freegr.gr

Αντίστροφη μέτρηση για την εκκίνηση του εθνικού υπερυπολογιστή

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της λειτουργίας του εθνικού υπερυπολογιστή γράφει πλέον μειωθεί στις 4 ημέρες. Στο Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, με πρωτοβουλία του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας, ολοκληρώνεται στο κεντρικό του κτίριο στο Μαρούσι, η εγκατάσταση του ελληνικού HPC, με τη συνδρομή του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας.
Όπως διευκρινίζει  η εκπρόσωπος του ΕΔΕΤ κα Δ.Κωτσοκάλη, η αντίστροφη μέτρηση σηματοδοτεί την έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας του συστήματος, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητεςδοκιμές, για την αντιμετώπιση τυχόν τεχνικών θεμάτων πριν τεθεί σε πλήρη παραγωγική λειτουργία.
Σημειώνεται πως, η λειτουργία του HPC αναμενόταν πριν το τέλος του 2014.Απαντώντας σχετικά, το ΕΔΕΤ αποδίδει την καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας του συστήματος «καθαρά σε χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που σχετίζονται με τον χώρο φιλοξενίας της υποδομής».

  • Η παρουσίαση του εθνικού υπερυπολογιστή θα γίνει την Πέμπτη 4 Ιουνίου στο 7ο συνέδριο "Τhe Green Connected World" στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, θα γίνει παρουσίαση της εθνικής υπερυπολογιστικής υποδομής από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΔΕΤ Α.Ε., καθ. Παναγιώτη Τσανάκα. Τα βασικά σημεία που θα παρουσιαστούν είναι ο σκοπός της επένδυσης αυτής για την Ερευνητική και Εκπαιδευτική κοινότητα, τα αναμενόμενα αποτελέσματα και οι προοπτικές που προσφέρονται.

~180 Tflop/s, 426 κόμβοι, 8520 Intel Xeon E5-2680 v2cores, 1 Petabyte

Η υπολογιστική ισχύς του νέου συστήματος φτάνει τα 180 TFlops(τρισεκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο). Διαθέτοντας 426 υπολογιστικούς κόμβους, προσφέρει συνολικά πάνω από 8500 επεξεργαστικούς πυρήνες (CPU cores) διασυνδεμένους σε δίκτυο FDR Infiniband, μια τεχνολογία διασύνδεσης που προσφέρει πολύ χαμηλή καθυστέρηση (low latency) και υψηλό εύρος ζώνης (high bandwidth). 

  • Σύμφωνα με την κατάταξη Top500 (Νοέμβριος 2014) και τα TFlop/sec, ο ελληνικός υπερυπολογιστής θα μπορούσε να βρεθεί στην 366η θέση της κατάταξης (με βάση μετρήσεις από το LINPACK). Ο τομέας  Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΟΠΑΙΘ φιλοδοξεί να συμπεριληφθεί το ελληνικό HPC στους 300 ισχυρότερους υπολογιστές του κόσμου, και να ενισχύσει τη συμμετοχή της Ελλάδας στην πανευρωπαϊκή υποδομή PRACE(Partnership for Advanced Computing in Europe).

About Freegr network

Από το Blogger.