freegr

“Έκρηξη” ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΕΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

 


Η αύξηση αποδίδεται στην συνεχιζόμενη διάδοση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με έμφαση τις άμεσες πληρωμές. Η υπηρεσία άμεσης πληρωμής IRIS επιτρέπει την μεταφορά χρημάτων έως 500 ευρώ την ημέρα χωρίς κόστος.

Εκρηκτική αύξηση καταγράφουν το 10μηνο Ιανουαρίου Οκτωβρίου ο αριθμός των συναλλαγών μεταξύ φυσικών προσώπων και πληρωμών από φυσικά πρόσωπα σε επιχειρήσεις αντίστοιχα, μέσω της υπηρεσίας άμεσης πληρωμής IRIS που έχουν υιοθετήσει οι τράπεζες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΙΑΣ, ο αριθμός των συναλλαγών μεταξύ φυσικών προσώπων παρουσιάζει αύξηση κατά 201,5% στο 10μήνο ενώ αύξηση κατά 104% σημειώνουν οι πληρωμές από φυσικά πρόσωπα σε επιχειρήσεις.

Αντικαθίστανται τα μετρητά

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία της ΔΙΑΣ για την εξέλιξη των πληρωμών κατά το πρώτο 10μηνο του έτους, βάσει των οποίων οι άμεσες πληρωμές μέσω IRIS, εμφανίζουν υπερδιαπλασιασμό σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η αύξηση αποδίδεται στην συνεχιζόμενη διάδοση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με έμφαση τις άμεσες πληρωμές, που επέτρεψε και η υιοθέτηση της κοινής ονομασίας IRIS που υιοθετήθηκε από το τραπεζικό σύστημα από τον Οκτώβριο του 2021 και έκανε αναγνωρίσιμη την σχετική υπηρεσία σε μεγαλύτερο αριθμό συναλλασσομένων.

Η υπηρεσία διατίθεται από όλες τις τράπεζες και στοχεύει στην υποκατάσταση των μετρητών για συναλλαγές μεταξύ φυσικών προσώπων, όπως οι μεταφορές χρημάτων μεταξύ φίλων (Person to Person P2P) για την πληρωμή π.χ. ενός λογαριασμού σε εστιατόριο, καφέ κ.α. με την χρήση απλώς του αριθμού κινητού ή της επαφής, χωρίς δηλαδή να γνωρίζει τον ΙΒΑΝ, αλλά και τις πληρωμές στο ηλεκτρονικό εμπόριο (Person to Business – P2B) για την αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών, χωρίς την χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας. Προϋπόθεση είναι κάποιος, είτε πρόκειται για φυσικό πρόσωπο, είτε για επαγγελματία ή επιχείρηση να έχει ενεργοποιήσει την υπηρεσία IRIS στο mobile banking της τράπεζάς του και η πληρωμή γίνεται με φθηνό, ασφαλή και άμεσο τρόπο. Η διαδικασία μεταφοράς χρημάτων ολοκληρώνεται σε λίγα δευτερόλεπτα, ενώ ο δικαιούχος της πληρωμής ενημερώνεται άμεσα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΙΑΣ ο αριθμός των συναλλαγών P2P αυξήθηκε το 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα κατά 201,5% και ανήλθε στα 4,2 εκατ., ενώ η αντίστοιχη αξία αυτών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 149% και ανήλθε στα 183,3 εκατ. ευρώ. Ανάλογα ο αριθμός των συναλλαγών P2B αυξήθηκε το ίδιο διάστημα κατά 104% και ανήλθε στις 15,3 χιλιάδες, ενώ η αξία αυξήθηκε κατά 96% και ανήλθε στο 1,3 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα οι χρήστες φυσικά πρόσωπα που έκαναν εγγραφή στην υπηρεσία IRIS για μεταφορά χρημάτων σε άλλο φυσικό πρόσωπο ανήλθαν στο 1,3 εκατ. περίπου, ενώ οι επαγγελματίες χρήστες ανήλθαν στις 81 χιλ. Η τάση αυτή υποδηλώνει την ευρεία αποδοχή της υπηρεσίας άμεσων πληρωμών IRIS σε ένα μόλις χρόνο και συμβαδίζει με την τάση της επιταχυνόμενης μείωσης των μετρητών και την διάδοση των άμεσων πληρωμών (instant payments) και στην χώρα μας, που ακολουθεί τις αντίστοιχες τάσεις της Ε.Ε.

πηγ News247.gr

About Freegr network

Από το Blogger.