5G

Η Apple επιμένει στη κατασκευή 5G μόντεμ

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Apple δημοσίευσε αγγελίες στο Σαν Ντιέγκο, την… έδρα της Qualcomm, για να προσλάβει μηχανικούς μόντεμ και ειδικούς στις ασύρματες τεχνολογίες, εκμεταλλευόμενη την πολύχρονη παρουσία της Qualcomm εκεί.
Τα μόντεμ αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των κινητών τηλεφώνων και άλλων φορητών συσκευών για να συνδέονται στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Η Apple χρησιμοποιούσε μόντεμ κατασκευασμένα από την Qualcomm, ωστόσο σταδιακά τα αντικατέστησε με μονάδες της Intel ωσότου τελικά σταμάτησε να χρησιμοποιεί μόντεμ που προέρχονται από την Qualcomm σε συσκευές iPhone από πέρυσι.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, ο Senior Vice President of Hardware Technologies, Johny Srouji ανέλαβε υπεύθυνος της ανάπτυξης μόντεμ τον Ιανουάριο, αντικαθιστώντας τον Rubén Caballero που αναφερόταν στον Dan Riccio, του επικεφαλής engineering για τα iPad, iPhone και Mac, όπου μεγάλο μέρος της δουλειάς του αφορούσε στην ενσωμάτωση των εξαρτημάτων στις συσκευές της εταιρείας από την τεράστια αλυσίδα εφοδιασμού της.
Ο Johny Srouji ξεκίνησε να εργάζεται στην Apple αναλαμβάνοντας τη θέση του επικεφαλής σχεδιασμού chip της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των A-series επεξεργαστών που βρίσκονται σε συσκευές iPhone και iPad καθώς και ενός Bluetooth chip που αναλαμβάνει τη σύνδεση των παραπάνω συσκευών με διάφορα αξεσουάρ όπως τα AirPods κ.ά.
Το εγχείρημα της σχεδίασης ενός μόντεμ από την ίδια την Apple ενδέχεται να πάρει χρόνια, και σήμερα είναι αρκετά δύσκολο να γνωρίζουμε πότε θα δούμε τους κόπους της εταιρείας να βρίσκονται υπό την μορφή chips στο εσωτερικό των iPhone ή άλλων συσκευών της. Σύντομα, οι πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας αλλά και κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων και φορητών συσκευών θα παρουσιάσουν υπηρεσίες και συσκευές που θα εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες των δικτύων κινητής τηλεφωνίας νέας γενιάς 5G. Η Intel αναμένεται να παρουσιάσει τη δική της 5G λύση μέσα στο 2020, τη χρονιά που αναμένεται να δούμε και τις πρώτες συσκευές iPhone με τέτοια τεχνολογία. Παρόλα αυτά, η Apple έχει κάνει συζητήσεις και με τις Samsung και MediaTek, αν και δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο για να αναφέρουμε.
Η ανάπτυξη και η κατασκευή των δικών της modem chips το πιθανότερο είναι ότι θα στοιχίσει στην Apple εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ή ακόμα περισσότερα σε ετήσια βάση σύμφωνα με αναλυτές, όμως μακροπρόθεσμα θα εξοικονομεί χρήματα. Τα chips του είδους σήμερα στοιχίζουν περίπου $15-$20 ανά συσκευή και σύμφωνα με την αναλύτρια της Bernstein, Stacy Rasgon, το συνολικό κόστος σε ετήσια βάση αγγίζει τα $3 δις με $4 δις (λαμβάνοντας υπόψη ότι η Apple πουλάει περίπου 200 εκατομμύρια συσκευές iPhone τον χρόνο). Η Αμερικάνικη εταιρεία επίσης θα επωφεληθεί μακροπρόθεσμα από την ενσωμάτωση των μόντεμ στα Α-series SoC της όπως σήμερα κάνουν οι Samsung και Huawei και άλλοι κατασκευαστές, αφού θα εξοικονομήσει χώρο και ενέργεια, δύο σημαντικούς παράγοντες για την εισαγωγή χαρακτηριστικών επαυξημένης πραγματικότητας στα μελλοντικά προϊόντα της.  Reuters
PhoneArena, insomnia

About Freegr network

Από το Blogger.