κινητά

ΓΙΑΤΙ αξίζει η τριπλή κάμερα σε smartphone συσκευές

Η αλήθεια είναι ότι στο κοντινό μέλλον, θα δούμε όλο και περισσότερα smartphones να εξοπλίζονται με τριπλή κάμερα, αν οι φήμες για το επερχόμενο Galaxy S10 ευσταθούν. Ο τριπλός αισθητήρας του Huawei P20 Pro, ήδη παράγει ορισμένα από τα πιο εκπληκτικά αποτελέσματα με τον αισθητήρα των 40MP, τον δεύτερο, που είναι γνωστός ως monochrome και τον τρίτο, ως telephoto. Το επερχόμενο LG V40, αναμένεται και αυτό να έχει τριπλή κάμερα, αν και τίποτα δεν είναι βέβαιο προς το παρόν.
Οι πολλές κάμερες σε ένα smartphone μπορεί να παρέχουν εξαιρετικές επιλογές λήψης φωτογραφιών. Οι περισσότερες κάμερες σημαίνουν μεγαλύτερη ευελιξία και διαφοροποίηση του προϊόντος. Το techmaniacs.gr προσπαθεί να εμβαθύνει συνεχώς με άρθρα που αφορούν την φωτογραφία στα smartphones και έτσι σήμερα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τι πραγματικά μπορεί να μας προσφέρει ένα σύστημα τριπλής κάμερας.
Υψηλότερης ανάλυσης φωτογραφία
Γιατί να λαμβάνεις φωτογραφίες των 12MP, όταν μπορείς να τραβήξεις στα 40MP; Αυτό ακριβώς κάνει το Huawei P20 Pro. Βέβαια, πολύ υψηλής ανάλυσης κάμερες είναι λίγο overkill για φωτογραφίες στο Facebook, ωστόσο όμως είναι η ιδανικότερη λύση για zooming και για cropping.
Είναι γεγονός, ότι οι υψηλότερης ανάλυσης κάμερες, σπάνια κάνουν την εμφάνισή τους σε smartphone συσκευές, εξαιτίας εν μέρει των περιορισμών του μεγέθους που απαιτούν μικρότερα pixels, με προοπτική περισσότερου θορύβου, κάτι που οδηγεί στην εξάλειψη των πλεονεκτημάτων της μεγαλύτερης ανάλυσης και που έχει σαν αποτέλεσμα, χειρότερες επιδόσεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Ωστόσο, αυτό που κάνει η Huawei, δηλαδή να συνοδεύει τον αισθητήρα με έναν πρόσθετο monochrome που βελτιώνει τις επιδόσεις σε χαμηλό φως, τεχνολογίες όπως pixel binning και έξυπνες λειτουργίες του software, καθιστούν τους υψηλότερης ανάλυσης αισθητήρες μια βιώσιμη τεχνολογία στα σύγχρονα camera designs.
Dual or multi-aperture
Το Pixel binning μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος να βελτιωθεί η ποιότητα της φωτογραφίας σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού σε αισθητήρες με μεγάλη ανάλυση, αλλά οι κάμερες μπορούν επίσης να εκμεταλλευθούν τα πλεονεκτήματα του μεταβαλλόμενου διαφράγματος, όπως κάνει η Samsung. Το διάφραγμα, είναι μόνο ένας παράγοντας που αποφασίζει πόσο φως φθάνει στον αισθητήρα και περισσότερο φως σημαίνει λιγότερο θόρυβο και πιο φωτεινές φωτογραφίες στο σκοτάδι. Επιπλέον, ένα μεταβαλλόμενο από τον χρήστη διάφραγμα, δίνει στους φωτογράφους περισσότερο έλεγχο όσον αφορά το καλλιτεχνικό background blur effect.  Και αυτό, δεν χρειάζεται να γίνεται μόνο στον έναν αισθητήρα. Η χρήση της τεχνολογία σε δυο ή ακόμη και τρεις αισθητήρες, μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις των φακών telephoto και wide angle, ακόμη και σε χαμηλό φωτισμό.
Ακόμη μεγαλύτερο Zoom
Ο φακός 2x telephoto συναντάται σε όλο και περισσότερα smartphones, αλλά το P20 Pro, είναι το μόνο που προσφέρει 3x μέχρι τώρα. Γιατί όμως όχι 4x ή 5x telephoto lens; Η τοποθέτηση σε ένα smartphone πολλαπλών φακών zoom προσφέρει ένα μεγαλύτερο εύρος επιλογών. Ωστόσο, μπορεί να ενοχλεί σε κάποιο σημείο τους χρήστες, καθώς το camera app αλλάζει μεταξύ των επιλογών zoom. Ίσως οι καλύτερες επιλογές zoom, έρχονται μέσω ενός συνδυασμού software και hardware. Γνωρίζουμε ότι οι πολλαπλές κάμερες παράγουν καλά αποτελέσματα, αλλά ακόμη και η μια κάμερα, μπορεί να δημιουργήσει καλές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης που μοιάζουν καλύτερες από το σύνηθες ψηφιακό zoom. Η τεχνολογία Hydrid Zoom της Huawei, επεκτείνει το zoom στα 5x, ενώ η παλαιά Super Zoom τεχνολογία της Oppo, δημιουργούσε λεπτομερείς φωτογραφίες 50MP.
Wide-angled shots
Η LG κατέστησε αρκετά δημοφιλείς τις wide angle κάμερες με το πρώιμο dual camera setup στις σειρές συσκευών V series και G Series, με την Samsung να θέλει και αυτή να δανειστεί την ιδέα. Επιπλέον, υπάρχει και η ιδέα να αποτελέσει μια επιλογή και για τις μπροστινές κάμερες, με ακόμη καλύτερα αποτελέσματα για τις selfies. Οι φακοί τύπου Wide-angle, αποτελούν ανέκαθεν μια από τις αγαπημένες επιλογές λήψης φωτογραφιών. Προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία, καθώς μπορείς να λάβεις περισσότερα σε ένα frame. Προφανώς δεν θέλεις κάθε φωτογραφία να είναι τύπου wide-angle, επομένως αποτελεί την καλύτερη λύση σαν δεύτερος ή τρίτος αισθητήρας. Συχνά, είναι πολύ δύσκολη η επιλογή, μεταξύ αισθητήρα οπτικού zoom και wide angle, επομένως γιατί να μην έχουμε και τους δυο;
Depth detection
Το bokeh blur είναι κάτι που κυνηγούν μανιωδώς οι φωτογράφοι. Τα smartphones μαθαίνουν συνεχώς όλο και περισσότερο στο πως να αναπαραστήσουν το εφέ μέσω software. Αν και κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει σχετικά καλά με δυο κάμερες γενικού σκοπού, ένας dedicated depth sensorμπορεί να προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα.
Το HTC One M8 έκανε το ντεμπούτο του με έναν dedicated depth αισθητήρα πίσω στο 2014. Η ιδέα παραμένει σε smartphones όπως το Xiaomi Pocophone F1, το οποίο διαθέτει έναν αισθητήρα των 5MP που είναι αφιερωμένος στο depth sensing. Ο πρόσθετο αυτός αισθητήρας, δεν χρειάζεται να είναι μεγάλης ανάλυσης ή συγκεκριμένης ποιότητας, απλά χρειάζεται να είναι αρκετά καλός για τους αλγορίθμους λογισμικού προκειμένου να παρέχει τη λειτουργία edge detection που υπόσχεται.
Αν είσαι μεγάλος οπαδός των bokeh effects, ένας dedicated αισθητήρας βάθους θα πρέπει να είναι στη λίστα των αναζητήσεών σου. Αν θέλεις κάτι πιο προηγμένο, οι dedicated αισθητήρες διαφορετικών ειδών μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για αποτελεσματικό 3D map του περιβάλλοντος, παρόμοιο με αυτό που η Google προσπάθησε να κάνει με την τεχνολογία Tango, που πλέον έχει εγκαταλείψει.
HDR και καλύτερες λήψεις σε χαμηλό φωτισμό
Αρκετά χρήσιμη είναι και η χρήση μιας πρόσθετης κάμερας για την βελτίωση των επιδόσεων σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Ένας σημαντικός αριθμός smartphone συσκευών, ήδη το κάνουν κάτι τέτοιο, με υψηλής ανάλυσης monochrome αισθητήρες, που μπορούν να έχουν καλύτερη ευαισθησία στο φως. Αν θέλεις HDR φωτογραφίες χωρίς το ρίσκο του θολώματος όταν συνδυάζεις πολλαπλά exposures, τότε είναι ακριβώς που ένας dedicated monochrome αισθητήρας μπορεί να βοηθήσει.
Είναι εφικτό να παράγεις παρόμοια αποτελέσματα, με τη χρήση ενός αισθητήρα κάμερας με μεγαλύτερα pixel cells που μπορούν να λάβουν περισσότερο φως. Η τεχνολογία της HTC που έφερε την κωδική ονομασία UltraPixel εξακολουθεί να έχει ακόμη και σήμερα τα πλεονεκτήματά της, μια dedicated κάμερα για νυκτερινή φωτογραφία με πολύ μεγάλα pixels, σε συνδυασμό με μια κανονική κύρια κάμερα.
Έχουμε ήδη άλλωστε αναφέρει το pixel binning σαν ένας τρόπος να πέσουμε σε ανάλυση αλλά να έχουμε ένα καλύτερο mode λήψης σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Δεν είναι μόνο η Huawei που ενσωματώνει τη συγκεκριμένη τεχνολογία στο P20 Pro. Και η Xiaomi κάνει χρήση του feature αυτό στο νέο Mi A2 με τον Super Pixel αισθητήρα που συνδυάζει τέσσερα pixels σε 2um sizes για μια εικόνα χαμηλού φωτισμού των 5MP. Η τεχνολογία Pixel binning ίσως αποτελέσει το μέλος της φωτογραφίας σε χαμηλό φωτισμό στα smartphones.
Τι μπορείς να κάνεις με μια τριπλή κάμερα;
Το οπτικό zoom και οι φωτογραφίες wide-angle είναι μερικά μόνο από τα πιο προφανή πλεονεκτήματα σε designs πολλαπλών καμερών. Οι πρόσθετες κάμερες, πέρα δηλαδή από τις κύριες, βελτιώνουν σημαντικά τη λήψη σε λίγο φως, βελτιώνουν το dynamic range, τα blur effects όπως και τα ψηφιακά zoom. Δυστυχώς δεν γίνεται να συμπεριληφθούν κάθε ένα από αυτά τα πλεονεκτήματα ακόμη και με τρεις κάμερες. Ο αρθρογράφος θεωρεί, ότι το Huawei P20, έρχεται πιο κοντά στον τέλειο συνδυασμό υψηλής ανάλυσης φωτογραφίας, αυξημένες δυνατότητες σε χαμηλό φωτισμό και πολύ καλό zoom αν και θα διαφωνήσουμε μαζί του

About Freegr network

Από το Blogger.