τεχνολογία

Η Ρωσία αποκτά τους δικούς της επεξεργαστές για PC

Το Moscow Center of SPARC Technologies (MCST) ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε να λαμβάνει παραγγελίες για τους πρώτους ρωσικής κατασκευής επεξεργαστές. Οι πρώτες αυτές παραγγελίες προέρχονται από ρωσικές εταιρείες κατασκευής προσωπικών υπολογιστών και server, ενώ αφορούν τον επεξεργαστή Elbrus-4C ο οποίος σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε εξ’ ολοκλήρου στα εργαστήρια του MCST, στη Μόσχα. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές πρόκειται για τον πλέον τεχνολογικά προηγμένο επεξεργαστή που έχει κατασκευαστεί στη Ρωσία ενώ θα πρέπει να θεωρείται συγκρίσιμος με τους Core i3 και Core i5 της αμερικανικής Intel.
Ο επεξεργαστής Elbrus-4C περιλαμβάνει τέσσερις πυρήνες, η ανάπτυξή του ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2014 και η μαζική του παραγωγή ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο. Πέρα από τη νέα σειρά επεξεργαστών, το MCST ανακοίνωσε και ένα νέο PC, το Elbrus ARM-401, το οποίο βασίζεται στον επεξεργαστή Elbrus-4C και «τρέχει» το λειτουργικό σύστημα Elbrus το οποίο προέρχεται από το Linux. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι στο εν λόγω σύστημα θα μπορεί να εγκατασταθεί οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα, είτε κάποια έκδοση των Windows της Microsoft είτε κάποια διανομή Linux. Επιπρόσθετα, ανακοινώθηκε και το data center server rack της εταιρείας, με την ονομασία Elbrus-4.4, το οποίο διαθέτει τέσσερις επεξεργαστές Elbrus-4C και υποστηρίζει μνήμη RAM έως και 384GB.
Για τις επιδόσεις του Elbrus-4C οι γνώμες διίστανται, ακόμη και εντός της Ρωσίας. Η ρωσική εταιρεία ερευνών IT Research αναφέρει ότι «ο επεξεργαστής έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να συνδεθεί σε συστήματα εξαιρετικά κρίσιμων εφαρμογών, όπως στις ένοπλες δυνάμεις, στις υπηρεσίες πληροφοριών και σε κυβερνητικές υπηρεσίες, είναι φθηνότερος και παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια». Ωστόσο, η ρωσική ιστοσελίδα PC World θεωρεί ότι ο Elbrus-4C είναι κατώτερος των αμερικανικών αντιστοίχων του. Ο Sergei Viljanen, αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας, τονίζει στο Russia Insider ότι «ο ρωσικός επεξεργαστής βρίσκεται πέντε χρόνια πίσω από τους σημερινούς δυτικούς επεξεργαστές».

About Freegr network

Από το Blogger.