carPC

ΕΕ: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ Ι.Χ. η τεχνολογία anti-speeding από το 2024


 Ακόμη ένα σημαντικό νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο πριν από μερικές ημέρες, το οποίο αφορά την ασφάλεια στους δρόμους της ΕΕ και θα τεθεί σε ουσιαστική εφαρμογή από τον Ιούλιο του 2024.

Ως μέρος της ευρύτερης ρύθμισης για την ασφάλεια των οχημάτων στην ΕΕ, κάθε νέο αυτοκίνητο που θα πωλείται στην επικράτεια της θα πρέπει να περιλαμβάνει την τεχνολογία ISA (Intelligent Speed Assistance) για τον αυτόματο περιορισμό της ταχύτητάς του. Το νομοσχέδιο δεν καλύπτει τα νέα οχήματα που βρίσκονται ήδη στην αγορά, αλλά όσα θα κυκλοφορήσουν από τον Ιούλιο του 2024.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Η ευρεία χρήση του ISA είναι ένα τεράστιο βήμα μπροστά για την ασφάλεια στους δρόμους και την δυνητικά δραματική μείωση των τραυματισμών και θανάτων από τροχαία ατυχήματα. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν την ευκαιρία να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητες του ISA προκειμένου να έχουμε ασφαλέστερους δρόμους για όλους.

Ο όρος ISA αναφέρεται σε πληθώρα συστημάτων που μπορούν να εντοπίσουν τα όρια ταχύτητας κάθε δρόμου μέσω καμερών, δεδομένων από GPS ή συνδυασμό των δυο τους. Ανάλογα με τον τύπο του ISA και την παραμετροποίηση που έχει επιλέξει ο οδηγός, η τεχνολογία μπορεί να παρέχει το ανάλογο feedback για το όριο ταχύτητας, να ρυθμίσει αυτόματα το cruise control του οχήματος ή ακόμη και να μειώσει την ισχύ του κινητήρα για να επιβραδύνει το όχημα.

Ήδη αρκετοί μεγάλοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν την τεχνολογία ISA στα οχήματα τους (π.χ. Honda, Ford, Jeep, Mercedes-Benz) και με την επέκταση (ή καλύτερα επιβολή) του μέτρου, η ΕΕ εκτιμά πως θα δούμε μείωση των τροχαίων ατυχημάτων κατά 26-50%.

[Europa]

About Freegr network

Από το Blogger.