athens

Η Ελλάδα πέμπτη στις απόπειρες επίσκεψης ιστοσελίδων phishing

Οι ειδικοί της Kaspersky Lab εντόπισαν μια απότομη αύξηση των δραστηριοτήτων phishing από άτομα που προσφέρουν στους χρήστες διάφορα ρομαντικά προϊόντα την παραμονή της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου.
Ο συνολικός αριθμός προσπαθειών επίσκεψης δόλιων ιστοσελίδων με ρομαντικό θέμα που εντοπίστηκαν και εμποδίστηκαν κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου έχει υπερδιπλασιαστεί σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο του 2018. Υπενθυμίζεται ότι οι απατεώνες αναζητούν πάντοτε μια δικαιολογία για να κλέψουν από τους χρήστες τα δεδομένα και τα χρήματά τους.
Ο συνολικός αριθμός προσπαθειών επίσκεψης δόλιων ιστότοπων που εντοπίστηκαν και αποκλείστηκαν από λύσεις της Kaspersky Lab το πρώτο μισό του Φεβρουαρίου του 2019 παρουσίασε δραματική αύξηση, καθώς έφτασε τα 4,3 εκατομμύρια (το 2018, οι προσπάθειες επίσκεψης τέτοιων ιστότοπων ξεπερνούσαν τα 2 εκατομμύρια). Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι πληγείσες χώρες ήταν η Βραζιλία (ποσοστό ανίχνευσης άνω του 6,4%), η Πορτογαλία (άνω του 5,8%) και η Βενεζουέλα (5,5%). Ακολουθούν η Ελλάδα (5,3%) και η Ισπανία (5,1%).
Η βαθύτερη ανάλυση στα απεσταλμένα email έδειξε ότι οι απατεώνες εκμεταλλεύονται ιδιαίτερα τις προπαραγγελίες δώρων και τα φάρμακα που βελτιώνουν την απόδοση ως παγίδα για να προσελκύσουν τους χρήστες να μοιραστούν τα στοιχεία σύνδεσής τους για να ευχαριστήσουν τους αγαπημένους τους. Αυτό επαληθεύει τα ευρήματα της έρευνας της Kaspersky Lab, υποδεικνύοντας ότι όταν πρόκειται για αγάπη, οι χρήστες τείνουν να χάνουν την επαγρύπνησή τους.
Ακολουθούν οι συμβουλές της Kaspersky Lab για να παραμείνετε ασφαλείς:
  • Οι phishers συχνά εκμεταλλεύονται τα συναισθήματα – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με σχέσεις και αγάπη. Τα σημάδια ότι μπορεί να υπάρχουν phishers που σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν τις ρομαντικές προσδοκίες σας, περιλαμβάνουν μηνύματα που απαιτούν άμεση δράση, ζητούν τεράστιες ποσότητες πολύ προσωπικών και φαινομενικά άσχετων πληροφοριών ή που απλά ακούγονται πολύ καλά για να είναι αληθινά.
  • Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα email που υπόσχονται δωρεάν «μοναδικές» προσφορές ή διάφορα δωρεάν αγαθά. Εάν τα email προέρχονται από άτομα ή οργανισμούς που δεν γνωρίζετε ή έχουν ύποπτες ή ασυνήθιστες διευθύνσεις, σκεφτείτε δύο φορές πριν τα ανοίξετε. Μην κλικάρετε στα links μέχρι να είστε βέβαιοι ότι είναι νόμιμα και ότι ξεκινούν με “https”, ειδικά όταν ζητούν προσωπικές ή οικονομικές πληροφορίες.
  • Διατηρήστε ξεχωριστή τραπεζική κάρτα και λογαριασμό με περιορισμένα χρήματα, ειδικά για την αγορά λουλουδιών ή για την κράτηση τραπεζιού. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε σοβαρές οικονομικές απώλειες σε περίπτωση που τα τραπεζικά σας στοιχεία κλαπούν.
  • Χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη λύση ασφάλειας με δυνατότητες anti-phishing και ασφαλών πληρωμών.

About Freegr network

Από το Blogger.