τεχνολογία

Νέα τεχνολογία αιχμής για την Broadwell αρχιτεκτονική

Και τη αντίστοιχη πρόταση της Intel στα SoCs με τους Core M.
Με την παρουσίαση των βελτιωμένων Haswell Refresh να έχει περάσει εδώ και 2 μήνες και καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2014 η Intel στρέφει την προσοχή της στις επόμενες γενιές των επεξεργαστών της. Για τους επερχόμενους Broadwell επεξεργαστές έχουμε ακούσει πολλά τόσο καιρό αλλά δεν γνωρίζουμε αρκετές πληροφορίες σε βάθος για αυτή την νέα αρχιτεκτονική καθώς και για την τεχνολογία των 14nm που θα χρησιμοποιούν.
Συνήθως αυτού του είδους τις πληροφορίες τις μαθαίνουμε στο Intel Developer Forum (IDF) που φέτος θα ξεκινήσει στις9 Σεπτεμβρίου. Αντίθετα όμως με τα συνηθισμένα η εταιρία αποφάσισε να δώσει σήμερα περισσότερες πληροφορίες για τους νέους επεξεργαστές, σαν μέρος της εκδήλωσης Advancing Moore’s Law in 2014.
Η πρώτη σειρά επεξεργαστών της νέας Broadwell αρχιτεκτονικής θα είναι η Core M που αναμένεται να παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο του 2014 ενώ σύμφωνα με την εταιρία οι Broadwell-Y είναι ήδη στην παραγωγή και αρχίζουν να αποστέλλονται δείγματα στους OEM κατασκευαστές. Η επιλογή της εταιρίας, οι πρώτες προτάσεις των Broadwell επεξεργαστών να στοχεύουν την αγορά των φορητών συστημάτων, έχει να κάνει με τα σχέδια της να αποκτήσει μερίδιο σε μια αγορά φορητών συσκευών που κυριαρχούνται όλο αυτό τον καιρό από τις προτάσεις της ARM. Οι Broadwell-Y επεξεργαστές είναι μέρος αυτής της προσπάθειας που ξεκίνησε από την εποχή των Sandy Bridge και στοχεύει να αυξήσει τις επιδόσεις κρατώντας την κατανάλωση ενέργειας χαμηλά ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν με παθητική ψύξη. Παράλληλα πρέπει το μέγεθος της συσκευής να είναι μικρότερο από 10mm.

Σύμφωνα με την Intel ο σχεδιασμός της Broadwell αρχιτεκτονικής στοχεύει να βελτιώσει το IPC κατά 5% σε σχέση με τους τωρινούς Haswell μέσω βελτιώσεων στους τομείς των schedulers & buffers, της L2 translation lookaside buffer (TLB) και του branch predictor. Παράλληλα έχει βελτιωθεί και τοfloating point κομμάτι του επεξεργαστή μέσω μείωσης του latency και βελτίωσης των μαθηματικών dividers. Σύμφωνα με την εταιρία σκοπός τους ήταν να πετύχουν 2% αύξηση των επιδόσεων για κάθε 1% αύξησης στην απαιτούμενη ισχύ.

Στον τομέα των ενσωματωμένων γραφικών οι βελτιώσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες με τα γραφικά να χρησιμοποιούν μια βελτιωμένη έκδοση της Intel Gen7 architecture που είχε εμφανιστεί με τους Ivy Bridge και είχε βελτιωθεί στην Gen7.5 στους Haswell. Τα γραφικά υποστηρίζουν όλα τα σύγχρονα APIs όπως το Direct3D 12 και το OpenCL 2.0. Στους Broadwell-Y η GT2 έκδοση των γραφικών θα προσφέρει 24 EUs σε σχέση με τις 20 στους Haswell-Y ενώ βελτιώνονται και οι Video Quality Engine και QuickSync ενώ προστίθεται και hybrid H.265 decoder. Τέλος θα υποστηρίζονται τα HDMI 2.0, DisplayPort 2.0 και θα υπάρχει και native 4K υποστήριξη.
Για να καταφέρει όμως η Intel να σχεδιάσει ένα SoC που μπορεί να τοποθετηθεί σε συσκευή πάχους 10mm και με μέγιστο TDP 5W χρειάστηκαν ακόμα περισσότερες βελτιώσεις στην τεχνολογία των 14nm ειδικά για τους Broadwell-Y. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθούν τα απαιτούμενα volt λειτουργίας κατά10% ενώ η μείωση του leakage μείωσε την κατανάλωση κατά 10%. Ρόλο σε αυτές τις μειώσεις έπαιξε και ο νέος βελτιωμένος Fully Integrated Voltage Regulator (FIVR) 2ης γενιάς που ενσωματώνει μη γραμμικό έλεγχο του vDroop και νέους 3D inductors (3DLs) που προεξέχουν στο κάτω μέρος του επεξεργαστή. Και επειδή ο επεξεργαστής συνοδεύεται και από το PCH, το αντίστοιχο Broadwell PCH-LP βελτιώθηκε στο θέμα της κατανάλωσης ρεύματος κατά 20%.
Τέλος ο σχεδιασμός όλης της πλακέτας που περιλαμβάνει τον επεξεργαστή και το PCH-LP είναι ο μικρότερος που έχει πετύχει ως τώρα η εταιρία, με εμβαδό λίγο μικρότερο από 500mm2 και ύψος μόλις 1,04mm ειδικά σχεδιασμένο ώστε να χωράει σε tabletsslatestransformers.

About Freegr network

Από το Blogger.