athens

Gadgets για το σπίτι αλλά και φιλόζωους..

Μια νέα γενιά από πλακάκια που θα μπορούσαν να προσφέρουν στιγμιαίο... καμουφλάζ τόσο σε κτίρια όσο και σε εσωτερικούς χώρους ανέπτυξαν ιταλοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Παβία. Τα «έξυπνα» κεραμικά πλακάκια Lumentile (Luminous Electronic Tile) αλλάζουν χρώμα με ένα πάτημα στο smartphone του χειριστή τους, με αποτέλεσμα να μπορούν να προσαρμόζονται στα χρώματα του γύρω περιβάλλοντος και να γίνονται ένα με αυτό.

Το μυστικό, σύμφωνα με τους επινοητές τους, κρύβεται στις OLED οθόνες που φέρουν στην επιφάνειά τους, με τη βοήθεια των οποίων μετατρέπουν τον τοίχο του κτιρίου σε μια γιγαντοοθόνη. Το κάθε πλακάκι αλλάζει χρώματα ξεχωριστά, προβάλλει σχέδια και αναπαράγει βίντεο. Στο εσωτερικό σπιτιών, το έξυπνο δάπεδο θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις στιγμιαίες επιθυμίες του ιδιοκτήτη του, αλλάζοντας ύφος στον χώρο και χαρίζοντάς του τον αέρα ενός αρχοντικού ή τη φυσικότητα μιας... σπηλιάς. Οι ιταλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα εν λόγω πλακάκια θα μπορούσαν αρχικά να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς λόγους, σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή ακόμη και σε στρατιωτικά οχήματα.

Φτερωτό drone
To drone αποκτά φτερά και πετά σαν πουλί: ο λόγος για το κόκκινο drone των ειδικών του Εργαστηρίου Εξυπνων Συστημάτων, της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάννης, στην Ελβετία, το οποίο πραγματοποιεί περίπλοκες μανούβρες στον αέρα.

Τα φτερά του εκκεντρικού drone, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι διακοσμητικά καθώς του επιτρέπουν να γλιστράει στον αέρα σε μεγαλύτερα ύψη. Το φτερωτό του μέρος αποτελείται από συνολικά οκτώ τεχνητά, αναδιπλούμενα φτερά. Κάτι τέτοιο, του επιτρέπει να πετά ανάμεσα σε εμπόδια, να πραγματοποιεί απότομες στροφές και να αντέχει στην αντίσταση ισχυρών ανέμων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ιδέα για το φτερωτό drone ήρθε από τη μελέτη της συμπεριφοράς των πουλιών στη φύση.  Ακριβώς εξαιτίας της δυνατότητάς του να προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες του περιβάλλοντός του, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το φτερωτό drone θα μπορούσε να αποτελέσει μια επιτυχή πρόταση για τα αστικά κέντρα όπου οι άνεμοι είναι κυρίως άστατοι.

Γαβ εξ αποστάσεως
Ονομάζεται Furbo και είναι ένα γκάτζετ για φιλόζωους, το οποίο τους επιτρέπει να επικοινωνούν με το αγαπημένο τους τετράποδο μέσω smartphone όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού, και μάλιστα να το επιβραβεύουν με μια λιχουδιά!

Η συσκευή που θυμίζει λίγο αυτόματο αποσμητικό χώρου είναι εξοπλισμένη με μια κάμερα HD με δυνατότητα νυχτερινής λήψης. Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να γεμίσει το Furbo με τις αγαπημένες λιχουδιές του σκύλου του και να κατεβάσει τη συνοδευτική εφαρμογή στο κινητό του. Η τιμή του Furbo για ευσυνείδητους ιδιοκτήτες, ανέρχεται στα 174 δολάρια - δηλαδή περίπου 166 ευρώ.

Ωστόσο αρκετές φιλοζωικές οργανώσεις στις ΗΠΑ έσπευσαν να σχολιάσουν ότι δεν υποστηρίζουν τέτοιου είδους συσκευές, οι οποίες δίνουν στους ιδιοκτήτες κατοικιδίων την αίσθηση ότι μπορούν να λείπουν από το σπίτι για πάρα πολλές ώρες, παραμελώντας το ζώο και τις υποχρεώσεις τους απέναντί του.

Αυτόνομα με... Blackberry
Τον δρόμο της στην τάση των αυτόνομων αυτοκινήτων ετοιμάζεται να χαράξει η Blackberry. Μπορεί να μας είχε συνηθίσει στα εύχρηστα κινητά για... στελέχη, όμως όπως φαίνεται μετά την επένδυση 75 εκατ. δολαρίων για τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου εργαστηρίου η καναδική εταιρεία αναμένεται να «γκαζώσει» στην ανάπτυξη λογισμικού αυτόνομων οχημάτων.

Το Autonomous Vehicle-testing Hub, όπως ονομάζεται το εργαστήριο, πρόκειται να ανοίξει στην Οτάβα. Η Blackberry διατηρεί στενούς δεσμούς με τον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας καθώς ήδη προσφέρει το λογισμικό των συστημάτων ψυχαγωγίας πολλών οχημάτων. Επόμενος στόχος της εταιρείας, σε συνεργασία με τις εταιρείες PolySync, Renesas Electronics και το Πανεπιστήμιο του Γουότερλου στον Καναδά, είναι η κατασκευή ενός αυτόνομου αυτοκινήτου.

About Freegr network

Από το Blogger.