη χώρα του"! :)

Από το Blogger.