ειδήσεις

AMD: Ξεκλειδωμένες Zen FX CPUs τέλη του 2016

Oι επεξεργαστές με πυρήνες Zen είναι αδιαμφισβήτητα το πιο αναμενόμενο προϊόν της AMD για το 2016, καθώς σηματοδοτεί την επιστροφή της εταιρείας σε επεξεργαστές υψηλών επιδόσεων x86, με νέα μικροαρχιτεκτονική, κάνοντας έτσι μια καθαρή αρχή μετά από 6 χρόνια απουσίας. Με βλέμμα στραμμένο προς την αγορά, στρατηγικά η AMD έχει επιλέξει την κυκλοφορία των Zen FX CPU κατά τα τέλη του παρόντος έτους, στοχεύοντας έτσι στη σαιζόν των διακοπών των Χριστουγέννων. Ακόμα δεν είναι σαφής ημερολογιακά η ημέρα κυκλοφορίας, αλλά γνωρίζουμε ότι θα είναι κατά το Q4 του 2016. Όπως κάθε εταιρεία που σέβεται τον εαυτό της, έτσι και η AMD θα κυκλοφορήσει διάφορες SKU που θα φέρουν τον Zen πυρήνα και θα έχουν 4, 6 και 8 πυρήνες με τη δυνατότητα να φτιάξει ακόμα περισσότερους αργότερα (ίσως στους Zen+). Οι πυρήνες Zen είναι αρκετά μικροί σε μέγεθος και καταναλώνουν λιγότερο σε σχέση με το πόσο αποδίδουν. Η τιμή τους εκτιμάται θα είναι αρκετά χαμηλή για να μπορέσει να εισχωρήσει στο τμήμα του mainstream gaming υπολογιστή. Ένα τμήμα που εδώ και πολλά χρόνια η Intel έχει δυναμικά κερδίσει, αλλά η AMD εξακολουθεί να διεκδικεί.
Οι Zen FX CPUs θα κυκλοφορήσουν με νέο chipset στο socket AM4 και στοχεύουν ήδη να αυξήσουν τη συνδεσιμότητα, τη δυνατότητα αποθήκευσης και γενικότερα όλων των καλών χαρακτηριστικών που κυκλοφορούν σήμερα στις καλύτερες motherboards, με σκοπό να έχει ένα ανταγωνιστικό προϊόν να «χτυπήσει» την αγορά της Intel και με αυτόν τον τρόπο. Άλλωστε, δεν είναι ο επεξεργαστής μόνο που κάνει τη διαφορά, αλλά είναι και τι έχουν να προσφέρουν οι διαθέσιμες για το chipset μητρικές.
Oι πυρήνες Zen θα είναι ο απόγονος της οικογένειας πυρήνων Bolldozer και θα είναι ο πρώτος πυρήνας επεξεργαστών της εταιρείας που θα υιοθετήσει το ταυτόχρονο multithreading (Simultaneous MultiThreading), ενώ προηγουμένως λειτουργούσε με συγκεντρωτικό multithreading (Clustered MultiThreading), κάτι που ενώ έδειχνε να πετυχαίνει, έχανε σε επιδόσεις κατά διαστήματα. Επιπλέον, ένα νέο σύστημα cache υψηλού εύρους και χαμηλής καθυστέρησης απόκρισης θα κάνει την εμφάνισή του (High Bandwidth, Low Latency Cache System). Μία ζωτικής σημασίας βελτίωση και μαζί με την FinFet διαδικασία κατασκευής θα επιτρέπει στους επεξεργαστές να εκτελούν από μικρές απλές εφαρμογές σε φορητές λύσεις ως και υψηλών επιδόσεων εφαρμογές για οικιακές και επαγγελματικές λύσεις. Η τεχνολογία αυτή εγγυάται ως και 40% καλύτερες επιδόσεις σε επεξεργαστική ισχύ, συγκριτικά με τις νέες Excavator APUs της 7ης γενιάς.
Όσον αφορά τις λύσεις για τους AMD Enthusiast, στη γραμμή προϊόντων του 2016, θα περιλαμβάνονται και επεξεργαστές γι’ αυτού του είδους χρήση καθώς και για Servers. Δυστυχώς, όμως, για τους επαγγελματίες, προτεραιότητα έχει δοθεί στους επεξεργαστές των desktop. Συλλήβδην, η ονομασία των επεξεργαστών αυτών θα είναι Summit Ridge, θα έχει πολυπύρηνες λύσεις τεσσάρων, έξι και οκτώ πυρήνων, θα περιλαμβάνει την τεχνολογία του ταυτόχρονου multithreading (SMT) και θα υποστηρίζεται από το AM4 Chipset με DDR4 μνήμη RAM (AM4 θα έχουν και οι Excavator APUs της 7ης γενιάς).

About Freegr network

Από το Blogger.