τεχνολογία

Ο νέος Ryzen της AMD κόντρα στον Intel επεξεργαστή

Πριν λίγο καιρό η AMD ανακοίνωσε τους νέους επεξεργαστές Ryzen που θα κυκλοφορήσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς. Το πρώτο μοντέλο που θα κυκλοφορήσει θα διαθέτει base clock λίγο πάνω από τα 3,4GHz και 20MB cache συνολικά, oκτώ πυρήνες και συνολικά δεκαέξι νήματα (8-core, 16-threads) χάρη στη τεχνολογία SMT (Simultaneous Μultithreading). Η AMD κρατάει μυστική για την ώρα την συχνότητα Turbo –τουλάχιστον αυτό μας είπε εκπρόσωπος της εταιρείας στο περίπτερο της στην έκθεση CES 2017- ωστόσο ακόμα και όταν είναι απενεργοποιημένη, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.
Το σύστημα της AMD με τον νέο κορυφαίο επεξεργαστή Ryzen καταφέρνει σχεδόν να ισοφαρίσει στο gaming όπως μπορείτε να δείτε και στο video τις επιδόσεις (πιο συγκεκριμένα στο Battlefield 1 και σε ανάλυση 4K) του πανάκριβου Intel Core i7-6900K στην εργοστασιακή του συχνότητα (3,2GHz) και με το Turbo Boost ενεργοποιημένο (o Ryzen δεν διάθετε το Turbo ενεργοποιημένο πάντως). Να επισημάνουμε ότι και τα δύο συστήματα διέθεταν παρόμοιο hardware -π.χ 16GB RAM, ακριβώς όμοια, καθώς και την τελευταία TITAN της Nvidia όσον αφορά στην κάρτα γραφικών. Όπως μας ανέφερε ο εκπρόσωπος της AMD, το νέο της chip θα κοστίζει αρκετά λιγότερα χρήματα από το κορυφαίο 6ης γενιάς μοντέλο της Intel.
Σε διευκρινιστική ερώτηση μας, το στέλεχος της AMD ανέφερε ότι η τιμή του Ryzen θα είναι σημαντικά πιο χαμηλή από την τιμή των $1200 που κοστίζει ο επεξεργαστής της Intel. Να θυμίσουμε ότι οι νέοι επεξεργαστές AMD Ryzen βασίζονται στη νέα αρχιτεκτονική ZEN της εταιρείας και διαθέτουν βελτιωμένο κατά 40% IPC (Instructions per cycle) σε σχέση με τη προηγούμενη αρχιτεκτονική και στους ίδιους ενεργειακούς περιορισμούς.

About Freegr network

Από το Blogger.