SoC: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για την … «καρδιά» των smartphones

Οι λάτρεις της τεχνολογίας αρέσκονται στο να μιλούν για την ισχύ επεξεργασίας και τους επεξεργαστές, είτε τους βρίσκουμε σε υπολογιστές είτε σε κονσόλες παιχνιδιών και τα τελευταία χρόνια αυτούς που τροφοδοτούν τα smartphones. Όπως φυσικά θα έχετε παρατηρήσει, εδώ στο Gizchina Greece, αλλά και στα άλλα τεχνολογικά sites αναφερόμαστε καθημερινά στους επεξεργαστές που φέρουν τα τηλέφωνα από τις Arm, Huawei, Qualcomm, Samsung, MediaTek και άλλους κατασκευαστές. Πολλές φορές μάλιστα, οι όχι και τόσο μυημένοι, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια φρασεολογία που τους δυσκολεύει να κατανοήσουν ακόμη και τα βασικά, θέτοντας απλά ερωτήματα όπως “τι είναι αυτό που κάνει ένα SoC;
Μπορεί να χρειαστούν χρόνια, για να καταλάβει κάποιος σωστά τη παραμικρή λεπτομέρεια του σχεδιασμού των επεξεργαστών, κάτι που δεν είναι εύκολο αν απλά προσπαθεί να ερευνήσει μια πιθανή αγορά. Έτσι θα πρέπει να αναζητήσει πολλές φορές την άποψη των … «ειδικών» κάτι που πολλές φορές τους μπερδεύει ακόμη περισσότερο. Έτσι, αποφασίσαμε να το κάνουμε λίγο πιο εύκολο για τους αρχάριους και να εξηγήσουμε τα υπέρ και τα κατά των σύγχρονων SoC για smartphones με όσο το δυνατόν λιγότερες τεχνικές ορολογίες.

Τι είναι ακριβώς ένα SoC;

Ο όρος SoC είναι συντόμευση της φράσης System-on-a-Chip δηλαδή ενιαίο σύστημα επεξεργαστών. Όπως υποδηλώνει το όνομα, ένα SoC είναι ένα πλήρες σύστημα επεξεργασίας που περιέχεται σε ένα ενιαίο πακέτο. Δεν είναι ένα απλό μονό πακέτο από τσιπ επεξεργασίας, κάτι που πιθανώς να γνωρίζετε εάν έχετε κατασκευάσει ποτέ έναν υπολογιστή. Αντίθετα, ένα SoC περιέχει πολλαπλά τμήματα επεξεργασίας, όπως μνήμη, μόντεμ και άλλα βασικά κομμάτια που κατασκευάζονται μαζί σε ένα ενιαίο τσιπ που συγκολλάται στην πλακέτα ενός κυκλώματος.
Ο συνδυασμός πολλών εξαρτημάτων σε ένα ενιαίο τσιπ εξοικονομεί χώρο, κόστος και κατανάλωση ενέργειας. Τα SoC συνδέονται επίσης με άλλα στοιχεία, όπως οι κάμερες, η οθόνη, η RAM, ο χώρος αποθήκευσης και πολλά άλλα εξαρτήματα που συνθέτουν ένα τηλέφωνο. Ουσιαστικά, το SoC είναι ο εγκέφαλος του smartphone σας που διαχειρίζεται τα πάντα από τα λειτουργικά συστήματα Android, iOS, κλπ, για να ανιχνεύει όλες τις κινήσεις σας έως ότου πατήσετε το πλήκτρο απενεργοποίησης.
Η λίστα που ακολουθεί περιέχει τα πιο συνηθισμένα συστατικά που θα βρείτε μέσα σε ένα System-on-a-Chip ενός smartphone.
  • CPU, Central Processing Unit (Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας) – Ο “εγκέφαλος” του SoC. διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος του κώδικα του λειτουργικού συστήματος και τις περισσότερες εφαρμογές σας.
  • GPU, Graphics Processing Unit (Μονάδα επεξεργασίας γραφικών) – Επεξεργάζεται τις διεργασίες που σχετίζονται με τα γραφικά και την εικόνα, όπως η απεικόνιση της διεπαφής χρήστη μιας εφαρμογής και τα παιχνίδι 2D/3D.
  • ISP, Image Processing Unit (Μονάδα επεξεργασίας εικόνας) – Μετατρέπει κυρίως τα δεδομένα από την κάμερα του τηλεφώνου σε αρχεία εικόνας και βίντεο.
  • DSP, Digital Signal Processor (Επεξεργαστής ψηφιακού σήματος) – Χειρίζεται περισσότερες μαθηματικά εντατικές λειτουργίες από μια CPU. Σε αυτές περιλαμβάνονται η αποσυμπίεση αρχείων μουσικής και η ανάλυση δεδομένων του αισθητήρα γυροσκοπίου.
  • NPU, Neural Processing Unit (Μονάδα Νευρωνικής Επεξεργασίας) – Χρησιμοποιείται σε smartphones υψηλής τεχνολογίας για την επιτάχυνση των εργασιών μηχανικής εκμάθησης (AI). Αυτά περιλαμβάνουν τη φωνητική αναγνώριση και την επεξεργασία της κάμερας.
  • Video encoder/decoder (Κωδικοποιητής / αποκωδικοποιητής βίντεο) – Διαχειρίζεται την ενεργειακά αποδοτική μετατροπή των αρχείων και των μορφών βίντεο.
  • Modem – Μετατρέπει τα ασύρματα σήματα σε δεδομένα που καταλαβαίνει το τηλέφωνο. Στα εξαρτήματα αυτά περιλαμβάνονται τα 4G LTE, 5G, WiFi και Bluetooth μόντεμ.
Τέλος, όταν μιλάμε για τα SoCs αναφέρουμε συχνά αυτό που ονομάζεται διαδικασία κατασκευής. Εμφανίζεται ως ένας αριθμός σε νανόμετρα (nm). Σε γενικές γραμμές, όσο μικρότερο είναι το μέγεθος nm, τόσο μικρότερη είναι η εσωτερική καλωδίωση του SoC. Αυτό εξασφαλίζει καλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα και το ισχυρότερη απόδοση λόγω του μεγαλύτερου πλήθους των πυρήνων. Αν και υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι κατασκευής που μπορούν να κάνουν την άμεση σύγκριση δύσκολη. Τα 7nm είναι αυτή τη στιγμή η μικρότερη διαθέσιμη διαδικασία κατασκευής που χρησιμοποιείται από τα SoCs για smartphones.

Αντιπροσωπευτικά μοντέλα SoC

Τώρα που έχετε μια γενική ιδέα του τι είναι ένα SoC, παρουσιάζουμε και μερικά αντιπροσωπευτικά παραδείγματα. Στο χώρο των smartphone, οι Qualcomm, Samsung Semiconductor, HiSilicon της Huawei και MediaTek είναι τα τέσσερα μεγαλύτερα ονόματα της βιομηχανίας Android τηλεφώνων. Οι μεγαλύτερες πιθανότητες είναι ότι το smartphone σας φέρει chipset που έχει παραχθεί από μία από αυτές τις εταιρείες. Φυσικά δεν είναι καθόλου αμελητέα και η Apple, που παράγει τα τσιπ για τα δικά της iPhone.
Η Qualcomm είναι ο μεγαλύτερος πάροχος SoCs για smartphones, με τα τσιπς της να τροφοδοτούν τη πλειοψηφία των ναυαρχίδων, των μεσαίας κατηγορίας ή ακόμα και των χαμηλής κατηγορίας smartphones που kataskey;azontai κάθε χρόνο. Τα SoCs της Qualcomm υπάγονται στην επωνυμία Snapdragon. Τα Premium SoC της που διαθέτουν την καλύτερη τεχνολογία υπάγονται στη κατηγορία της σειράς Snapdragon 800, όπως το τελευταίο Snapdragon 865. Τα mid-range και τα ανώτερα mid-range προϊόντα είναι γνωστά με την ονομασία σειρών Snapdragon 600 και 700 αντίστοιχα. Όπως το Snapdragon 765 που φέρει δυνατότητα σύνδεσης 5G. Τα προϊόντα χαμηλού επιπέδου είναι αυτά που ανήκουν στη σειρά Snapdragon 400.
Τα Exynos της Samsung φέρουν μια παρόμοια κλίμακα premium, μέσου και χαμηλού επιπέδου. Αυτά παλαιότερα ανήκαν στις σειρές Exynos 9900, 9800 και 9600, με τα προϊόντα της σειράς Exynos 7000 να υποστηρίζουν τα χαμηλής κατηγορίας τηλέφωνα. Ωστόσο, το τελευταίο high-end τσιπ της Samsung είναι το Exynos 990, ενώ το Exynos 980 είναι ένα chipset μεσαίου επιπέδου με υποστήριξη 5G.
Τώρα, ο τρόπος ονομασίας των Exynos της Samsung μοιάζει πολύ με αυτόν της Huawei. Το Kirin 990 είναι η τελευταία ναυαρχίδα της Huawei, το οποίο έρχεται σε 4G και 5G παραλλαγές. Η σειρά Kirin 600 μοιάζει με τη σειρά Snapdragon 600, προσφέροντας προδιαγραφές μεσαίας κατηγορίας για πιο οικονομικά smartphones. Τέλος, η σειρά Helio της MediaTek καλύπτει από πιο προσιτά οικονομικά προϊόντα της σειράς P μέχρι την επικεντρωμένη στο gaming σειρά G, καθώς και το τελευταίο της flagship Dimensions 1000 με δυνατότητες 5G.

Όλα ξεκινούν από τη CPU (Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας)

Ίσως να είστε εξοικειωμένοι περισσότερο με τον όρο «επεξεργαστής» δεδομένου ότι αυτόν χρησιμοποιούμε περισσότερο, όταν θέλουμε να αναφερθούμε στη CPU. Μια CPU είναι ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος τύπος επεξεργαστή. Είναι σχεδιασμένη να είναι ιδιαίτερα ευέλικτη και κατάλληλη για ένα ευρύ φάσμα εργασιών. Ως εκ τούτου, η CPU είναι αυτή που τρέχει τα διάφορα λειτουργικά συστήματα και τις εφαρμογές σας. Είναι επίσης εν μέρει υπεύθυνη για το συγχρονισμό δεδομένων μεταξύ των άλλων επεξεργαστών που βρίσκουμε μέσα σε ένα SoC.
Ως μια γρήγορη επισκόπηση, οι CPU λειτουργούν χρησιμοποιώντας μονάδες πρόβλεψης, καταχωρητές και μονάδες εκτέλεσης. Αυτό είναι γνωστό ως η αρχιτεκτονική μιας CPU. Οι καταχωρητές διατηρούν δυαδικά ψηφία δεδομένων ή δείκτες στη μνήμη, συχνά σε φορμάτ δεδομένων στα 64 bit. Οι μονάδες εκτέλεσης έχουν να κάνουν με ένα ή περισσότερα μητρώα, όπως η ανάγνωση και η γραφή στη μνήμη ή η εκτέλεση μαθηματικών συσχετισμών. Μια CPU μπορεί να εκτελέσει πολλαπλές λειτουργίες ταυτόχρονα, με την κάθε μία να χρησιμοποιεί ένα ή δύο κύκλους χρονισμού για να ολοκληρώσει τη διεργασία που έχει αναλάβει.
Οι επεξεργαστές είναι αρκετά ευέλικτοι ώστε να μπορούν να εκτελούν μια μεγάλη ποικιλία διεργασιών. Η απόδοση μπορεί να κλιμακωθεί προς τα πάνω και προς τα κάτω αλλάζοντας την ταχύτητα του χρονισμού (σε GHz), τον αριθμό των πυρήνων που χρησιμοποιούνται ή να μεταβάλλουν την υποκείμενη αρχιτεκτονική για να κάνει περισσότερα με κάθε κύκλο χρονισμού. Αυτό το τελευταίο σημείο είναι συχνά αυτό που αναφέρεται ως δημιουργία μιας “ευρύτερης” ή “μεγαλύτερης” ικανότητας της CPU, κάτι που εξηγεί γιατί τα τσιπ των τηλεφώνων της Apple είναι τόσο ισχυρά. Εντούτοις, υπάρχουν συμβιβασμοί στη κατανάλωση ενέργειας και στη συνολική αποτελεσματικότητα αυτών των ευρύτερων σχεδιασμών.
Οι επεξεργαστές στα SoC των smartphone έρχονται σε μια ποικιλία επιλογών, τα οποία όμως βασίζονται όλα στη λεγόμενη αρχιτεκτονική Arm. Οι τελευταίοι πυρήνες Arm αρχιτεκτονικής είναι ο μεγάλος Cortex-A77 και ο μικρότερος Cortex-A55. Οι επεξεργαστές τηλεφώνων εμφανίζονται συχνά σε διαμορφώσεις οκτώ πυρήνων, με μεγάλους ισχυρούς πυρήνες για πιο απαιτητικές εφαρμογές και μικρότερους πυρήνες εξοικονόμησης ενέργειας για να εξασφαλιστεί μεγάλη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Ολοκληρωμένα γραφικά ή αλλιώς GPU

Παράλληλα με την CPU, η μονάδα επεξεργασίας γραφικών ή κάρτα γραφικών (GPU) είναι ένα άλλο κομμάτι που παραδοσιακά αναφέρεται ως μέρος ενός SoC τηλεφώνου. Οι μονάδες GPU δεν είναι γενικής χρήσης όπως οι CPU και ως εκ τούτου έχουν σχεδιαστεί πολύ διαφορετικά. Έχουν κατασκευαστεί για να επαναλαμβάνουν μαθηματικά τον κύκλο λειτουργιών τους, κάτι που τους επιτρέπει να είναι πολύ πιο γρήγορες από μια κανονική CPU. Θυμηθείτε, υπάρχουν εκατομμύρια εικονοστοιχεία (pixels) για να συμπληρωθεί η 1080p οθόνη του τηλεφώνου σας, με το κάθε ένα από αυτά να λαμβάνεται υπόψη όταν χρησιμοποιείται μια εφαρμογή ή όταν παίζετε το αγαπημένο σας παιχνίδι.
Οι περισσότερες λειτουργίες της κάρτας γραφικών επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά για να χρησιμοποιηθούν όλα τα pixels στην οθόνη σας. Ως εκ τούτου, οι GPU σχεδιάζονται για να τρέχουν πολλά ταυτόχρονα σε μεγάλους όγκους δεδομένων.
Σε αντίθεση με τις CPU που εκτελούν μία ή δύο διεργασίες σε κάθε κύκλο, οι GPU εκτελούν δεκάδες, εκατοντάδες ή ακόμη και χιλιάδες παράλληλες διεργασίες σε κάθε κύκλο. Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος και την απόδοση του σχεδιασμού της GPU.
Οι δύο μεγάλες μονάδες GPU στον χώρο των SoC για κινητά είναι οι Mali της Arm και οι Adreno της Qualcomm. Και οι δύο προσφέρουν μεγαλύτερες και μικρότερες εκδόσεις της τεχνολογίας GPU, με τα τσιπ των ναυαρχίδων να συσκευάζουν τις ισχυρότερες για αποτελεσματική εκτέλεση τρισδιάστατων παιχνιδιών. Η Qualcomm δεν μιλάει πολύ για την εσωτερική λειτουργία του Adreno, αλλά γνωρίζουμε τα πάντα για τις Mali.

Οι σπουδαίες κάμερες χρειάζονται καλούς επεξεργαστές (ISP, DSP)

Τα smartphones αξιολογούνται ολοένα και περισσότερο για τις δυνατότητες φωτογράφισης που διαθέτουν. Ενώ οι αισθητήρες και οι φακοί υψηλής τεχνολογίας είναι απαραίτητοι, οι ισχυρές δυνατότητες επεξεργασίας εικόνας είναι ένα εξίσου σημαντικό μέρος της διαδικασίας. Απλά δείτε τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που προσφέρουν τα σχετικά απλά εξαρτήματα κάμερας του Google Pixel 4.
Ενώ οι επεξεργασία και οι μικροαλλαγές της εικόνας γίνονται συχνά από τη CPU και τη GPU, υπάρχει χιλιάδες επεξεργασίες που πραγματοποιούνται στα δεδομένα που δίνει ένας αισθητήρας κάμερας πριν καν αποθηκευτεί μια φωτογραφία στο τηλέφωνό σας. Ένας ISP επεξεργαστής είναι ένα εξειδικευμένος DSP επεξεργαστής που χειρίζεται κοινές εργασίες απεικόνισης, όπως οι μετασχηματισμοί Bayer, η εστίαση, το demosaicing, η οξύτητα και η μείωση θορύβου. Με άλλα λόγια, μετατρέπει τις ψηφιακές πληροφορίες από έναν αισθητήρα κάμερας σε μια ωραία εικόνα.
Αυτά τα δύο τελευταία είναι ιδιαίτερα σημαντικά στα smartphones, όπου τα φθηνότερα τηλέφωνα τείνουν να υπεροξύνουν τις φωτογραφίες και να εμφανίζουν φανερά εξωπραγματικές λεπτομέρειες. Εν τω μεταξύ, στη πλευρά των high-end συσκευών, το Kirin 990 της Huawei είναι το πρώτο SoC με τεχνολογία DSLR με προηγμένη μείωση θορύβου 3D φιλτραρίσματος (BM3D). Αυτό παράγει και τα εξαιρετικά αποτελέσματα που βλέπουμε στο Huawei Mate 30 Pro.
Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι οι υπέροχες εικόνες απαιτούν έναν ισχυρό επεξεργαστή εικόνας.

Επεξεργασία AI (τεχνητής νοημοσύνης) επόμενης γενιάς (NPU)

Όροι όπως NPU (μονάδες νευρωνικής επεξεργασίας), επεξεργαστές AI ή πυρήνες μηχανικής εκμάθησης χρησιμοποιούνται συχνά αλλά όλοι αναφέρονται στο ίδιο πράγμα μέσα σε ένα σύγχρονο SoC. Πρόκειται για έναν επεξεργαστή που ειδικεύεται στα μαθηματικά και στους αλγορίθμους που χρησιμοποιούνται συνήθως από τα λεγόμενα νευρωνικά δίκτυα.
Ακριβώς όπως οι GPU είναι ειδικοί επεξεργαστές για τα γραφικών και οι ISP εξειδικεύονται για τις διεργασίες που έχουν να κάνουν με την εικόνα, οι NPU είναι επεξεργαστές ειδικά σχεδιασμένοι για να τρέχουν τα νευρωνικά δίκτυα και τις διεργασίες μηχανικής εκμάθησης πιο γρήγορα και αποτελεσματικά από τις CPU. Οι NPU διαθέτουν επίσης δική τους εσωτερική μνήμη, για να επιταχύνουν την εκτέλεση χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιούν μια πιο αργή ενδεχομένως RAM.
Τα νευρωνικά δίκτυα απαιτούν συχνά λειτουργίες που λαμβάνουν πολλαπλά κομμάτια δεδομένων εισόδου για να παράγουν μόνο μία έξοδο. Η λειτουργία πολλαπλών συσσωρεύσεων είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, συχνά λειτουργεί σε διάφορα μεγέθη δεδομένων από 16 bits έως 8 ή ακόμη και 4 bits δεδομένων. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από τους μαθηματικούς τύπους δεδομένων που χρησιμοποιούνται από τις CPU, αν και ορισμένες λειτουργίες μπορούν να επιταχυνθούν με ευέλικτες GPU.
Οι NPU είναι οι τελευταίοι εξειδικευμένοι επεξεργαστές που αποτελούν μέρος των SoCs τηλεφώνων. Παρόλο που προορίζεται κυρίως για τσιπ ναυαρχίδων, σύντομα η τεχνολογία θα ενσωματωθεί και σε πιο προσιτές συσκευές.

4G και 5G modems για ταχύτερη μετάδοση δεδομένων

Το τελευταίο κομμάτι ενός σύγχρονου smartphone SoC είναι το μόντεμ δεδομένων, το οποίο σας επιτρέπει να έχετε πρόσβαση στα δίκτυα δεδομένων από τον φορέα σας. Τα διάφορα modems καθορίζουν επίσης την ταχύτητα και την ποιότητα της σύνδεσης δεδομένων σας. Τα πιο ισχυρά μόντεμ φτάνουν σε ταχύτητες άνω του 1Gbps. Υπάρχουν επίσης modems για διακίνηση δεδομένων μέσω Wi-Fi και Bluetooth, αλλά ας εστιάσουμε στα 4G και 5G μόντεμ.
Όλα τα υπάρχοντα SoCs τηλεφώνων διαθέτουν ενσωματωμένο 4G modem. Αυτό σημαίνει ότι το 4G modem βρίσκεται μέσα στο SoC. Τα πρώτα 5G modems για smartphones είναι εξωτερικά, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να συνδεθούν με το κύριο SoC. Αυτό είναι πολύ λιγότερο ενεργειακά αποδοτικό, αλλά διευκολύνει στην εφαρμογή λειτουργιών υψηλού επιπέδου και παρέχει ευελιξία στον κατασκευαστή, καθόσον τα δίκτυα 5G αναπτύσσονται σε περισσότερους καταναλωτές.
Βέβαια, τα πρώτα SoC με ενσωματωμένο 5G modem είναι ήδη εδώ. Η Huawei έχει δημιουργήσει ήδη μια 5G έκδοση του Kirin 990 και ο Qualcomm Snapdragon 765 προσφέρεται επίσης σε ολοκληρωμένη έκδοση 5G. Ωστόσο, τα πιο ισχυρά 5G μόντεμ είναι ακόμα εξωτερικά. Το Snapdragon X55 της Qualcomm και το μόντεμ Exynos 5123 της Samsung παρέχουν μεγαλύτερες ταχύτητες από τα αντίστοιχα ενσωματωμένα, καθώς και υποστήριξη mmWave. Οι 5G ναυαρχίδες του 2020 θα παραμείνουν για λίγο καιρό ακόμη με εξωτερικά μόντεμ.

Λίγα λόγια ακόμη για τα SoC των smartphone

Στους λάτρεις των smartphone, αρέσει να συγκρίνουν τις προδιαγραφές της CPU και της GPU, αλλά αυτό καθίσταται όλο και λιγότερο σχετικό, καθώς η απόδοση ωριμάζει και απαιτούνται νέες δυνατότητες. Οι επεξεργαστική δύναμη των τηλεφώνων δεν χρησιμοποιείται για μόνο μια δυνατότητα πλέον, αλλά περισσότερο για μια ετερογενή υπολογιστική προσέγγιση και για την επίλυση προβλημάτων επεξεργασίας.


Τα σημερινά τηλέφωνα διαχειρίζονται μια πολύ μεγαλύτερη γκάμα εργασιών από ποτέ. Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των αποκλειστικών επεξεργαστών μέσα σε κάθε τσιπ συνεχίζει να αυξάνεται. Από τα βασικά στοιχεία CPU και GPU πριν από μερικά χρόνια, σε DSPs, προηγμένες ISPs και NPUs του σήμερα. Αυτά τα λιγότερο συζητημένα τμήματα γίνονται όλο και πιο σημαντικά με την πρόοδο της ασφάλειας, της μηχανικής εκμάθησης και του 5G. Θα πρέπει λοιπόν να αρχίσουμε να λαμβάνουμε σιγά σιγά υπόψη και αυτές τις παραμέτρους, μέσα στην αέναη (για μερικούς) αναζήτηση του καλύτερου, συνολικά, smartphone.

, , ,

Το δημοφιλεστερο τεχνολογικο blog. Ειδησεις και σχολια για τα καλά νεα της τεχνολογια από την πλευρα των χρηστων.

Related Posts with Thumbnails

FACEBOOK

Social Icons

Sample Text

Followers

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ FREEGR

ΤΟ FREEGR.GR ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.

Simple Post

Simple Post 2

New Carousel

Mag Post 2

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Labels

1080p 128bit 12Ghost 12MP 1821 1TB 1Teraflop 2012 22nmSRAM 24Mbps 24Mpbs 24W 25Gbps 25nm 28η Οκτωβρίου 28nm 32bit 32nm 3alityDigitalLLC 3D 3E 3G 3G.Nokia 3GHSDPA 3nm 3way 45nm 4890 4890x2 4GB 55nm 5800 5D 5G 5TB 64-bit 64bit 65nm 6core 6MBcache 790GX 7gBPS 80HDD 890FX 9150e 920Core7 936 945GSE 9600GT 9800GT αγορά ΑΕΠΙ Αεροπορία Αθήνα Αινστάιν ακρίβεια ανακύκλωση ανάπτυξη ανεργία άνθρωπος ανταγωνισιτκότητα απάτη απόδοση άρωμα ασύρματα ασφάλεια ασφαλιστικό αυξήσεις αυτοκίνητα βιβλία βίντεο βιομηχανία Βουλή Γη γιορτές Γκόρ γονείς γραφειοκρατία Δ.Ε.Η Δ.Ε.Η. δαιδίκτυο δεδομένα Δήμοι δημοκρατία δημόσιο δημοσιογραφία δημοσκόπηση διαδικτυο διαδίκτυο διαδίτκυο Δίας διάστημα διαφήμιση Διαφθορά δικαιοσύνη δίκτυα δικτύωση δίτκυο δρόμοι Δωρεάν Ε.Ε. Ε.Ε.Τ.Τ Ε.Ε.Τ.Τ. Ε.Ε.Χ.Ι Ε.Μ.Π Ε.Ρ.Τ Ε.Υ.Π. έγκλημα ΕΔΕΤ ΕΕΤΤ Εθνική ειδ ειδησεις ειδήσεις ειδήσιες εικόνα έκθεση εκπαίδευση εκπομπές έκφραση ελευθερία Ελλα΄δα Ελλάδα Ελλλάδα εμπόριο ενεργεια ενέργεια ενημέρωση Ένωση καταναλωτών ΕΠΑΚ επιδόσεις επικοινωνία επικοινωνίες επιστήμη επιστημονική επιχειρήσεις έρευνα έρωτας ευκρίνεια ευρυζωνικά ευρυζωνικότητα Ευρώπη ζωή Η.Π.Α Η.Π.Α. ηλεκρονικό ηλεκτρικά ηλεκτρονική ηλεκτρονικό ηλιακός θερμότητα Θεσσαλονίκη ιδιοκτησία ιδωιτικότητα Ιμια ΙΝ.ΚΑ ίνες Ιντερνετ Ιντερνέτ Ιστορία Κ.Π.Σ καινοτομία καιρός κάμερεςς Καρβέλας καρκίνος καταναλωτές καταναλωτής κβαντική Κίνα κινητά κλησεις κλήσεις Κλώνος κοινωνία Κομισιόν Κόσμος Κράτος κρίση κριτική κρυπτογράφηση Κυβέρνηση Κυπαρισσία Λαζόπουλος λειζερ λιμάνια λογισμικό μέλλον μεσσηνία Μετρό ΜΙΤ μουσική μπαταρίες Μπουκοτάζ νεα νέα νεολαία νοημοσύνη νοικοκυριά Νόμπελ Ειρήνης Ο.Τ.Α. Ο.Τ.Ε. Ο.ΤΕ. οθόνες οικογένεια οικολογία οικονομία οικοσύστημα Ολυμπιάδα ΟΟΣΑ οπτικές ΟΤΕ Παιδεία παιδιά παιχνίδια Παρατηρητήριο Παρελάσεις πειρατεία πειρατία περιβάλλον περιεχόμενο Περιφέρειες πιστωτικές Πλανητάριο Πληροφορία Πληροφορική πνευματική ποδόσφαιρο πολιτεία πολιτική πολιτικοί πορνό πορνογραφία Ρ.Α.Ε Ρ.Α.Ε. ράδιο ραδιόφωνο ρομπότ Ρουσσόπουλος Σ.Δ.Ι.Τ. ΣΑΕ ΣΑΠΤΕ σάτυρα σέξ Σηφάκης σπορ ΣΥ.ΡΙΖ.Α Σύμπαν σχολεία σχολείο σψιφι σωματίδιο ταινίες τεχ τεχνητή τεχνολογία τηλειατρική τηλεόραση τηλεπικοινωνίες τηλεφωνία Τουρισμός Τουρκία τράπεζες Τρίκαλα υγεία υπολογιστές υπολογιστής υπουργεία Υπουργέια φακελλάκι φαντασία φορ φορητοί φορητός φορτιστής φτώχεια χάκερ χειρόγραφα Χριστούγεννα ψηφιακά ψηφιακές ψηφιακή ψηφιακό A.E.P.I A.I a100fm ABL academy accurancy Acer activephase Adamo add add/remove Adobe AdobeFlash ADSL ADSLtech Advancedclock advent alcatel AM2+ AM3 AMD AMD64 AMDPuma amilo AMOLED AND Android anonymous Anti-shock antializing antivirus API Aplle apple applications APU archos ArmCortex army Arrandale Arthas Aspire4930 aspireone AsRock asus AsusTurboVEVO athens AthlonNeo AthlonX2 AthlonX3 AthlonX4 ATI ATIHDMI ATIMobilityHD ATIRadeon ATIRadeonHD Atom Atom330 AtomDuo audio avast avatar AVI Avivo Azure Backup bandogo bandwidth battery BD Beijing2008 benchmarking Bigbang bing bios BIOSTAR BIT Bizzard blackberry blackcaviar blackedition Blizard Blizzard bloggers blogs Bluetooth BluRay Bly Ray BMW Bobcat boeing bootable browser browsers BSA BT BT2.0 bug bugs BumpTop C.E.S. cache caching Caipella calc Calfeine Callibration Calpella camcorders capcom car carPC Catalyst ccleaner CE3100 Cebit CeleronD Cell Centrino2 Centrinoduo CEO CERN ces championship chat chem CherryPal chipset ChipsetH57 Chrome530gt ChromeOS Cisco Clarke cleanup ClearCMOS clockgen cloneDVD cloning cloud cloudpc cmd cmputing codecs Columbus com commodore comodo Compal computex computing concept conferences Congo conn-xTV Connection controlpanel cooler core core2duo Core2Extreme Core2Quad corei3 corei5 Corei7 Corei7Extreme corei9 CoreVpro Corsair COSMOTE cpu cpu-gpu Creative creditcard CRM CrossfireX crucial CSRF cuda cybercrime cypress D-Link Danube DART data datacenters DataTraveler DDR1066 DDR1333 DDR3 DDR4 Debian dekstop Dell demo deneb desktop Developer Devicestage Devilsmaycry4 dfi digital DigitalPro DirectX DirectX11 Displayport domain Dot doubleplay DowJones downloads DraftN Dragonplayer Drive Drivermax drivers drives DSLAM DSLR DTE DTN dualboot dualchannel DualcoreNehalem DualDVI DualGPU dualslot Dunnington DVD DVI DX11 dynabook e-commerce e-mail e-shop E.E. E3 E72 E8100 Eλλάδα EAH5850 ebay ebook eCPU EDGE EeePC EeepC1101HA EeepcT191 EETT efficiency EFI embedded emulators EN9500GT encoding energyeficient ericsson ESA eSata Ethernet Euro2008 Europe event Everex eVGA expansionpack explorer Extreme Eyefinity F6V-C1 Facebook Facebook news Facebook.internet fallout3 Fansink farcry2 FBCcache Fermi ferrariOne festival FFTH FIFA fileden filedropper filehosting files filesharing filters Finalfanatacy Firefox FireGL8650 firewall firewire800 fixes flashplayer flexible FlexiISN Flickr Flock fm Ford format Forthnet Forum FOXCONN fps framerate freegr freegr.gr Freescale frree FSB1066 FTC FTTH Fujitsu fujitsu-siemens FullHD Fusion future fx5800Quatro G-Force G300 G41 GA780SLi-DS5 gadgets gadgets tech Gameconvetion gamepad gamepay gameplay gamers games gamin gaming gaming tech Gates Gbps GDDR3 GDDR5 Geforce Geforce220 Geforce260 Geforce9500GT Geforce9800GTX Geforcegtx280 Geforcegtx295 Geforcegtx465 Geforcegtx480 gigabit Gigabyte Gingle Glaciator globe gmaes GodofWar goldfamers Google google.tech GoogleChrome Gparted GPCPU GPRS GPS GPU gr GrandTheftAuto graphics Grass greece Greeenpower greeksubs GreenIT GSMA GT295 GT300 GTC260 gtx280 GTX295 GTX460 GTX680 Gulftown Gyy H55 hack hackers hacking hard hardcore harddrive hardwar hardware havok HCDP HD HD-DVD HD3300 HD5870 HDD HDDVD HDMI HDstreaming HDTV HDvideo Hellenic Hellenictask Hellug hgh definition highdef Hitachi hitech HMX-U10 HOL homecinema hotspot HP HPIpaq914 HSDPA HTC HTCShift HTML5.0 HTPC Huawei Hydra HydridCrosffire HydridSLI HydridSSD Hynix HyperThreading Hypertransport3 HyperXT1 I.E. I.E.8 IBM ICANN IDC IdeapdS10 Idemitsu IDF Idle IEDM IEEE IFA IFA2008 IFPI IGP Iinternet IMAGINECup imdb Inel infoquest Infosystem Intel Intel.Quad Intel945GC Intel945GSE IntelA110 IntelAtom IntelCoreDuo IntelCorei7 INTELGMAX4500 Intelmatrix IntelX58Express interface intern internet internet.E.U. internetexplorer internetradio Internettablet ION ION2 IP ip adress IPν6 iPad iphone iPlayer ipod iptv ipv6 ISP ISP. Ispironmini12 Itanium itnel Java JoliCloud K10 KatanaGTI kde-pim KDE4.1 keyboard kids Kingston Kmail Kmetalgate Konami L3cache lanparty laptop Larrabe laser law layer LCD LED Lenovo Leo LG li-ion Liano LifeSpace lifestyle Lightframe LightPeak links Linksys LiNUX live Livemesh livemessenger liveTV LLU logitech Loop LTE Lynnfield M.I.T. M93 M97 MacOS MAD Mai mainstream malware marketing matrixGTX285 Matsushita MaximusIIIFormula Mbit Meego memory messaging mews MI5remote MicroATX microSD microsoft MicroUSB MID MID. minibook mininova miniPCIe minis Mio miroamer MIT MKV MMOGs MMORPG MOBIL mobile Mobile945GM mobileWiMax mobility Moblin mobo mobos mobos785hipset models monos montevina moorestown Morph motherboard motorola mousepads movies mozilla mp3 mp3players mp4 MPEG-1 MPEG-4 Mpps msi msic msn multi-GPU multicore Multimedia Multiplayer multiplier multithreating multitouch music mybook mybookmirror myphone myspace Myunistaller NAND Nano nanotechnology NASA NASDAQ nature NC10 NEC Nehalem NeoX2 NetbookNB100 netbooks netops new news news tech Nexus NFL nForce nforce 790i nforce780 ning nintendo nokia Northbridge notebooks NSN Nvidia NvidiaGF100 NvidiaSLI nviroment Nvision2008 NVRAM Nymonyx O.T.A. O.T.E OCZ office2007 office2010 office2012 Okteta OLED OLEDTV OLPC on line online OnTelecom Open source OpenGL Openoffice3.0 Opera Operton Origami OTE OTE.ADSL Otenet overclocking Ovistore oxconn Oympic p2p P45 P55 P57 P67 P6TD Deluxe PackardBell Packet pad panasonic partition patch Pavillion pc PCB pci express pci express 3.0 PCIe PCIExpress PCIslots PDA pdf peace Penryn pentium4 pentiumE pentiumSU2700 performance PES2009 PES2010 pestaola Phenon PhenonIIX4955 PhenonX2 PhenonX49950 PhenonX6 Philips phising Phoenix phone photo Photoshop Physx PineTrail Pineview Pioneer piracy platters Playstation Playstation3 PMP portal Poulsbo power powercolor Powergate PRAM press-gr PrivateFolder procesors processlasso processors projectors proxyserver PS3 pspGo PSU Puma Q57 q9100 Qcard QPI quadchannel Quadcore QuadSLI Qualcomm Quanta Quest quicklock quicstart QVGA R800 RadeonHD Radeonhd3650 RadeonHD4830 RadeonHD4870X2 RadeonHD5830 radio radio936 Raid RAM rapidshare RealD3D Realtek recovery registry retail Ribbon riping robot rootkit router RTM RV740 RV770 rv770le RV790 RV870 S3Graphics s60 s60 touch Sabine Safari samsung sandisk Sandy SandyBridge SaoPaolo SAP Sapphire SAS sata sata3.0 SATA3.0Gbps SATA6.0Gbps school SciB science scifi Seagate search searching secure security Server2008 servers serversHTAsist services setfsb setiHome sex sfc shadermodel shaderr sharing sharp Shirt shoutcast sidebar Siemens sites skype SleepnGharge SLI SLI2 Smarconnect smartphone sms SO-DIMM SOAP soccer social networking socket socket775 software SOHO SOI Solaris son sonata Sony sony ericsson Sonyericsson sot sound sp1 sp2 sp3 space speed Speedstep Spider Sports Sprint spyware ssd SSE4.2 SSL start starwars steppinh/ModelSLAEN stream streaming Strike stuff subnotebook subnotebooks suggest Sun superleague superPC SuperRV770 surface suse symantec symbian sytemtray T101H t91 tablet TB TDD9000 TDP tech tech.news tecn Tegra2 Tegra3 Tellas terraflops Tesla tessellation TFT THQ Thuban thunderbolt timeline timings tips Tohiba tomorrow torrent Toshiba touchscreen Touchsmart touchUI Trillian Triple-SLI TriplechannellDDR3 tripleplay tripleSLI trojan truevision Tuning Turboboost turbocore Turbomemory TurboV TurionX2Ulra tutorial TV Tvout tvtuner tweaking twitter U.S.A. ubuntu UE40B6000 UEFA UEFI ugo Ui ultraportable UMPC UMTS Unisus univercity update updates url usa USB 3.0 USB2.0 USB3.0 USBflash VaioF VaioP VaioX VaioZ VDSL VEMUS Venus VIA vibering video Viewsonic virtualDub virtualization virus Vision Vista VistaSP2 visualstudio vivodi VlcPlayer vLite VMD vodafone Voip VoltageTweak Waffer watercooling WD web webcam WebOS websurfing westmere WHDI wi-fi wi-max widescreen widgets WiFi WiGig.wireless Wikipedia WilCharge WiMax Windows windows10 windows7 windows8 WindowsIstaller windowsmobile Windowsresize Windowsvista WindowsXP wireless WirelessHD wirelless WMC wordpress works workshop world worms Wow write WWF x18-m x25-m X380 X49530e X58 xbox360 XD1 Xeon7400 XeonX7460 XFX XML Xnote110 XP XPERIA X1 XPERIA X1 QWERTY XPERIA X10 Xtreme xxx Yahoo Youtube Yukon Z530 zune

2 Column Post

Translate

Mag Posts

Combined Post

Combined Posts 2

Video Posts