Ελληνική δορυφορική τεχνολογία σε τροχιά γύρω από τη Γη

Του Παναγιώτη Μαρκίδη 
Πριν από δύο χρόνια η ομάδα της Planetek Hellas είχε διακριθεί στο πρόγραμμα SME Instrument της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (το επονομαζόμενο και ευρωπαϊκό Τσάμπιονς Λιγκ καινοτομίας) με το προτεινόμενο διαστημικό προϊόν της που έχει την ονομασία OP3C (On board Processing for Compression and Clouds Classification in hyperspectral satellite data). Το OP3C είναι ένα ηλεκτρονικό εξάρτημα, το οποίο εγκαθίσταται σε συγκεκριμένους δορυφόρους διευκολύνοντας τη λειτουργία τους, μέσω αυτόματων διαδικασιών συμπίεσης δεδομένων, όσο αυτοί βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Η Planetek Hellas δραστηριοποιείται στον τομέα της δορυφορικής παρατήρησης της Γης, των πληροφορικών υποδομών γεωχωρικών δεδομένων και της ανάπτυξης λογισμικού για διαστημικές εφαρμογές. 
Σήμερα, το επιστέγασμα των προσπαθειών της ομάδας των Ελλήνων επιστημόνων της εταιρείας είναι η υιοθέτηση της σχετικής τεχνογνωσίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕΟΔ). Ο ΕΟΔ συμπεριέλαβε την Planetek Hellas ως υπεύθυνη για τις δραστηριότητες συμπίεσης των δεδομένων στο νέο συμβόλαιο που υπέγραψε, σχετικά με τη μελέτη αποστολής ενός υπερφασματικού δορυφόρου. 
«Μεταξύ των επιλεχθέντων για τη συγκεκριμένη αποστολή είναι μερικά από τα μεγαθήρια της ευρωπαϊκής βιομηχανίας διαστήματος όπως η OHB, η Leonardo, η Telespazio και η e-GEOS», λέει ο Στέλιος Μπολλάνος, συνιδρυτής και διευθυντής της εταιρείας. «Η επένδυση για μια τέτοια αποστολή πολλές φορές αγγίζει το ένα δισ. ευρώ, πράγμα που δικαιολογεί το ενδιαφέρον των μεγάλων παικτών, αλλά και αναδεικνύει ακόμα περισσότερο το μέγεθος της ευκαιρίας για την Planetek Hellas», συμπληρώνει ο ίδιος.

, , , ,

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ LIVE

Το δημοφιλεστερο τεχνολογικο blog. Ειδησεις και σχολια για τα καλά νεα της τεχνολογια από την πλευρα των χρηστων.

Related Posts with Thumbnails

FACEBOOK

Social Icons

Sample Text

Followers

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ FREEGR

ΤΟ FREEGR.GR ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.