τεχνολογία

APUs, Ryzen 5 2400G και Ryzen 3 2200G

Η στιγμή της ανακοίνωσης των νέων APUs της AMD για desktop συστήματα και ειδικότερα το AM4 socket είναι πλέον γεγονός. Οι νέες APUs που ανακοίνωσε σήμερα η AMD, είναι οι Ryzen 5 2400G και Ryzen 3 2200G και έρχονται να δώσουν μια επιπλέον επιλογή σε όσους θα ήθελαν να στήσουν ένα χαμηλού κόστους σύστημα για ελαφρό gaming και eSports. Οι νέες APUs έρχονται να προσφέρουν τα δυνατότερα ενσωματωμένα γραφικά, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η AMD στο σχετικό δελτίο τύπου, χάρη στη σύγχρονη ενσωματωμένη κάρτα γραφικών αρχιτεκτονικής VEGA, με επιδόσεις οι οποίες συγκρίνονται με αυτές μιας χαμηλού κόστους ξεχωριστής κάρτας γραφικών, όπως για παράδειγμα η Radeon RX 550 και η Nvidia GT 1030. 
Χάρη και στην χρήση σύγχρονων πυρήνων Zen, προσφέρουν και ανταγωνιστικές επιδόσεις σε σχέση με αντίστοιχα μοντέλα Intel επεξεργαστών. Θυμίζουμε ότι ο Ryzen 5 2400G είναι το δυνατότερο από τα δύο μοντέλα, με τέσσερις πυρήνες Zen και δυνατότητα επεξεργασίας οκτώ thread ταυτόχρονα, χάρη στην τεχνολογία multithreading που ενσωματώνει. Έχει συχνότητα λειτουργίας η οποία φτάνει έως τα 3.9GHz σε Turbo και 6MB συνολικά cache. Η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών του διαθέτει 11 Compute Units και λειτουργεί σε συχνότητα η οποία φτάνει έως και τα 1250MHz. Ο Ryzen 2200G διαθέτει και αυτός τέσσερις πυρήνες, αλλά δεν ενσωματώνει τεχνολογία multithreding. Έτσι ο μέγιστος αριθμός threads που μπορεί να επεξεργαστεί είναι μόλις τέσσερα. 
Η μέγιστη συχνότητα λειτουργίας του φτάνει τα 3.7GHz σε Turbo, ενώ η cache και εδώ είναι 6MB. Η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών διαθέτει 8 Compute Units με την μέγιστη συχνότητα λειτουργίας της να φτάνει τα 1100MHz. Και οι δύο έχουν TDP 65W και υποστηρίζουν DDR4 μνήμη με συχνότητα 2933MHz. Σε σχέση πάντως με τους ήδη διαθέσιμους επεξεργαστές Ryzen της αγοράς, έρχονται με λιγότερα PCI-e lanes. Η τιμή του Ryzen 5 2400G είναι 169 δολάρια και αυτή του Ryzen 2200G 99 δολάρια, καθιστώντας τον τελευταίο, τον φτηνότερο επεξεργαστή Ryzen της αγοράς. Στην τιμή περιλαμβάνεται και η ψύκτρα Wraith Stealth (non-RGB), κατάλληλη για επεξεργαστές με 65W TDP. Οι νέοι επεξεργαστές μπορούν να τοποθετηθούν στις ήδη διαθέσιμες μητρικές AM4. Όλοι οι κατασκευαστές μητρικών έχουν διαθέσει νέα BIOSes για τις (περισσότερες έστω) AM4 μητρικές τους, προκειμένου να μπορούν να δεχθούν τους νέους επεξεργαστές. Είχαμε γράψει πρόσφατα για την ASRock, αλλά αντίστοιχες κινήσεις έχουν κάνει και οι άλλοι κατασκευαστές μητρικών.

About Freegr network

Από το Blogger.