freegr

Νομοσχέδιο που εισάγει Βlockchain, IoT, ΑΙ και άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες στο Δημόσιο


 
Μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έχει κατατεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, προς ψήφιση στη Βουλή, το νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να εξοικειώσει Δημόσιο κι Ιδιωτικό τομέα με αρκετές από τις αναδυόμενες τεχνολογίες της εποχής μας. Με διατάξεις που επιδιώκουν να καλύψουν ρυθμιστικά κενά, το εν λόγω νομοσχέδιο θα εμπλουτίσει με τεχνολογική «ευφυΐα» τον κρατικό μηχανισμό ενώ θα ανοίξει τον δρόμο σε πολίτες κι επιχειρήσεις για την χρήση ψηφιακών τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), το blockchain, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT cybersecurity), η χρήση των drones στις παραδόσεις παραγγελιών αλλά και οι τρισδιάστατες εκτυπώσεις (3D printing) κ.ά.

Το σχέδιο νόμου, το οποίο τιτλοφορείται «Αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και άλλες διατάξεις», θα βγει μέσα στις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση και στόχος του υπουργείου είναι η διαδικασία να «τρέξει» με ιδιαίτερα σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ώστε να γίνει νόμος του κράτους πριν από το κλείσιμο της Βουλής το καλοκαίρι.

Στόχος του είναι να αποτελέσει μια πρώτη προσπάθεια οριοθέτησης των βασικότερων πτυχών καινοτόμων τεχνολογιών, ορισμένες από τις οποίες έχουν ήδη αρχίσει να μας απασχολούν έντονα και να μετασχηματίζουν τόσο το επιχειρείν όσο και την καθημερινότητα των απλών πολιτών.

Τεχνητή νοημοσύνη

Ένας από τους πρώτους στόχους του είναι η διευκόλυνση της χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στις δομές του δημόσιου τομέα αλλά και των επιχειρήσεων. Για να γίνει αυτό προβλέπεται η σύσταση συμβουλευτικών επιτροπών εμπειρογνωμόνων για την παρακολούθηση της εφαρμογής της εθνικής στρατηγικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Επιπλέον βέβαια εισάγεται και η υποχρέωση των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων για τήρηση μητρώου εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης αλλά και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σύμφωνα με την πολιτική δεοντολογική χρήσης δεδομένων ενώ προβλέπεται και η υποχρέωσης τους να ενημερώνουν εργαζόμενους και καταναλωτές όταν χρησιμοποιούν εφαρμογές ΑΙ για τη λήψη εργοδοτικών αποφάσεων ή για την διαμόρφωση προφίλ καταναλωτή.

Internet of things και blockchain

Αντίστοιχη υποχρέωση, να ενημερώνουν την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας αλλά και να συμμορφώνονται με τις κατευθυντήριες οδηγίες αυτής, προβλέπεται για δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα όταν γίνεται χρήση συσκευών τεχνολογίας Διαδικτύου των πραγμάτων (IoT).

Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, με το εν λόγω νομοσχέδιο θεσμοθετούνται και τα «έξυπνα συμβόλαια» με την βοήθεια του blockchain. Συγκεκριμένα, διευκρινίζονται θέματα όπως η ρύθμιση των ζητημάτων του κύρους, της ισχύος και της δεσμευτικότητας αυτών, με στόχο να αποτελέσουν μέσο ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των αντισυμβαλλομένων ιδιωτών στην ασφάλεια των Συναλλαγών.

Έρχονται drones για τις μεταφορές δεμάτων

Πέρα από τα παραπάνω βέβαια το νομοσχέδιο αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την χρήση drones στις ταχυμεταφορές. Συγκεκριμένα στις νέες διατάξεις θα ρυθμίζεται η χρήση συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) για την παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών, με στόχο να μειωθεί αισθητά το λειτουργικό κόστος αποστολής.

Δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στο 3D printing

Στις αναδυόμενες τεχνολογίες που βαίνουν προς ρύθμιση μέσω του νέου νομοσχεδίου εντάσσεται και η τρισδιάστατη εκτύπωση (3D printing). Στόχος είναι η αποκρυστάλλωση του πλέγματος δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των παραγόντων που συμμετέχουν στην αλυσίδα εφοδιασμού προϊόντων τρισδιάστατης εκτύπωσης (κατασκευαστής, μεσάζοντες, διανομείς) καθώς και η συμπλήρωση του υφιστάμενου πλαισίου για την προστασία δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας.

Σε πρώτο πλάνο η Κυβερνοασφάλεια

Έμφαση δίνεται τέλος και στην κυβερνοασφάλεια, έναν πεδίο που πολλαπλά πρόσφατα γεγονότα έχουν επισφραγίσει την κρισιμότητά του. Συγκεκριμένα το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την δημιουργία νέων οργανωτικών σχημάτων ώστε να θωρακιστεί ο δημόσιος τομέας έναντι των κυβερνοεπιθέσεων. Πρόκειται για φορείς και δομές, όπως το Παρατηρητήριο Ανάλυσης Υβριδικών Απειλών, η Εθνική Αρχή Πιστοποίησης Κυβερνοασφάλειας, το Εθνικό Κέντρο
Συντονισμού για την Κυβερνοασφάλεια.
 Ταυτόχρονα βέβαια, για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια, εισάγονται και νέοι θεσμικοί ρόλοι, όπως ο ορισμός Υπεύθυνου Ασφάλειας Συστημάτων Πληροφορικής και Επικοινωνιών σε κάθε φορέα της Κεντρικής Κυβέρνησης.

Ενιαίο Πιστοποιητικό Κληρονομιάς και άλλες Διατάξεις

Πέρα από τις αναδυόμενες τεχνολογίες, στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο εκπλήρωσης των ενωσιακών υποχρεώσεων της χώρας καθώς και ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην περαιτέρω απλούστευση του δημόσιου τομέα και την ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας.

Σε αυτές τις διατάξεις περιλαμβάνεται, για παράδειγμα, η κατάργηση του Μητρώου Αρρένων και αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Κέντρου Διαλειτουργικότητας για την άντληση και επαλήθευση των κρίσιμων στοιχείων. Επίσης, περιλαμβάνονται διατάξεις που θεμελιώνουν το ΜΙΤΟΣ, το σύστημα με το οποίο το Δημόσιο καταγράφει τις διαδικασίες του.

Τέλος, νομοθετείται το Ενιαίο Πιστοποιητικό Κληρονομιάς, το οποίο θα έχει διάρκεια 6 μηνών από την έκδοση του και αποτελεί μία δράση στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών.

Στο Ενιαίο Πιστοποιητικό Κληρονομιάς συνενώνονται

  • το πιστοποιητικό περί αποποίησης ή μη διαθήκης από Ειρηνοδικείο,
  • το πιστοποιητικό περί δημοσίευσης διαθήκης ή μη από Ειρηνοδικείο
  • το πιστοποιητικό περί δημοσίευσης διαθήκης ή μη από Πρωτοδικείο
  • το πιστοποιητικό περί μη προσβολής κληρονομικού δικαιώματος από Πρωτοδικείο και
  • το πιστοποιητικό περί αναγγελίας κληρονομικού δικαιώματος από Ειρηνοδικείο.

About Freegr network

Από το Blogger.