freegr.gr

Η Αθήνα ανάμεσα σε σαράντα πόλεις στην χρήση Τεχνολογιών Πληροφοριών

Για πρώτη φορά, η Αθήνα κατάφερα να καταταχτεί στην 24η θέση της έκθεσης Networked Society City Index για το 2014 της Ericsson. Η έκθεση δημοσιεύτηκε αυτές τις μέρες, ταξινομώντας σαράντα πόλεις βαθμολογούμενες ως προς την ωριμότητά τους στη χρήση Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), αξιολογώντας τις επενδύσεις σε αυτές, όπως και τις συνακόλουθες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές εξελίξεις, ή αλλιώς το λεγόμενο «τριπλό αποτέλεσμα».
Ένα από τα βασικά ευρήματα της έρευνας είναι το γεγονός ό,τι πόλεις με χαμηλή ωριμότητα ως προς τις ΤΠΕ, βελτιώνουν τις επιδόσεις τους ταχύτερα από πόλεις με υψηλό βαθμό ωριμότητας, δείχνοντας ότι τις πλησιάζουν. Επιπλέον, πολλές πόλεις έχουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν αλματωδώς και να ξεπεράσουν άλλες, αποφεύγοντας δαπανηρές και ήδη παρωχημένες φυσικές υποδομές και αξιοποιώντας απευθείας καινοτόμες εφαρμογές, οι οποίες στηρίζονται σε προηγμένη τεχνολογία κινητής επικοινωνίας.



Η Αθήνα όπως αναφέραμε, βρίσκεται στην 24η θέση της κατάταξης, ξεπερνώντας πόλεις όπως το Πεκίνο, η Κωνσταντινούπολη, το Γιοχάνεσμπουργκ και το Μπουένος Άιρες. Οι θετικότεροι δείκτες είναι η υψηλή ποιότητα του κινητού ευρυζωνικού δικτύου και το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των πολιτών, ενώ αντιθέτως ως ανασταλτικοί παράγοντες αναγνωρίζονται η χαμηλή ποιότητα του σταθερού ευρυζωνικού δικτύου και το υψηλό ποσοστό ανεργίας. Ως αποτέλεσμα, η Αθήνα παρουσιάζει ικανοποιητικές επιδόσεις σε ό,τι αφορά την προσιτότητα των ΤΠΕ, τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη, αλλά βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο όσο αφορά τις υποδομές και τη χρήση των ΤΠΕ, καθώς επίσης και στα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν.

Η Monika Byléhn, Networked Society Evangelist και αρωγός του City Life της Ericsson, εξηγεί τη σημασία των ΤΠΕ για την ανάπτυξη των πόλεων: «Πλέον βλέπουμε τις ΤΠΕ να προσφέρουν ένα πλήθος νέων ευκαιριών για κάθε πόλη. Ο τρόπος που οι διοικούνται οι πόλεις βασίζεται όλο και περισσότερο στις ΤΠΕ για την παροχή αποτελεσματικότητας και καινοτομίας σε κάθε τομέα, από την υγειονομική περίθαλψη, μέχρι τις μεταφορές και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας».



Ο Patrik Regårdh, Head of Networked Society Lab στην Ericsson, προσθέτει: «Οι πόλεις είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος στον οποίο οι ΤΠΕ μπορούν να προσφέρουν λύσεις για την οικονομική, κοινωνική και αειφόρο ανάπτυξη. Ως ηγέτιδα στην ανάπτυξη, τις εφαρμογές και την υλοποίηση των ΤΠΕ, η Ericsson διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στην πραγμάτωση της Διαδικτυωμένης Κοινωνίας και ανοίγει το δρόμο για πιο φιλόξενες και αποτελεσματικές πόλεις. Εκτός από τις εκθέσεις μας, όπως το City Index, ασχολούμαστε με συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που προωθούν την πρόοδο, όπως το ίδρυμα New Cities Foundation, και συνεργαζόμαστε με οργανισμούς όπως το UN-Habitat, η υπηρεσία του ΟΗΕ για την προώθηση των κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμων πόλεων και κωμοπόλεων»

About Freegr network

Από το Blogger.