ειδήσεις

Στα ενδότερα του Nvidia Tegra 2

Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε όλες τις high-end συσκευές να “φιλοξενούν” με περιφάνεια το νέο chip της Nvidia. Είναι διπύρηνο, προφανώς πολύ γρηγορότερο από τους κοινούς επεξεργαστές, αλλά στην πράξη δεν πολυξέρουμε τι ακριβώς σημαίνει το οτι έχει 2 πυρήνες και πόσο θα στοιχίσει αυτό στην ζωή της μπαταρίας.
Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε το concept του Tegra2 και πώς, ενώ έχει 2 πυρήνες, τελικά καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από τους μέχρι τώρα μονοπύρηνους επεξεργαστές.
Ξεκινώντας λοιπόν να πούμε πως, αν και μοιάζει με έναν επεξεργαστή ενός Η/Υ, είναι πιό πολύπλοκος. Μέσα έχει έναν διπύρηνο ARM Cortex-A9 επεξεργαστή, 1MB L2 Cache, μια μικρών δυνατοτήτων κάρτα γραφικών GeForce και άλλους 5(!) επεξεργαστές που κάνουν αυτό το μικρό πραγματάκι να απογειώνει τα κινητά. Εννοείται φυσικά πως το Tegra2 “λάμπει” όταν έχουμε να κάνουμε με έντονο multitasking, προβολή ταινιών HD και φυσικά όταν παίζουμε 3D παιχνίδια με “βαριά” γραφικά.
Στη συνέχεια βλέπουμε πως το Tegra2 έχει μέχρι και 2 φορές καλύτερη απόδοση σε Javascript από τους κοινούς επεξεργαστές. (πατήστε την εικόνα για να την δείτε μεγαλύτερη)
Περνώντας τώρα στον τομέα του Internet, βλέπουμε πως ο νέος επεξεργαστής φορτώνει τις σελίδες 30% πιό γρήγορα. Και αυτό όχι ενάντια σε κάποιον μονοπύρηνο επεξεργαστή, αλλά στον ίδιο, απλά με τον ένα πυρήνα απενεργοποιημένο (ναι γίνεται για λόγους μείωσης της κατανάλωσης όπως θα δούμε και πιο κάτω)
Δεν τελειώσαμε όμως. Τον τελευταίο καιρό οι φορητές συσκευές αρχίζουν και στρέφονται όλο και περισσότερο στο gaming, και όπως και στις κονσόλες όποιος έχει τα περισσότερα παιχνίδια (και καλύτερα φυσικά) κερδίζει. Σε αυτόν τον τομέα όμως τo Αndroid είχε μείνει πίσω και μόλις τον τελευταίο καιρό οι γνωστές εταιρείες στράφηκαν προς αυτό. Εδώ όμως έρχεται η Nvidia να αλλάξει τα δεδομένα, αφού αφ’ενός οι δυνατότητες των συσκευών θα εκτοξευθούν, αφ’ετέρου με τη δημιουργία του ΤegraZone θα δούμε περισσότερα και πιο ποιοτικά παιχνίδια, φυσικά από γνωστές εταιρείες (και όπως έχω ξαναπεί, σίγουρα θα δούμε το γνωστό intro “The way it’s meant to be played, Nvidia”)

About Freegr network

Από το Blogger.