Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί πνευματικών δικαιωμάτων στο internet που έγινε γνωστό ως Copyright Directive, ξεκίνησε ως μια απλή αναβάθμιση της ήδη υπάρχουσας νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων που θα περνούσε στην εποχή του internet. Ωστόσο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με δύο άρθρα, το Άρθρο 11 και 13.
Το Άρθρο 11 ήταν ουσιαστικά ένας φόρος για links, τον οποίο θα πλήρωναν πλατφόρμες όπως η Google και το Facebook όταν χρησιμοποιούσαν links από άλλες πηγές, ενώ το Άρθρο 13 θα εισήγαγε ένα “upload φίλτρο” το οποίο θα απαιτούσε όλο το περιεχόμενο που υπάρχει online να ελέγχεται για πνευματικά δικαιώματα.
Το νομοσχέδιο λοιπόν απορρίφθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο με 278 ψήφους υπέρ και 318 ψήφους κατά. Η αιτία της απόρριψης από τους Ευρωβουλευτές δεν ήταν ωστόσο το νομοσχέδιο καθαυτό, αλλά η ελλιπής – ή και μηδαμινή – ενημέρωση που είχαν για αυτό το θέμα όταν κλήθηκαν να το ψηφίσουν. Να σημειώσουμε πως η εξέλιξη αυτή δε ρίχνει το νομοσχέδιο στον κάδο των αχρήστων, αλλά το επιστρέφει στη σχεδιαστική του φάση και αναμένεται νέα ψήφος το Σεπτέμβριο. Αυτή τη φορά, οι Ευρωβουλευτές θα έχουν την ανοιχτή διαβούλευση που ζητούσαν.
0 Post a Comment:
Δημοσίευση σχολίου