Το streaming και το μέλλον του gaming

Αν πριν από 10-15 χρόνια μας έλεγαν ότι τα CD μουσικής, οι ταινίες DVD και τα παιχνίδια θα υπάρχουν σε ένα τεράστιο on-line σκληρό δίσκο και θα μπορούμε να ακούμε-βλέπουμε-παίζουμε από παντού, θα γελάγαμε όπως γελάσαμε όταν είδαμε το λογότυπο του Black Ops IIIIIΙ, μισό… IΙΙΙ...του 4 τέλος πάντων! Δε θα πάω πολύ πίσω σε εποχές που περιμέναμε 2 ώρες (μπορεί να λέω και λίγες) να κατεβάσουμε ένα MP3 κομμάτι με τις «ένδοξες» dial-up τότε συνδέσεις και που το streaming θα νομίζαμε ότι είναι γυναικείο εσώρουχο…. Αλλά μιας και το ανέφερα… Παιδιά το θυμάστε;;; Τι μαρτύρια είχαμε τραβήξει οι καημένοι τότε; Που είχαμε στο desktop μας Napster, Limewire και eMule και περιμέναμε καρτερικά να γεμίσει αυτή η ευλογημένη μπάρα και στο τέλος αυτό που είχε κατέβει μπορεί να ήταν άσχετο από αυτό που θέλαμε ή ακόμα και πονηρό; Καλά για το πονηρό αυτή ήταν βασικά μια πολύ καλή καραμέλα δικαιολογίας για να καλύψουμε τις βρωμιές μας, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας! Θυμάμαι εκεί τότε τέλη 90’s έναν φίλο που είχε φύγει στη Ν. Υόρκη και μου έλεγε ότι κατεβάζει με 5mbps το δευτερόλεπτο. Σενάριο επιστημονικής φαντασίας μου φαινότανε! Αυτό για μας εδώ πέρα δεν ήτανε απλά όνειρο, ονείρωξη ήτανε! Και που φυσικά να δεις βιντεάκι τότε; Ακόμα και το YouTube που ήρθε αρκετά αργότερα, άνοιγες να δεις το «Hit me baby one more time» εεε… το «Fear of the dark» ήθελα να πω και για να ξεπεράσεις το μαρτύριο του buffering, πήγαινες κουζίνα, καθάριζες μισό ταψί σπανακόπιτα, άνοιγες το ψυγείο, καθάριζες και το προφιτερόλ που πρόσφερες χθες στη ξαδέρφη και δεν το’ φαγε γιατί (ευτυχώς) έκανε δίαιτα και το έρημο το κυκλάκι ακόμα στριφογύριζε σαν την ιδέα στο μυαλό σου ότι θα βγει Half Life 3! Τραγικές καταστάσεις…
Βέβαια οι εποχές άλλαξαν, τα δισκάδικα έκλεισαν, τα video club επίσης, βγάλαμε πρώτη φορά αριστερά και η Sega έκανε παιχνίδια για τη Nintendo… Μπορούσε ποτέ κάποιος να προβλέψει αυτή την εξέλιξη; Όσο και να μας άρεσε να πηγαίνουμε στο δισκάδικο και να χαζεύουμε, ή να πηγαίνουμε στο video club και να ψάχνουμε με τις ώρες ένα καλό θρίλερ, όλο αυτό, όλη αυτή η κουλτούρα πλέον απορροφήθηκε από το διαδίκτυο. Ήρθε σιγά, ήρθε μεθοδικά και πλέον αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας. 2310-52 10 10 Συνωμοσία; Δε νομίζω, φυσική εξέλιξη των πραγμάτων θα έλεγα. Αν με ρωτήσεις τώρα αν θα το ξαναέκανα αυτό, εγώ προσωπικά θα σου απαντούσα ναι, θα το έκανα γιατί νιώθω νοσταλγία. Αν όμως ρωτήσεις έναν νεότερο που δεν το έχει ζήσει όλο αυτό θα σε κοιτάξει σαν εξωγήινο. 
Αρχικά ξεκίνησε με τη μουσική (iTunes, Spotify) και ανεξάρτητα αν είμαστε ενεργοί συνδρομητές ή όχι, όλοι λίγο πολύ το δοκιμάσαμε. Και το δοκιμάσαμε γιατί σαν ιδέα ήταν υπέροχη να μπορείς να έχεις πρόσβαση στη μουσική που θέλεις όπου κι αν είσαι, ότι συσκευή κι αν έχεις. Βέβαια €8 μηνιαία συνδρομή δεν το λες και ακριβώς υπέροχο, αλλά anyway, την ιδέα εξετάζουμε! Όλους τους βόλεψε και τις εταιρίες που πλέον είχαν μηνιαίο εισόδημα και ελάττωσαν σημαντικά την πειρατεία που μάστιζε τη βιομηχανία της μουσικής και εμάς που στη παλάμη μας είχαμε διαθέσιμες όλες τις αγαπημένες μας μουσικές βιβλιοθήκες εξοικονομώντας χρόνο και καθόλου χρήμα. Το ίδιο συνέβη και με τις ταινίες-σειρές και τις συνδρομητικές υπηρεσίες τύπου Netflix. Αντί να τρέχεις στα video club και να γυρίζεις στα λιμάνια τα κακόφημα (ξέρεις εσύ) πλέον πατάς ένα κουμπί και βγαίνει σε HD.
Τελευταία έχουμε δει τις εκδότριες εταιρίες παιχνιδιών βλ. EA και Ubisoft ότι αρχίζουν και τάσσονται υπέρ του game streaming. Δεν είναι μόνο αυτές ωστόσο, το είδαμε από τη Microsoft με το περιβόητο λανσάρισμα του Xbox One, που τα ήθελε όλα σε ένα, αλλά και από τη Sony με το PlayStation Now πως θέλουν να υιοθετήσουν το μοντέλο της υπηρεσίας γιατί πολύ απλά έχουν περισσότερο οικονομικό όφελος. Πως; Με το να μας έχουν να πληρώνουμε σε μόνιμη βάση με μια ή περισσότερες συνδρομές. Το μοντέλο πληρώνω μόνο μόνο μια φορά και τέλος, είναι καταστροφικό γι’ αυτούς. Από επιχειρηματικής ματιάς είναι απόλυτα λογικό αφού πλέον καλώς ή κακώς ζούμε στη ψηφιακή εποχή. Όλα τα άλλα μέσα ψυχαγωγίας έχουν κάνει αυτό το βήμα. Η βιομηχανία του gaming, ειδικά με τις διαστάσεις που έχει πάρει τώρα θα έμενε στην απ΄έξω; Ήδη το έδαφος ετοιμάζεται με τις διάφορες streaming υπηρεσίες που έχουν ξεπηδήσει όπως το GeForce Now, το GameFly Streaming και το Jump. Μπορεί από τεχνικής πλευράς να μην είναι πρόσφορο ακόμα παντού, αλλά είναι κάτι που μοιραία θα έρθει. Ίσως πιο γρήγορα απ’ ότι περιμέναμε αν αναλογιστούμε ότι έσκασαν κιόλας οι πρώτες φήμες που λένε ότι οι επόμενης γενιάς κονσόλες θα έρθουν σε δυο εκδόσεις. Μια παραδοσιακή και μια με πιο αδύναμο hardware, αρκετά πιο οικονομική που θα 'στριμάρει'. Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι ξεπερνάμε το θέμα physical vs digital, το τυράκι πράγματι είναι πολύ νόστιμο. Οι PC gamers δε θα χρειάζεται να ανησυχούν αν η κάρτα γραφικών τους θα τρέχει τα νέα παιχνίδια, αφού και με ένα απλό laptop θα μπορούν να παίζουν τα πάντα στο max. Οι κονσόλες δεν θα στοιχίζουν πλέον €500 αλλά θα είναι πολύ πιο φθηνές και προσιτές. Θα παίζουμε παιχνίδια απ’ την εφαρμογή στο κινητό, στο tablet, στο ηλεκτρονικό πιεσόμετρο! Θα το παίζουμε στο μετρό, στη ουρά για τον καφέ, στο αυτοκίνητο, στη λαϊκή! Τα νιώθεις τα ουράνια τόξα και τους μονόκερους έτσι; Κι’ εγώ! Ας ξεκαβαλίσουμε όμως για να δούμε τι κίνδυνους ελλοχεύει για μας όλο αυτό.
Μια εκδοχή όπως έχουν δηλώσει μεγάλα κεφάλια του χώρου, είναι οι κονσόλες να αντικατασταθούν από εφαρμογές που θα τρέχουν σε κάθε «έξυπνη» συσκευή, θα συνδέονται στο store του PlayStation, Xbox ή Steam και θα στριμάρουν το επιθυμητό παιχνίδι απευθείας από τους servers της κάθε εταιρίας. Ο χρήστης για το μόνο που θα ανησυχεί θα είναι να έχει ένα controller και να πληρώνει τη μηνιαία συνδρομή του ώστε να έχει πρόσβαση. Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει μελλοντικά αλλά όχι στην επόμενη γενιά. Η επόμενη θα είναι η γενιά της μετάβασης και της εξοικείωσης ή για να το πω πιο σωστά της ψυχολογικής προετοιμασίας της αγοράς. Δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη να αλλάξει μια νοοτροπία δεκαετιών και φυσικά όλο αυτό θα πλασαριστεί με τρομερά ελκυστικό περιτύλιγμα. Πάντα οι κονσόλες ήταν ο δούρειος ίππος τεχνολογιών που οι εταιρίες ήθελαν να κάνουν γνωστές και προσιτές στο ευρύ κοινό. Το Compact Disc -Video CD στο PS1, το DVD – DVD Video στο PS2, το Blu-ray – Blu-ray Video στο PS3, το HD-DVD στο Xbox 360 κλπ. Το οπτικό μέσο όπως όλοι έχουμε δει αργοπεθαίνει. Τα πάντα πλέον είναι σε ψηφιακή μορφή. Το βλέπουμε και από μεγάλους κατασκευαστές laptop και υπολογιστών ότι σε αρκετά νέα μοντέλα, οπτικό μέσο δεν υπάρχει. Θα μου πεις οκ όλα αυτά, οι κατασκευάστριες εταιρίες καρτών γραφικών όμως θα είναι εντάξει με αυτό; Κάθε τόσο βγάζουν νέες κάρτες, τους συμφέρει; Η απάντηση είναι απλή. GeForce Now και συμβαίνει τώρα. Φυσικά ακόμα είναι σε beta φάση και δωρεάν, αλλά ήδη έχει αρχίσει μέσω διάφορων YouTubers να διαφημίζεται και να δηλώνουν πόσο εξτασιασμένοι είναι. Ο χρήστης αγοράζει κανονικά όπως και πριν τα παιχνίδια του από οποιοδήποτε ηλεκτρονικό κατάστημα (Steam) το GeForce Now «επικοινωνεί» με αυτό για να κάνει την επαλήθευση ότι όντος του ανήκει αυτό το παιχνίδι και απλά αναλαμβάνει από το cloud να το τρέξει στο maximum των δυνατοτήτων του. Μάλιστα είναι συμβατό με οποιοδήποτε πληκτρολόγιο-ποντίκι ή controller. Το μόνο που θα χρειάζεται θα είναι μια αξιοπρεπή VDSL γραμμή. Και όταν λέμε αξιοπρεπή μιλάμε για 25 Mbps minimum και 50 Mbps recommended. Ναι σαφώς και δεν είναι εφικτό στο τώρα και στο πολύ κοντινό μέλλον, αλλά αν υποθέσουμε ότι σε μια δεκαετία η επόμενη γενιά θα κλείνει τον κύκλο της, λογικά θα είναι. Τόσο τεχνολογικά όσο και ψυχολογικά.
Πιστεύω ότι το αλά Netflix μοντέλο που πλάσαρε η Microsoft, το Xbox Game Pass θα «φορεθεί» πολύ στην επόμενη γενιά και στο μέλλον, γιατί είναι το ίδιο το μέλλον. Κατ’ αυτό o παίκτης έχει πρόσβαση σε μια τεράστια βιβλιοθήκη, να κατεβάσει και να παίξει απεριόριστα με μια μηνιαία συνδρομή ότι επιθυμεί. Βέβαια το παιχνίδι αυτή τη στιγμή δεν στριμάρεται. Κατεβαίνει στο σκληρό δίσκο όπως αν το έκανε αγορά από το store. Το επόμενο όμως Xbox μοντέλο όπως φημολογείται, θα είναι πιο οικονομικό από το αντίστοιχο παραδοσιακό (που θα περιέχει κανονικά μέσα του το απαραίτητο hardware όπως το Xbox One X) και θα στριμάρει. Θα είναι για όλους; Μπορεί ναι μπορεί και όχι. Αν αναλογιστούμε ότι το PlayStation Now δεν απαιτεί πάνω από 5 Mbps ταχύτητα για να τρέξει, ίσως και να είναι εφικτό.
 
Ποια είναι το πιθανό άμεσο μέλλον;
Ο gamer θα έχει την streaming κονσόλα του την οποία θα την έχει αγοράσει σε πολύ πιο ελκυστική τιμή από την αντίστοιχη παραδοσιακή. Ότι ψηφιακή αγορά είχε κάνει στο παρελθόν θα βρίσκεται στον λογαριασμό του προς κατέβασμα. Έτσι με μια κονσόλα, σε ένα λογαριασμό, θα έχει όλα τα προηγούμενης γενιάς παιχνίδια συγκεντρωμένα. Με την μηνιαία συνδρομή του θα έχει πρόσβαση σε όλα τα νέα παιχνίδια από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας τους χωρίς extra κόστος. Ωστόσο θα υπάρχει και η επιλογή (όπως γίνεται τώρα) σε περίπτωση που δεν θα θέλει να την ανανεώσει, να αγοράσει το παιχνίδι και να το παίξει χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο διαδίκτυο ή ενεργή συνδρομή. Σαφώς με ενεργή συνδρομή θα έχει εκπτώσεις σε παιχνίδια, DLCs και ειδικές προσφορές σε άλλες υπηρεσίες, όπως κάνει η Sony ήδη, που με την αγορά PS Plus από το ηλεκτρονικό της κατάστημα δίνει δώρο 3 μήνες στο Netflix. Σαφώς οι εκπτώσεις και οι προσφορές θα είναι συχνότερες και δελεαστικότερες απ’ ότι είναι σήμερα, ώστε να σπρώξουν τον κόσμο στη ψηφιακή αγορά. Πλέον η αναβάθμιση σε πιο ισχυρή κονσόλα (Pro ή Χ) για τους κατόχους της streaming κονσόλας θα είναι ένα απλό (δωρεάν ή μη) firmware update, ενώ οι κάτοχοι της παραδοσιακής θα πρέπει να πληρώσουν το νέο hardware. Όσο αφορά τη Microsoft, τα παιχνίδια που αγοράζουμε (στα πλαίσια του Xbox Play Anywhere) θα παίζουν και στο PC, είτε όπως γίνεται τώρα, είτε στριμάροντας μέσω ίσως μιας πλατφόρμας που ο κολοσσός θα λανσάρει. Η Sony φυσικά δε θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια, το PlayStation Now θα αναβαθμιστεί πλήρως και θα κάνει κάτι αντίστοιχο είτε μόνη της, είτε κλείνοντας συμφωνίες με άλλους. 
Ποιο ενδέχεται να είναι το αγκάθι;
Οι εκδότριες εταιρίες (EA, Activision, Ubisoft κλπ) εδώ και καιρό έχουν δείξει ότι θέλουν να στήσουν το δικό τους ανεξάρτητο μαγαζί για προφανής οικονομικούς λόγους. Το είδαμε στο Xbox One με το EA Access που είναι μια συνδρομή μέσα στη συνδρομή και φυσικά στον κόσμο του PC που απέσυραν ή σιγά-σιγά αποσύρουν τα παιχνίδια τους από το Steam, για να τα πουλήσουν στις δικές τους πλατφόρμες (EA Origins, Battle.net, Uplay). Το δυσοίωνο μέλλον θα είναι ή κάθε μια εκδότρια να στήσει το δικό της μαγαζί μέσα στο μαγαζί (PlayStation-Xbox Store) και να πρέπει αν θέλουμε να παίξουμε τα παιχνίδια τους να πληρώνουμε ξεχωριστές συνδρομές. Φυσικά όλο αυτό το σκηνικό στήνεται ως πρόδρομος ώστε το digital να «καθίσει» ευκολότερα στη συνείδηση του κόσμου και το physical να αρχίσει να αποσύρεται ως κάτι απαρχαιωμένο. Επιπλέον πρακτικές όπως αυτές των συλλεκτικών εκδόσεων με κωδικό για κατέβασμα του παιχνιδιού ή και χωρίς καθόλου το παιχνίδι μέσα, δηλώνουν ήδη αυτή τη κατεύθυνση.
Ποιο είναι το πιθανό μακρινό μέλλον;
Αφού περάσουμε μπροστά κι απ’ την επόμενη γενιά που περιμένουμε, δηλαδή σε 10 το πολύ 15 χρόνια, οι παραδοσιακές κονσόλες όπως τις ξέρουμε δεν θα υπάρχουν πια. Το Xbox, το PlayStation και η Nintendo θα είναι μια εφαρμογή σε κάποιο store που θα μπορεί να κατέβει στην Smart TV, το κινητό σου ή σε κάποιο stream box και το μόνο που θα χρειάζεσαι θα είναι ένα controller και μια ενεργή συνδρομή. Η αίσθηση του να ανοίγεις τη ζελατίνη, να μυρίζεις το καινούργιο, να βλέπεις τη συλλογή στο ράφι, να περιμένεις πως θα είναι εμφανισιακά η επόμενη κονσόλα και η χαρά να την στήνεις κάτω από την τηλεόρασή σου, θα είναι μια μακρινή ανάμνηση που οι τότε «γέροι» gamers θα εξιστορούν στους νεότερους κι’ αυτοί θα τους κοιτούν σαν εξωγήινους. 

, , , ,

Το δημοφιλεστερο τεχνολογικο blog. Ειδησεις και σχολια για τα καλά νεα της τεχνολογια από την πλευρα των χρηστων.

Related Posts with Thumbnails

FACEBOOK

Social Icons

Sample Text

Followers

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ FREEGR

ΤΟ FREEGR.GR ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.

Simple Post

Simple Post 2

New Carousel

Mag Post 2

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Labels

1080p 128bit 12Ghost 12MP 1821 1TB 1Teraflop 2012 22nmSRAM 24Mbps 24Mpbs 24W 25Gbps 25nm 28η Οκτωβρίου 28nm 32bit 32nm 3alityDigitalLLC 3D 3E 3G 3G.Nokia 3GHSDPA 3nm 3way 45nm 4890 4890x2 4GB 55nm 5800 5D 5G 5TB 64-bit 64bit 65nm 6core 6MBcache 790GX 7gBPS 80HDD 890FX 9150e 920Core7 936 945GSE 9600GT 9800GT αγορά ΑΕΠΙ Αεροπορία Αθήνα Αινστάιν ακρίβεια ανακύκλωση ανάπτυξη ανεργία άνθρωπος ανταγωνισιτκότητα απάτη απόδοση άρωμα ασύρματα ασφάλεια ασφαλιστικό αυξήσεις αυτοκίνητα βιβλία βίντεο βιομηχανία Βουλή Γη γιορτές Γκόρ γονείς γραφειοκρατία Δ.Ε.Η Δ.Ε.Η. δαιδίκτυο δεδομένα Δήμοι δημοκρατία δημόσιο δημοσιογραφία δημοσκόπηση διαδικτυο διαδίκτυο διαδίτκυο Δίας διάστημα διαφήμιση Διαφθορά δικαιοσύνη δίκτυα δικτύωση δίτκυο δρόμοι Δωρεάν Ε.Ε. Ε.Ε.Τ.Τ Ε.Ε.Τ.Τ. Ε.Ε.Χ.Ι Ε.Μ.Π Ε.Ρ.Τ Ε.Υ.Π. έγκλημα ΕΔΕΤ ΕΕΤΤ Εθνική ειδ ειδησεις ειδήσεις ειδήσιες εικόνα έκθεση εκπαίδευση εκπομπές έκφραση ελευθερία Ελλα΄δα Ελλάδα Ελλλάδα εμπόριο ενεργεια ενέργεια ενημέρωση Ένωση καταναλωτών ΕΠΑΚ επιδόσεις επικοινωνία επικοινωνίες επιστήμη επιστημονική επιχειρήσεις έρευνα έρωτας ευκρίνεια ευρυζωνικά ευρυζωνικότητα Ευρώπη ζωή Η.Π.Α Η.Π.Α. ηλεκρονικό ηλεκτρικά ηλεκτρονική ηλεκτρονικό ηλιακός θερμότητα Θεσσαλονίκη ιδιοκτησία ιδωιτικότητα Ιμια ΙΝ.ΚΑ ίνες Ιντερνετ Ιντερνέτ Ιστορία Κ.Π.Σ καινοτομία καιρός κάμερεςς Καρβέλας καρκίνος καταναλωτές καταναλωτής κβαντική Κίνα κινητά κλησεις κλήσεις Κλώνος κοινωνία Κομισιόν Κόσμος Κράτος κρίση κριτική κρυπτογράφηση Κυβέρνηση Κυπαρισσία Λαζόπουλος λειζερ λιμάνια λογισμικό μέλλον μεσσηνία Μετρό ΜΙΤ μουσική μπαταρίες Μπουκοτάζ νεα νέα νεολαία νοημοσύνη νοικοκυριά Νόμπελ Ειρήνης Ο.Τ.Α. Ο.Τ.Ε. Ο.ΤΕ. οθόνες οικογένεια οικολογία οικονομία οικοσύστημα Ολυμπιάδα ΟΟΣΑ οπτικές ΟΤΕ Παιδεία παιδιά παιχνίδια Παρατηρητήριο Παρελάσεις πειρατεία πειρατία περιβάλλον περιεχόμενο Περιφέρειες πιστωτικές Πλανητάριο Πληροφορία Πληροφορική πνευματική ποδόσφαιρο πολιτεία πολιτική πολιτικοί πορνό πορνογραφία Ρ.Α.Ε Ρ.Α.Ε. ράδιο ραδιόφωνο ρομπότ Ρουσσόπουλος Σ.Δ.Ι.Τ. ΣΑΕ ΣΑΠΤΕ σάτυρα σέξ Σηφάκης σπορ ΣΥ.ΡΙΖ.Α Σύμπαν σχολεία σχολείο σψιφι σωματίδιο ταινίες τεχ τεχνητή τεχνολογία τηλειατρική τηλεόραση τηλεπικοινωνίες τηλεφωνία Τουρισμός Τουρκία τράπεζες Τρίκαλα υγεία υπολογιστές υπολογιστής υπουργεία Υπουργέια φακελλάκι φαντασία φορ φορητοί φορητός φορτιστής φτώχεια χάκερ χειρόγραφα Χριστούγεννα ψηφιακά ψηφιακές ψηφιακή ψηφιακό A.E.P.I A.I a100fm ABL academy accurancy Acer activephase Adamo add add/remove Adobe AdobeFlash ADSL ADSLtech Advancedclock advent alcatel AM2+ AM3 AMD AMD64 AMDPuma amilo AMOLED AND Android anonymous Anti-shock antializing antivirus API Aplle apple applications APU archos ArmCortex army Arrandale Arthas Aspire4930 aspireone AsRock asus AsusTurboVEVO athens AthlonNeo AthlonX2 AthlonX3 AthlonX4 ATI ATIHDMI ATIMobilityHD ATIRadeon ATIRadeonHD Atom Atom330 AtomDuo audio avast avatar AVI Avivo Azure Backup bandogo bandwidth battery BD Beijing2008 benchmarking Bigbang bing bios BIOSTAR BIT Bizzard blackberry blackcaviar blackedition Blizard Blizzard bloggers blogs Bluetooth BluRay Bly Ray BMW Bobcat boeing bootable browser browsers BSA BT BT2.0 bug bugs BumpTop C.E.S. cache caching Caipella calc Calfeine Callibration Calpella camcorders capcom car carPC Catalyst ccleaner CE3100 Cebit CeleronD Cell Centrino2 Centrinoduo CEO CERN ces championship chat chem CherryPal chipset ChipsetH57 Chrome530gt ChromeOS Cisco Clarke cleanup ClearCMOS clockgen cloneDVD cloning cloud cloudpc cmd cmputing codecs Columbus com commodore comodo Compal computex computing concept conferences Congo conn-xTV Connection controlpanel cooler core core2duo Core2Extreme Core2Quad corei3 corei5 Corei7 Corei7Extreme corei9 CoreVpro Corsair COSMOTE cpu cpu-gpu Creative creditcard CRM CrossfireX crucial CSRF cuda cybercrime cypress D-Link Danube DART data datacenters DataTraveler DDR1066 DDR1333 DDR3 DDR4 Debian dekstop Dell demo deneb desktop Developer Devicestage Devilsmaycry4 dfi digital DigitalPro DirectX DirectX11 Displayport domain Dot doubleplay DowJones downloads DraftN Dragonplayer Drive Drivermax drivers drives DSLAM DSLR DTE DTN dualboot dualchannel DualcoreNehalem DualDVI DualGPU dualslot Dunnington DVD DVI DX11 dynabook e-commerce e-mail e-shop E.E. E3 E72 E8100 Eλλάδα EAH5850 ebay ebook eCPU EDGE EeePC EeepC1101HA EeepcT191 EETT efficiency EFI embedded emulators EN9500GT encoding energyeficient ericsson ESA eSata Ethernet Euro2008 Europe event Everex eVGA expansionpack explorer Extreme Eyefinity F6V-C1 Facebook Facebook news Facebook.internet fallout3 Fansink farcry2 FBCcache Fermi ferrariOne festival FFTH FIFA fileden filedropper filehosting files filesharing filters Finalfanatacy Firefox FireGL8650 firewall firewire800 fixes flashplayer flexible FlexiISN Flickr Flock fm Ford format Forthnet Forum FOXCONN fps framerate freegr freegr.gr Freescale frree FSB1066 FTC FTTH Fujitsu fujitsu-siemens FullHD Fusion future fx5800Quatro G-Force G300 G41 GA780SLi-DS5 gadgets gadgets tech Gameconvetion gamepad gamepay gameplay gamers games gamin gaming gaming tech Gates Gbps GDDR3 GDDR5 Geforce Geforce220 Geforce260 Geforce9500GT Geforce9800GTX Geforcegtx280 Geforcegtx295 Geforcegtx465 Geforcegtx480 gigabit Gigabyte Gingle Glaciator globe gmaes GodofWar goldfamers Google google.tech GoogleChrome Gparted GPCPU GPRS GPS GPU gr GrandTheftAuto graphics Grass greece Greeenpower greeksubs GreenIT GSMA GT295 GT300 GTC260 gtx280 GTX295 GTX460 GTX680 Gulftown Gyy H55 hack hackers hacking hard hardcore harddrive hardwar hardware havok HCDP HD HD-DVD HD3300 HD5870 HDD HDDVD HDMI HDstreaming HDTV HDvideo Hellenic Hellenictask Hellug hgh definition highdef Hitachi hitech HMX-U10 HOL homecinema hotspot HP HPIpaq914 HSDPA HTC HTCShift HTML5.0 HTPC Huawei Hydra HydridCrosffire HydridSLI HydridSSD Hynix HyperThreading Hypertransport3 HyperXT1 I.E. I.E.8 IBM ICANN IDC IdeapdS10 Idemitsu IDF Idle IEDM IEEE IFA IFA2008 IFPI IGP Iinternet IMAGINECup imdb Inel infoquest Infosystem Intel Intel.Quad Intel945GC Intel945GSE IntelA110 IntelAtom IntelCoreDuo IntelCorei7 INTELGMAX4500 Intelmatrix IntelX58Express interface intern internet internet.E.U. internetexplorer internetradio Internettablet ION ION2 IP ip adress IPν6 iPad iphone iPlayer ipod iptv ipv6 ISP ISP. Ispironmini12 Itanium itnel Java JoliCloud K10 KatanaGTI kde-pim KDE4.1 keyboard kids Kingston Kmail Kmetalgate Konami L3cache lanparty laptop Larrabe laser law layer LCD LED Lenovo Leo LG li-ion Liano LifeSpace lifestyle Lightframe LightPeak links Linksys LiNUX live Livemesh livemessenger liveTV LLU logitech Loop LTE Lynnfield M.I.T. M93 M97 MacOS MAD Mai mainstream malware marketing matrixGTX285 Matsushita MaximusIIIFormula Mbit Meego memory messaging mews MI5remote MicroATX microSD microsoft MicroUSB MID MID. minibook mininova miniPCIe minis Mio miroamer MIT MKV MMOGs MMORPG MOBIL mobile Mobile945GM mobileWiMax mobility Moblin mobo mobos mobos785hipset models monos montevina moorestown Morph motherboard motorola mousepads movies mozilla mp3 mp3players mp4 MPEG-1 MPEG-4 Mpps msi msic msn multi-GPU multicore Multimedia Multiplayer multiplier multithreating multitouch music mybook mybookmirror myphone myspace Myunistaller NAND Nano nanotechnology NASA NASDAQ nature NC10 NEC Nehalem NeoX2 NetbookNB100 netbooks netops new news news tech Nexus NFL nForce nforce 790i nforce780 ning nintendo nokia Northbridge notebooks NSN Nvidia NvidiaGF100 NvidiaSLI nviroment Nvision2008 NVRAM Nymonyx O.T.A. O.T.E OCZ office2007 office2010 office2012 Okteta OLED OLEDTV OLPC on line online OnTelecom Open source OpenGL Openoffice3.0 Opera Operton Origami OTE OTE.ADSL Otenet overclocking Ovistore oxconn Oympic p2p P45 P55 P57 P67 P6TD Deluxe PackardBell Packet pad panasonic partition patch Pavillion pc PCB pci express pci express 3.0 PCIe PCIExpress PCIslots PDA pdf peace Penryn pentium4 pentiumE pentiumSU2700 performance PES2009 PES2010 pestaola Phenon PhenonIIX4955 PhenonX2 PhenonX49950 PhenonX6 Philips phising Phoenix phone photo Photoshop Physx PineTrail Pineview Pioneer piracy platters Playstation Playstation3 PMP portal Poulsbo power powercolor Powergate PRAM press-gr PrivateFolder procesors processlasso processors projectors proxyserver PS3 pspGo PSU Puma Q57 q9100 Qcard QPI quadchannel Quadcore QuadSLI Qualcomm Quanta Quest quicklock quicstart QVGA R800 RadeonHD Radeonhd3650 RadeonHD4830 RadeonHD4870X2 RadeonHD5830 radio radio936 Raid RAM rapidshare RealD3D Realtek recovery registry retail Ribbon riping robot rootkit router RTM RV740 RV770 rv770le RV790 RV870 S3Graphics s60 s60 touch Sabine Safari samsung sandisk Sandy SandyBridge SaoPaolo SAP Sapphire SAS sata sata3.0 SATA3.0Gbps SATA6.0Gbps school SciB science scifi Seagate search searching secure security Server2008 servers serversHTAsist services setfsb setiHome sex sfc shadermodel shaderr sharing sharp Shirt shoutcast sidebar Siemens sites skype SleepnGharge SLI SLI2 Smarconnect smartphone sms SO-DIMM SOAP soccer social networking socket socket775 software SOHO SOI Solaris son sonata Sony sony ericsson Sonyericsson sot sound sp1 sp2 sp3 space speed Speedstep Spider Sports Sprint spyware ssd SSE4.2 SSL start starwars steppinh/ModelSLAEN stream streaming Strike stuff subnotebook subnotebooks suggest Sun superleague superPC SuperRV770 surface suse symantec symbian sytemtray T101H t91 tablet TB TDD9000 TDP tech tech.news tecn Tegra2 Tegra3 Tellas terraflops Tesla tessellation TFT THQ Thuban thunderbolt timeline timings tips Tohiba tomorrow torrent Toshiba touchscreen Touchsmart touchUI Trillian Triple-SLI TriplechannellDDR3 tripleplay tripleSLI trojan truevision Tuning Turboboost turbocore Turbomemory TurboV TurionX2Ulra tutorial TV Tvout tvtuner tweaking twitter U.S.A. ubuntu UE40B6000 UEFA UEFI ugo Ui ultraportable UMPC UMTS Unisus univercity update updates url usa USB 3.0 USB2.0 USB3.0 USBflash VaioF VaioP VaioX VaioZ VDSL VEMUS Venus VIA vibering video Viewsonic virtualDub virtualization virus Vision Vista VistaSP2 visualstudio vivodi VlcPlayer vLite VMD vodafone Voip VoltageTweak Waffer watercooling WD web webcam WebOS websurfing westmere WHDI wi-fi wi-max widescreen widgets WiFi WiGig.wireless Wikipedia WilCharge WiMax Windows windows10 windows7 windows8 WindowsIstaller windowsmobile Windowsresize Windowsvista WindowsXP wireless WirelessHD wirelless WMC wordpress works workshop world worms Wow write WWF x18-m x25-m X380 X49530e X58 xbox360 XD1 Xeon7400 XeonX7460 XFX XML Xnote110 XP XPERIA X1 XPERIA X1 QWERTY XPERIA X10 Xtreme xxx Yahoo Youtube Yukon Z530 zune

2 Column Post

Translate

Mag Posts

Combined Post

Combined Posts 2

Video Posts