freegr

Ρεκόρ σε ανεκτέλεστα έργα για τις εταιρείες πληροφορικής


 Με ιστορικά ρεκόρ στα ανεκτέλεστα υπόλοιπα υπογεγραμμένων συμβάσεων κλείνουν το 2022 οι ελληνικοί όμιλοι πληροφορικής, με αποτέλεσμα να έχουν εξασφαλίσει από τώρα ισχυρές οικονομικές επιδόσεις για τη νέα χρονιά και να μην επηρεαστούν από τυχόν φρενάρισμα στις αναθέσεις δημοσίων έργων το 2023 λόγω των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Space HellasΣΠΕΙΣ 0,00% Γιάννης Μερτζάνης δηλώνει στο Euro2day.gr ότι το τρέχον ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων του ομίλου είναι κατά 25% έως 30% υψηλότερο από πέρυσι, πως οι προοπτικές στο μέτωπο των δημοσίων έργων είναι ανοδικές και επιπλέον ότι ο όμιλος θα συνεχίσει να δίνει έμφαση στις δουλειές του ιδιωτικού τομέα και στο εξωτερικό.

«Διαθέτουμε μεγάλο υπόλοιπο ανεκτέλεστων υπογεγραμμένων συμβάσεων και έτσι οι εκλογές του 2023 δεν είναι σε θέση να φρενάρουν την πορεία της εταιρείας, όπως συχνά συνέβαινε κατά το παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά στα πλαίσια πρόσφατης έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης (το πιθανότερο είναι πως η θυγατρική SingularLogic θα υλοποιήσει και το 2023 το project των εκλογικών αναμετρήσεων, ενισχύοντας τα μεγέθη της).

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Profile, η οποία αθροιστικά μέσα στο 2022 (και πριν καν ολοκληρωθεί η χρονιά) είχε αναλάβει νέες εργασίες αξίας 50 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων περίπου το 70% αφορά δουλειές του δημόσιου τομέα) έναντι αντίστοιχης επίδοσης 13 εκατ. ευρώ για ολόκληρο το 2021. Είναι προφανές ότι με αυτό το υπόλοιπο, οι επιδόσεις της επόμενης διετίας εκτιμώνται ανοδικές.

Πέραν αυτών, η Profile ήταν η μόνη εταιρεία που κατέθεσε προσφορά για το διαγωνισμό που διενεργεί η Κοινωνία της Πληροφορίας για το έργο «αναβάθμιση του συστήματος τήρησης των αρχείων των δικαστηρίων» προϋπολογισμού 42,2 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων ΦΠΑ και δικαιωμάτων προαίρεσης.

Πολύ υψηλότερο επίσης σε σχέση με πέρυσι είναι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της Unisystems -θυγατρικής εταιρείας της Quest Holdings- η οποία αναλαμβάνει σειρά συμβάσεων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Από την πλευρά της, η Q&R κλείνει το 2022 με τετραπλάσιο ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων σε σχέση με πέρυσι (20 εκατ. έναντι 4,5 εκατ. ευρώ και κύκλου εργασιών εννεαμήνου 4,48 εκατ. ευρώ) με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εισηγμένης εταιρείας Παναγιώτη Πασχαλάκη να δηλώνει ότι τα αποτελέσματα εννεαμήνου αποτελούν μόνο την αρχή μιας ανοδικής πορείας που αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στην επόμενη τριετία».

Σε γενικές γραμμές, οι εταιρείες πληροφορικής δεν θα επιθυμούσαν την προκήρυξη εκλογών στις αρχές του 2023, θεωρώντας πως μέσα στο πρώτο δίμηνο του επόμενου έτους θα μπορούσαν να αναλάβουν σειρά ακόμη νέων συμβάσεων.

Από την άλλη πλευρά όμως, ακόμη και το σενάριο των άμεσων εκλογών, δεν θα τις ενοχλήσει σημαντικά, με δεδομένο ότι αποτελεί κοινή πεποίθηση των πολιτικών κομμάτων η ανάγκη του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας. Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα εκτιμούσαν τη συνέχιση της τρέχουσας πολιτικής του Υπουργείου σε ότι αφορά τη φιλοσοφία και την ταχύτητα προώθησης των έργων.

About Freegr network

Από το Blogger.