AMD

ClockTuner από τον 1USMUS με δυνατό OC για τον Zen 2 επεξεργαστή

Οι Ryzen 3000 βρίσκονται στην αγορά για έναν χρόνο περίπου και κάποιοι θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι γνωρίζουμε τα πάντα για τις επιδόσεις τους και τις ρυθμίσεις που απαιτούνται για την επίτευξη καλών OC. O Υuri Bubliy (κατά κόσμον 1USMUS), o δημιουργός του πασίγνωστου DRAM Calculator for Ryzen, δίνει στο κοινό μια νέα εφαρμογή που επιτρέπει στους κατόχους Ryzen 3000 συστημάτων να φτάσουν στα όρια των επιδόσεών τους και μάλιστα με μικρότερη κατανάλωση!

Η εφαρμογή ονομάζεται ClockTuner for Ryzen (CTR) και φαίνεται ότι σύντομα θα γίνει το "άγιο δισκοπότηρο" των enthusiasts. Στον πυρήνα του, το CTR μπορεί να δουλέψει με κάθε ένα CCX ξεχωριστά και να εφαρμόσει εξατομικευμένο undervolting. Με αυτό τον τρόπο το κάθε ένα CCX μπορεί να λειτουργήσει σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και να πετύχει υψηλότερους χρονισμούς.

large.zen2_OC.jpg

Το CTR μπορεί επίσης να ρυθμίσει τους χρονισμούς του κάθε CCX ξεχωριστά, μετά από μια αρχική εκτίμηση των δυνατοτήτων του κάθε CCX με μια εξειδικευμένη εκδοχή του prime95. To αποτέλεσμα είναι, με χρήση ενός ειδικού αλγόριθμου, να εξισορροπείται η λειτουργία του επεξεργαστή χωρίς να επηρεάζεται η συνολική παρεχόμενη ενέργεια στα CPU modules. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι ακόμα και αν η μητρική δεν υποστηρίζει εξατομικευμένες ρυθμίσεις για τα CCX το CTR μπορεί να εφαρμόσει τέτοιες ρυθμίσεις ξεπερνώντας τους περιορισμούς του κατασκευαστή της μητρικής. 

Οι Zen 2 επεξεργαστές, χάρη στην τεχνολογία 7nm, είναι ήδη γνωστοί για την αποδοτικότητά τους, ειδικά αν συγκριθούν με τους Comet Lake-S. Το CTR υπόσχεται να φτάσει σε ένα άλλο επίπεδο τη δυνατότητα απόδοσης των Ryzen 3000. Για παράδειγμα, σε έναν Ryzen 9 3900X ήταν εφικτή η αύξηση των επιδόσεων κατά 7%, ενώ παράλληλα η κατανάλωση του επεξεργαστή μειώθηκε κατά 9,5%. Ακόμα και με ψηλότερους χρονισμούς, ο επεξεργαστής μπορούσε να δουλέψει αξιόπιστα με 1,225V αντί για τα τυπικά 1,312V

About Freegr network

Από το Blogger.