freegr

Στον Λευκό Οίκο οι τεχνολογικοί κολοσσοί για τον έλεγχο στην τεχνητή νοημοσύνη


 Πληθαίνουν καθημερινά οι φωνές όσων ζητούν μια οργανωμένη προσπάθεια ελέγχου της έρευνας και εξέλιξης της τεχνητής νοημοσύνης
, φωνές ακόμη και πρωτοπόρων ερευνητών του συγκεκριμένου τομέα αλλά και κορυφαίων στελεχών της βιομηχανίας της τεχνολογίας. Στο πλαίσιο αυτό θα περάσουν την Πέμπτη 4 Μαΐου την είσοδο του Λευκού Οίκου οι επικεφαλής πολύ προχωρημένων στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης εταιρειών όπως η Google, η Microsoft, η OpenAI και η Anthropic για μια «ειλικρινή συζήτηση για τους κινδύνους» που συνδέονται με τις τεχνολογίες αυτές με αρκετά μέλη της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις.

«Ο σκοπός μας είναι να έχουμε μια ειλικρινή συζήτηση για τους σημερινούς και βραχυπρόθεσμους κινδύνους που διακρίνουμε στις εξελίξεις της Τεχνητής Νοημοσύνης» αναφέρεται στην πρόσκληση για την συζήτηση αυτή. Η αμερικανική κυβέρνηση θέλει επίσης να εξεταστούν «τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να μειωθούν οι κίνδυνοι αυτοί και άλλους τρόπους συνεργασίας για να εξασφαλίσουμε ότι ο αμερικανικός λαός επωφελείται των προόδων στην Τεχνητή Νοημοσύνη ενώ παράλληλα τον προστατεύουμε από τους κινδύνους».

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι τέσσερις επικεφαλής των επιχειρήσεων –Σαμ Άλτμαν για την OpenAI, Ντάριο Αμοντέι για την Anthropic, Σάτια Ναντέλα για την Microsoft και Σούνταρ Πιτσάι για την Google– επιβεβαίωσαν την συμμετοχή τους. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε “σαφώς” τον τελευταίο μήνα ότι οι επιχειρήσεις αυτές “θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλή προτού τα θέσουν στη διάθεση του κοινού”, επισημαίνεται στην πρόσκληση.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να επιμείνει στην ανάγκη “καινοτομίας με υπεύθυνο, ηθικό και αξιόπιστο τρόπο”. Συζητήσεις διεξάγονται επίσης με διάφορους ερευνητές, εταιρείες και μη κυβερνητικές οργανώσεις για να τροφοδοτήσουν τις σκέψεις που γίνονται σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Η τεχνολογία αυτή έχει μεγάλη παρουσία στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων εδώ και χρόνια, από τους αλγόριθμους προτάσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως τα λογισμικά προσλήψεων και πολλές οικιακές συσκευές υψηλής τεχνολογίας.

Ωστόσο η επιτυχία που είχε αυτόν τον χειμώνα το ChatGPT, εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης που αλληλεπιδρά σαν να συνομιλεί της OpenAI, μια νεοφυής επιχείρηση που χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από την Microsoft, πυροδότησε έναν αγώνα δρόμου για ολοένα πιο έξυπνα και ικανά συστήματα, τα οποία προκαλούν νέου μεγέθους ενθουσιασμό και ανησυχίες.

Ιδίως όταν ο Άλτμαν, ο επικεφαλής της OpenAI, κάνει λόγο για την επερχόμενη έλευση της λεγόμενης “γενικής” Τεχνητής Νοημοσύνης, όταν τα προγράμματα θα είναι “πιο έξυπνα από τους ανθρώπους εν γένει». Ο Τζέφρι Χίντον, που θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους της τεχνητής νοημοσύνης, προειδοποίησε πριν από λίγες μέρες για τους «σοβαρούς κινδύνους για την κοινωνία και την ανθρωπότητα» αφού παραιτήθηκε από τη θέση του στην Google.

Όσον αφορά την ρύθμιση, η Ευρώπη ελπίζει να πρωτοστατήσει εκ νέου με ένα επί τούτου ρυθμιστικό πλαίσιο, όπως έκανε με τον κανονισμό για τα προσωπικά δεδομένα. Ο Λευκός Οίκος κοινοποίησε στα τέλη του 2022 «σχέδιο για μια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων όσον αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη», ένα σύντομο κείμενο που απαριθμεί γενικές αρχές, όπως η προστασία από επικίνδυνα συστήματα ή συστήματα που είναι δυνατόν να σφάλλουν.

Naftemporiki.gr

About Freegr network

Από το Blogger.