ειδήσεις

Η κατασκευή x86 επεξεργαστών με αρχιτεκτονική “Zen” της AMD

Η Κινέζικη εταιρεία σχεδίασης ημιαγωγών Hygon, ξεκίνησε την μαζική παραγωγή (κατά πάσα πιθανότητα σε συνεργασία με την TSMC) των πρώτων της επεξεργαστών x86 με την κωδική ονομασία “Dhyana” που βασίζονται στην αρχιτεκτονική της AMD, “Zen”. Οι επεξεργαστές “Dhyana” αποτελούν προϊόν συνεργασίας της AMD με μία εταιρεία που ανήκε στη Κινέζικη κυβέρνηση στα μέσα του 2016.
Με βάση τους όρους της συμφωνίας, μία εταιρεία με την ονομασία Haiguang Microelectronics Company (HMC), μπορούσε να δώσει την άδεια στη Hygon να ξεκινήσει να σχεδιάζει και να παράγει –σε συνεργασία με κάποιον τρίτο όπως η TSMC- επεξεργαστές με βάση την αρχιτεκτονική “Zen” της AMD. Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι το 51% της εταιρείας Haiguang Microelectronics Company (HMC) ανήκει στην AMD, όπως και το 30% της Chengdu Haiguang Integrated Circuit Design Co. που αλλιώς ονομάζεται Hygon. Από ότι φαίνεται η AMD έπρεπε να επιχειρήσει τέτοιου είδους νομικές… μανούβρες για να εξασφαλίσει τα $293 εκατομμύρια για τις αδειοδοτήσεις των Κινέζων κατασκευαστών χωρίς παράλληλα να παραβιάσει κάποιον όρο της συμφωνίας αμοιβαίας αδειοδότησης που έχει υπογράψει με την Intel για την χρήση της αρχιτεκτονικής x86.
 Οι Κινέζικες εταιρείες μπαίνουν σε τόσο κόπο να κατασκευάσουν οι ίδιες επεξεργαστές x86 με την κωδική ονομασία “Dhyana”με βάση την αρχιτεκτονική Zen της AMD όχι επειδή δεν είναι σε θέση να παραγγείλουν μεγάλες ποσότητες επεξεργαστών EPYC ή επειδή επιθυμούν περισσότερο έλεγχο πάνω στις προμήθειες και στις τιμές, αλλά για να εξασφαλιστεί από την Κινέζικη κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει κάποιο κενό ασφαλείας στο on-die λογισμικό ή κάποια κερκόπορτα που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν ξένες κυβερνήσεις για να παρακολουθούν τις κινήσεις της. TechPowerUp

About Freegr network

Από το Blogger.