Η τηλεργασία απειλεί να "σκοτώσει" την τεχνολογική καινοτομία και την εταιρική κουλτούρα Facebook, Twitter

Του Tyler Cowen
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τεχνολογία αποτελεί τη σωτηρία μας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας, καθώς χρησιμοποιούμε το Zoom για την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία μας και στηριζόμαστε στην Amazon για σχεδόν όλα τα υπόλοιπα.
Ακόμη κι έτσι, ωστόσο, ίσως χρειαστεί να αρχίσουμε να ανησυχούμε για το κατά πόσον οι κολοσσοί του κλάδου της τεχνολογίας θα μπορέσουν να διατηρήσουν τη δυναμική τους όσον αφορά στην καινοτομία μετά την κρίση, δεδομένου ότι οι εταιρείες δεν θα έχουν πλέον πολλούς υπαλλήλους οι οποίοι να εργάζονται πλάι-πλάι στα γραφεία τους.
Περίπου το 60% των Αμερικανών οι οποίοι εργάζονται το τελευταίο διάστημα από το σπίτι αναφέρουν ότι θα ήθελαν να συνεχίσουν να το κάνουν και μετά το τέλος της πανδημίας. Πολλοί εργοδότες είναι επίσης πρόθυμοι να επιτρέψουν κάτι τέτοιο.
Παρ΄ όλες τις προφανείς ανέσεις και ευκολίες που αναμφισβήτητα προσφέρει, η εξ αποστάσεως εργασία έχει τα μειονεκτήματά της. Οι εταιρείες της ελίτ του κλάδου της τεχνολογίας, ειδικότερα, διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν την εξαιρετικά λειτουργική εταιρική κουλτούρα που η κάθε μία τους έχει δημιουργήσει. Η εργασία στον κλάδο θα μπορούσε να καταλήξει έτσι εντελώς εμπορευματοποιημένη και υποαμειβόμενη. Εάν η τάση της τηλεργασίας γίνει ο κανόνας για τις τεχνολογικές εταιρείες, η Silicon Valley μπορεί να καταλήξει να χάσει πολλά από τα χαρακτηριστικά εκείνα που την έχουν κάνει τόσο ξεχωριστή.
Ας αναλογιστούμε πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί όλο αυτό.

Το εταιρικό μοντέλο των big tech

Οι εταιρείες της Bay Area ακολουθούν ένα παρόμοιο μοντέλο: κατασκευάστε μία εταιρική δομή - οργανισμό με την πρόσληψη και τη συγκέντρωση σε κοινό χώρο έξυπνων και ικανών ανθρώπων. Η συγκεκριμένη έμφαση στη γνωστική ικανότητα συνδυάζεται με κίνητρα υψηλής ισχύος, όπως μεγάλοι μισθοί και παροχές, για την προώθηση της απόδοσης των εργαζόμενων. Κάθε είδους ιδιοτροπία γίνεται εν πολλοίς ανεκτή εάν συνοδεύεται από διάνοια και αποδίδει αποτελέσματα.
Αυτό το μοντέλο, το οποίο έχει εξυπηρετήσει το δίχως άλλο τις εταιρείες τεχνολογίας (και όλους εμάς), βρίσκεται σε κίνδυνο. Ήταν ήδη γεγονός ότι η διαμονή στην Bay Area ήταν εξαιρετικά δαπανηρή, δημιουργώντας πίεση να υπάρξει στροφή και προς εργαζόμενους που να ζουν αλλού και να εργάζονται από απόσταση. Οι περιορισμοί του εταιρικού αυτού μοντέλου, άλλωστε, ήταν βαθύτεροι.
Από την αρχή, η ιδέα της δημιουργίας μιας εταιρείας "γύρω από έξυπνους ανθρώπους" είχε τα μειονεκτήματά της - το πιο προφανές είναι ότι υπάρχουν όρια στο πόσο πολλά έξυπνα άτομα μπορεί να εντοπίσει και στη συνέχεια να επιτύχει να προσλάβει κανείς. Είναι αρκετά εύκολο για όλους να μοιάζουν εντυπωσιακοί όταν η εταιρεία είναι μικρή (φανταστείτε τις πρώτες ημέρες της PayPal, όταν οι Peter Thiel, Reid Hoffman, Elon Musk και Max Levchin αποτελούσαν την κινητήριο δύναμη της). Ωστόσο η γενική επέκταση, εξ ορισμού, αραιώνει εκ των πραγμάτων την αρχική γεύση του "διαλύματος" ενός οργανισμού.
Σε κάθε περίπτωση όμως, καθώς οι εταιρείες τεχνολογίας μεγεθύνονται, πρέπει αναγκαστικά να απασχολούν έναν αριθμό ανθρώπων ευρύτερο από τους προγραμματιστές και τις τεχνολογικές ιδιοφυΐες. Χρειάζονται δικηγόρους, άτομα στο κομμάτι της επικοινωνίας, ανθρώπους για τη διαχείριση των χώρων των εγκαταστάσεών τους και πολύ περισσότερους "συνηθισμένους" εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο κομμάτι πωλήσεων και, βεβαίως, των δημοσίων σχέσεων, μεταξύ άλλων και με τις κρατικές - κυβερνητικές αρχές.
Πρόκειται για φυσική εξέλιξη, ωστόσο δυστυχώς σημαίνει ότι η εταιρική κουλτούρα εκφεύγει όλο και περισσότερο από το αρχικό σχήμα του να δοξάζει κανείς τις τεχνολογικές ευφυΐες. Επιπλέον, η απόδοση σε όλους αυτούς τους περιφερειακούς της τεχνολογίας ρόλους έχει συχνά να κάνει με διαπροσωπικές δεξιότητες και πολύ λιγότερο με ζητήματα γνώσης προγραμματισμού και με τεχνογνωσία, πράγματα τα οποία ήταν κομβικής σημασίας για την πλειοψηφία των ιδρυτών των συγκεκριμένων εταιρειών.
Το γεγονός αυτό οδηγεί και πάλι σε μια αλλαγή στις εταιρικές προτεραιότητες. Ακόμα κι αν αυτές οι εταιρείες δεν καταλήξουν να διευθύνονται από δικηγόρους, με την πάροδο του χρόνου θα εξακολουθούν να χάνουν σταθερά μεγάλο μέρος του διακριτού τους χαρακτήρα.

Η τομή που συνιστά η τηλεργασία

Η ξαφνική μετάβαση στην εργασία από απόσταση έχει επιταχύνει σημαντικά αυτή τη διαδικασία. Έτσι, μολονότι αυτή τη στιγμή οι εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας γίνονται πιο απαραίτητες από ποτέ, η γεωγραφική κατανομή της εταιρικής δραστηριότητας μοιραία θα τις κάνει ολοένα και λιγότερο ξεχωριστές. Θα αρχίσουν να μοιάζουν με οργανισμούς τυπικής κατανομής εργατικού δυναμικού, με όλα τα στοιχεία ρουτίνας και γραφειοκρατίας τα οποία βιώνουν οι περισσότερες εκ των εταιρειών. Θα έχουν έτσι λιγότερη "φλόγα" για διαταραχή και ανατροπή του στάτους κβο.
Ένας από τους πρώτους "κανονιοβολισμούς" στο συγκεκριμένο θέμα προήλθε από την Twitter, όταν η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοί της μπορούσαν εάν το επιθυμούν να μείνουν σπίτι τους για πάντα. Προφανώς, η εταιρεία διαπίστωσε ότι η μετακίνηση λόγω πανδημίας από τον καθιερωμένο και επίσημο χώρο εργασίας στις οικείες των εργαζομένων εξελίχθηκε μια χαρά. Γιατί λοιπόν να μην συνεχίσει αυτό το μοτίβο και να το προσφέρει μάλιστα ως εργασιακό "προνόμιο" στους εργαζόμενους;
Η Facebook ανακοίνωσε επίσης ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να εργάζονται από το σπίτι τους επ' αόριστον και ότι δεν χρειάζεται να ζουν κοντά στο Menlo Park ή στα άλλα γραφεία της εταιρείας. Το καθαρό αποτέλεσμα για την Facebook θα είναι μια μεγαλύτερη "χοάνη" ταλέντων από την οποία θα έχει την ευχέρεια να "ψαρεύει", ίσως όμως και μια λιγότερο συνεκτική ατμόσφαιρα στην εταιρεία σαν όλον.
Εάν η Twitter, η Facebook και άλλες εταιρείες τεχνολογίας στραφούν προς τη λύση του να στείλουν όλο το προσωπικό τους στο σπίτι για τηλεργασία, αυτό θα σημάνει λιγότερη εξάρτηση από το αίσθημα συναδελφικής αλληλεγγύης και την ανύψωση ηθικού που φέρνει η κοινή προσπάθεια για τη διασφάλιση της απόδοσης. Θα σημάνει επίσης μεγαλύτερη ανάγκη για μάνατζμεντ που θα βασίζεται σε άμεσα οικονομικά κίνητρα και σε αξιολόγηση βάσει ποσότητας έργου και αποτελεσμάτων.
Τα εικονικά εργαλεία μπορούν να βοηθήσουν στον συντονισμό ομάδων, απλούστατα όμως δεν μπορούν να αναπλάσουν την πνευματική έξαψη της "συγκέντρωσης των έξυπνων ανθρώπων" - κι αυτό θα μπορούσε να βλάψει την απόδοση και την καινοτομία. Καθώς η απόδοση θα εξασθενεί, οι μισθοί θα μειώνονται, έστω και ελαφρώς, κάτι που θα οδηγεί σε περαιτέρω μείωση της απόδοσης, αλλά και της ποιότητας του εργατικού δυναμικού. Η Facebook έχει ήδη ανακοινώσει ότι άτομα που αποφάσισαν να ζουν σε φθηνότερες περιοχές και να εργάζονται από απόσταση πιθανόν να λαμβάνουν στο εξής και χαμηλότερη αμοιβή.

Το τέλος της συναδελφικής αλληλεγγύης και του αισθήματος "κοινής αποστολής";

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι όταν οι εργαζόμενοι εργάζονται από απόσταση, δεν τείνουν να εργάζονται επιπλέον ώρες ή να "ζορίζουν" τον εαυτό τους προς όφελος των συναδέλφων τους. Αυτό σημαίνει πιθανόν μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για πολλούς ανθρώπους, αλλά ίσως και χαμηλότερη απόδοση για πολλές εταιρείες μακροπρόθεσμα.
Αυτή η απομάκρυνση από την ηθική του χώρου εργασίας ως κινήτρου απόδοσης θα βοηθήσει τους "αυτόφωτους" εργαζόμενους, οι οποίοι αποδίδουν καλύτερα χωρίς επιτήρηση, ωστόσο ενδέχεται να μην αποδειχθεί καλή για την εργασία συνολικά στον κλάδο της τεχνολογίας. Στην ουσία, χωρίς ένα ήθος συγκεκριμένου και προσδιορισμένου χώρου εργασίας, είναι ευκολότερο να εμπορευματοποιήσει κανείς πλήρως την εργασία, να βλέπει τους εργαζόμενους ως αναλώσιμους και να απολύει ανθρώπους.
Η διάκριση μεταξύ προστατευόμενων υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης και εξωτερικών συνεργατών, αυτοαπασχολούμενων ή εργαζόμενων με συμβάσεις έργου, θα εξασθενήσει. Μια εταιρεία θα μπορεί να κάνει την πρόταση "όταν παραδώσετε το project σας, θα λάβετε και την πληρωμή σας" σε σχεδόν οποιονδήποτε εργαζόμενο ανά τον κόσμο. Πολλοί άνθρωποι πιθανόν να δεχτούν χαμηλότερους μισθούς για ρόλους που μπορούν να εκπληρωθούν από απόσταση.
Η ιδέα της εταιρικής έδρας δεν θα εξαφανιστεί, οπότε οι αληθινοί γεωγραφικά συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι του "στενού" πυρήνα μπορεί να διατηρήσουν το προνομιακό τους στάτους, καθώς την υψηλή παραγωγικότητά τους. Όμως, γενικά, ο κλάδος της τεχνολογίας πιθανόν να αρχίσει όλο και περισσότερο να περιλαμβάνει "αναλώσιμους" εργαζόμενους που πιθανότατα δεν θα έχουν γνωρίσει ποτέ το αφεντικό τους ή και ο ένας τον άλλο.
Ένα άλλο πρόβλημα θα είναι η επιβίβαση στην "ατμομηχανή" της εταιρείας των νεοπροσλαμβανόμενων. Η τηλεργασία λειτουργεί καλύτερα όταν όλοι στην ομάδα εμπιστεύονται ήδη ο ένας τον άλλον και μοιράζονται ανάλογες προσδοκίες. Όμως, καθώς θα προσλαμβάνονται νέοι εργαζόμενοι, θα γίνεται όλο και δυσκολότερο να αναπτύσσονται σχέσεις και να δημιουργείται κοινή αντίληψη. Μία λύση είναι να προσλαμβάνει κανείς νέους εργαζόμενους ζητώντας τους να συναντηθούν όλοι μεταξύ τους με φυσική παρουσία.
Αυτό πιθανότατα θα συμβαίνει στην αρχή. Ωστόσο τελικώς οι εταιρικοί όμιλοι θα βασίζονται όλο και λιγότερο στην εμπιστοσύνη και την εταιρική κουλτούρα και περισσότερο στα άμεσα κίνητρα και στη μέτρηση της παραγωγικότητας. Και πάλι, τμήματα της εταιρικής φυσιογνωμίας στους "μεγάλους" της τεχνολογίας θα "μαραθούν" και τελικά θα εξαφανιστούν.

Το ζοφερό (;) μέλλον της Καλιφόρνια

Τέλος, όλες αυτές οι εξελίξεις δεν μοιάζει ιδιαίτερα πιθανό να έχουν θετική επίδραση στην ιδιαίτερα επιδραστική αμερικανική πολιτεία της Καλιφόρνια. Πρόσφατα γεγονότα έχουν καταδείξει ότι η Καλιφόρνια είναι οικονομικά ευάλωτη: αν και ο αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού και θανάτων λόγω Covid-19 ήταν σχετικά χαμηλός, η πολιτεία χτυπήθηκε σκληρά στο κομμάτι των εταιρειών των κλάδων της ψυχαγωγίας, του τουρισμού και της οινοποιίας.
Τώρα το μέλλον της Bay Area τίθεται επίσης εν αμφιβόλω καθώς, μολονότι οι εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας ευημερούν καθ' όλη τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης, οι υπάλληλοί τους αρχίζουν ήδη να διασκορπίζονται σε διάφορες τοποθεσίες. Δεν θα ήθελα να είμαι "μεγάλος" χώρος γραφείου στο Σαν Φρανσίσκο αυτή τη στιγμή.
Φυσικά, πολλοί άνθρωποι θα προτιμούσαν να δουν περισσότερες θέσεις εργασίας στον κλάδο της τεχνολογίας να ανακατανέμονται σε άλλα μέρη της Αμερικής και του κόσμου. Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε το μοναδικό στάτους της Καλιφόρνια ως τόπου γέννησης τόσων πολλών καινοτόμων εξελίξεων για την Αμερική, όπως ήταν η κουλτούρα των χίπις, το ρεύμα απελευθέρωσης των ομοφυλόφιλων, το κίνημα για το περιβάλλον, η εξέγερση κατά της φορολογίας και ο Ρηγκανισμός, η ανάδυση των νέων τεχνολογιών και πολλών άλλων.
Είτε σας αρέσουν όλα τα παραπάνω είτε όχι, μια φτωχότερη, λιγότερο ξεχωριστή Καλιφόρνια μπορεί να μην είναι μακροπρόθεσμα προς το συμφέρον των Αμερικανών ως έθνους.
Παρ’ όλo το σφυροκόπημα κριτικής το οποίο δέχονται οι τεχνολογικές εταιρείες το τελευταίο διάστημα για διάφορες επιλογές τους, μπορεί κάποτε να δούμε μπροστά στα μάτια μας με απογοήτευση την κουλτούρα τους και τον τόπο που τις γέννησε να "μικραίνουν" σημαντικά.

, ,

Το δημοφιλεστερο τεχνολογικο blog. Ειδησεις και σχολια για τα καλά νεα της τεχνολογια από την πλευρα των χρηστων.

Related Posts with Thumbnails

FACEBOOK

Social Icons

Sample Text

Followers

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ FREEGR

ΤΟ FREEGR.GR ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.

Simple Post

Simple Post 2

New Carousel

Mag Post 2

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Labels

1080p 128bit 12Ghost 12MP 1821 1TB 1Teraflop 2012 22nmSRAM 24Mbps 24Mpbs 24W 25Gbps 25nm 28η Οκτωβρίου 28nm 32bit 32nm 3alityDigitalLLC 3D 3E 3G 3G.Nokia 3GHSDPA 3nm 3way 45nm 4890 4890x2 4GB 55nm 5800 5D 5G 5TB 64-bit 64bit 65nm 6core 6MBcache 790GX 7gBPS 80HDD 890FX 9150e 920Core7 936 945GSE 9600GT 9800GT αγορά ΑΕΠΙ Αεροπορία Αθήνα Αινστάιν ακρίβεια ανακύκλωση ανάπτυξη ανεργία άνθρωπος ανταγωνισιτκότητα απάτη απόδοση άρωμα ασύρματα ασφάλεια ασφαλιστικό αυξήσεις αυτοκίνητα βιβλία βίντεο βιομηχανία Βουλή Γη γιορτές Γκόρ γονείς γραφειοκρατία Δ.Ε.Η Δ.Ε.Η. δαιδίκτυο δεδομένα Δήμοι δημοκρατία δημόσιο δημοσιογραφία δημοσκόπηση διαδικτυο διαδίκτυο διαδίτκυο Δίας διάστημα διαφήμιση Διαφθορά δικαιοσύνη δίκτυα δικτύωση δίτκυο δρόμοι Δωρεάν Ε.Ε. Ε.Ε.Τ.Τ Ε.Ε.Τ.Τ. Ε.Ε.Χ.Ι Ε.Μ.Π Ε.Ρ.Τ Ε.Υ.Π. έγκλημα ΕΔΕΤ ΕΕΤΤ Εθνική ειδ ειδησεις ειδήσεις ειδήσιες εικόνα έκθεση εκπαίδευση εκπομπές έκφραση ελευθερία Ελλα΄δα Ελλάδα Ελλλάδα εμπόριο ενεργεια ενέργεια ενημέρωση Ένωση καταναλωτών ΕΠΑΚ επιδόσεις επικοινωνία επικοινωνίες επιστήμη επιστημονική επιχειρήσεις έρευνα έρωτας ευκρίνεια ευρυζωνικά ευρυζωνικότητα Ευρώπη ζωή Η.Π.Α Η.Π.Α. ηλεκρονικό ηλεκτρικά ηλεκτρονική ηλεκτρονικό ηλιακός θερμότητα Θεσσαλονίκη ιδιοκτησία ιδωιτικότητα Ιμια ΙΝ.ΚΑ ίνες Ιντερνετ Ιντερνέτ Ιστορία Κ.Π.Σ καινοτομία καιρός κάμερεςς Καρβέλας καρκίνος καταναλωτές καταναλωτής κβαντική Κίνα κινητά κλησεις κλήσεις Κλώνος κοινωνία Κομισιόν Κόσμος Κράτος κρίση κριτική κρυπτογράφηση Κυβέρνηση Κυπαρισσία Λαζόπουλος λειζερ λιμάνια λογισμικό μέλλον μεσσηνία Μετρό ΜΙΤ μουσική μπαταρίες Μπουκοτάζ νεα νέα νεολαία νοημοσύνη νοικοκυριά Νόμπελ Ειρήνης Ο.Τ.Α. Ο.Τ.Ε. Ο.ΤΕ. οθόνες οικογένεια οικολογία οικονομία οικοσύστημα Ολυμπιάδα ΟΟΣΑ οπτικές ΟΤΕ Παιδεία παιδιά παιχνίδια Παρατηρητήριο Παρελάσεις πειρατεία πειρατία περιβάλλον περιεχόμενο Περιφέρειες πιστωτικές Πλανητάριο Πληροφορία Πληροφορική πνευματική ποδόσφαιρο πολιτεία πολιτική πολιτικοί πορνό πορνογραφία Ρ.Α.Ε Ρ.Α.Ε. ράδιο ραδιόφωνο ρομπότ Ρουσσόπουλος Σ.Δ.Ι.Τ. ΣΑΕ ΣΑΠΤΕ σάτυρα σέξ Σηφάκης σπορ ΣΥ.ΡΙΖ.Α Σύμπαν σχολεία σχολείο σψιφι σωματίδιο ταινίες τεχ τεχνητή τεχνολογία τηλειατρική τηλεόραση τηλεπικοινωνίες τηλεφωνία Τουρισμός Τουρκία τράπεζες Τρίκαλα υγεία υπολογιστές υπολογιστής υπουργεία Υπουργέια φακελλάκι φαντασία φορ φορητοί φορητός φορτιστής φτώχεια χάκερ χειρόγραφα Χριστούγεννα ψηφιακά ψηφιακές ψηφιακή ψηφιακό A.E.P.I A.I a100fm ABL academy accurancy Acer activephase Adamo add add/remove Adobe AdobeFlash ADSL ADSLtech Advancedclock advent alcatel AM2+ AM3 AMD AMD64 AMDPuma amilo AMOLED AND Android anonymous Anti-shock antializing antivirus API Aplle apple applications APU archos ArmCortex army Arrandale Arthas Aspire4930 aspireone AsRock asus AsusTurboVEVO athens AthlonNeo AthlonX2 AthlonX3 AthlonX4 ATI ATIHDMI ATIMobilityHD ATIRadeon ATIRadeonHD Atom Atom330 AtomDuo audio avast avatar AVI Avivo Azure Backup bandogo bandwidth battery BD Beijing2008 benchmarking Bigbang bing bios BIOSTAR BIT Bizzard blackberry blackcaviar blackedition Blizard Blizzard bloggers blogs Bluetooth BluRay Bly Ray BMW Bobcat boeing bootable browser browsers BSA BT BT2.0 bug bugs BumpTop C.E.S. cache caching Caipella calc Calfeine Callibration Calpella camcorders capcom car carPC Catalyst ccleaner CE3100 Cebit CeleronD Cell Centrino2 Centrinoduo CEO CERN ces championship chat chem CherryPal chipset ChipsetH57 Chrome530gt ChromeOS Cisco Clarke cleanup ClearCMOS clockgen cloneDVD cloning cloud cloudpc cmd cmputing codecs Columbus com commodore comodo Compal computex computing concept conferences Congo conn-xTV Connection controlpanel cooler core core2duo Core2Extreme Core2Quad corei3 corei5 Corei7 Corei7Extreme corei9 CoreVpro Corsair COSMOTE cpu cpu-gpu Creative creditcard CRM CrossfireX crucial CSRF cuda cybercrime cypress D-Link Danube DART data datacenters DataTraveler DDR1066 DDR1333 DDR3 DDR4 Debian dekstop Dell demo deneb desktop Developer Devicestage Devilsmaycry4 dfi digital DigitalPro DirectX DirectX11 Displayport domain Dot doubleplay DowJones downloads DraftN Dragonplayer Drive Drivermax drivers drives DSLAM DSLR DTE DTN dualboot dualchannel DualcoreNehalem DualDVI DualGPU dualslot Dunnington DVD DVI DX11 dynabook e-commerce e-mail e-shop E.E. E3 E72 E8100 Eλλάδα EAH5850 ebay ebook eCPU EDGE EeePC EeepC1101HA EeepcT191 EETT efficiency EFI embedded emulators EN9500GT encoding energyeficient ericsson ESA eSata Ethernet Euro2008 Europe event Everex eVGA expansionpack explorer Extreme Eyefinity F6V-C1 Facebook Facebook news Facebook.internet fallout3 Fansink farcry2 FBCcache Fermi ferrariOne festival FFTH FIFA fileden filedropper filehosting files filesharing filters Finalfanatacy Firefox FireGL8650 firewall firewire800 fixes flashplayer flexible FlexiISN Flickr Flock fm Ford format Forthnet Forum FOXCONN fps framerate freegr freegr.gr Freescale frree FSB1066 FTC FTTH Fujitsu fujitsu-siemens FullHD Fusion future fx5800Quatro G-Force G300 G41 GA780SLi-DS5 gadgets gadgets tech Gameconvetion gamepad gamepay gameplay gamers games gaming gaming tech Gates Gbps GDDR3 GDDR5 Geforce Geforce220 Geforce260 Geforce9500GT Geforce9800GTX Geforcegtx280 Geforcegtx295 Geforcegtx465 Geforcegtx480 gigabit Gigabyte Gingle Glaciator globe gmaes GodofWar goldfamers Google google.tech GoogleChrome Gparted GPCPU GPRS GPS GPU gr GrandTheftAuto graphics Grass greece Greeenpower greeksubs GreenIT GSMA GT295 GT300 GTC260 gtx280 GTX295 GTX460 GTX680 Gulftown Gyy H55 hack hackers hacking hard hardcore harddrive hardwar hardware havok HCDP HD HD-DVD HD3300 HD5870 HDD HDDVD HDMI HDstreaming HDTV HDvideo Hellenic Hellenictask Hellug hgh definition highdef Hitachi hitech HMX-U10 HOL homecinema hotspot HP HPIpaq914 HSDPA HTC HTCShift HTML5.0 HTPC Huawei Hydra HydridCrosffire HydridSLI HydridSSD Hynix HyperThreading Hypertransport3 HyperXT1 I.E. I.E.8 IBM ICANN IDC IdeapdS10 Idemitsu IDF Idle IEDM IEEE IFA IFA2008 IFPI IGP Iinternet IMAGINECup imdb Inel infoquest Infosystem Intel Intel.Quad Intel945GC Intel945GSE IntelA110 IntelAtom IntelCoreDuo IntelCorei7 INTELGMAX4500 Intelmatrix IntelX58Express interface intern internet internet.E.U. internetexplorer internetradio Internettablet ION ION2 IP ip adress IPν6 iPad iphone iPlayer ipod iptv ipv6 ISP ISP. Ispironmini12 Itanium itnel Java JoliCloud K10 KatanaGTI kde-pim KDE4.1 keyboard kids Kingston Kmail Kmetalgate Konami L3cache lanparty laptop Larrabe laser law layer LCD LED Lenovo Leo LG li-ion Liano LifeSpace lifestyle Lightframe LightPeak links Linksys LiNUX live Livemesh livemessenger liveTV LLU logitech Loop LTE Lynnfield M.I.T. M93 M97 MacOS MAD Mai mainstream malware marketing matrixGTX285 Matsushita MaximusIIIFormula Mbit Meego memory messaging mews MI5remote MicroATX microSD microsoft MicroUSB MID MID. minibook mininova miniPCIe minis Mio miroamer MIT MKV MMOGs MMORPG MOBIL mobile Mobile945GM mobileWiMax mobility Moblin mobo mobos mobos785hipset models monos montevina moorestown Morph motherboard motorola mousepads movies mozilla mp3 mp3players mp4 MPEG-1 MPEG-4 Mpps msi msic msn multi-GPU multicore Multimedia Multiplayer multiplier multithreating multitouch music mybook mybookmirror myphone myspace Myunistaller NAND Nano nanotechnology NASA NASDAQ nature NC10 NEC Nehalem NeoX2 NetbookNB100 netbooks netops new news news tech Nexus NFL nForce nforce 790i nforce780 ning nintendo nokia Northbridge notebooks NSN Nvidia NvidiaGF100 NvidiaSLI nviroment Nvision2008 NVRAM Nymonyx O.T.A. O.T.E OCZ office2007 office2010 office2012 Okteta OLED OLEDTV OLPC on line online OnTelecom Open source OpenGL Openoffice3.0 Opera Operton Origami OTE OTE.ADSL Otenet overclocking Ovistore oxconn Oympic p2p P45 P55 P57 P67 P6TD Deluxe PackardBell Packet pad panasonic partition patch Pavillion pc PCB pci express pci express 3.0 PCIe PCIExpress PCIslots PDA pdf peace Penryn pentium4 pentiumE pentiumSU2700 performance PES2009 PES2010 pestaola Phenon PhenonIIX4955 PhenonX2 PhenonX49950 PhenonX6 Philips phising Phoenix phone photo Photoshop Physx PineTrail Pineview Pioneer piracy platters Playstation Playstation3 PMP portal Poulsbo power powercolor Powergate PRAM press-gr PrivateFolder procesors processlasso processors projectors proxyserver PS3 pspGo PSU Puma Q57 q9100 Qcard QPI quadchannel Quadcore QuadSLI Qualcomm Quanta Quest quicklock quicstart QVGA R800 RadeonHD Radeonhd3650 RadeonHD4830 RadeonHD4870X2 RadeonHD5830 radio radio936 Raid RAM rapidshare RealD3D Realtek recovery registry retail Ribbon riping robot rootkit router RTM RV740 RV770 rv770le RV790 RV870 S3Graphics s60 s60 touch Sabine Safari samsung sandisk Sandy SandyBridge SaoPaolo SAP Sapphire SAS sata sata3.0 SATA3.0Gbps SATA6.0Gbps school SciB science scifi Seagate search searching secure security Server2008 servers serversHTAsist services setfsb setiHome sex sfc shadermodel shaderr sharing sharp Shirt shoutcast sidebar Siemens sites skype SleepnGharge SLI SLI2 Smarconnect smartphone sms SO-DIMM SOAP soccer social networking socket socket775 software SOHO SOI Solaris son sonata Sony sony ericsson Sonyericsson sot sound sp1 sp2 sp3 space speed Speedstep Spider Sports Sprint spyware ssd SSE4.2 SSL start starwars steppinh/ModelSLAEN stream streaming Strike stuff subnotebook subnotebooks suggest Sun superleague superPC SuperRV770 surface suse symantec symbian sytemtray T101H t91 tablet TB TDD9000 TDP tech tech.news tecn Tegra2 Tegra3 Tellas terraflops Tesla tessellation TFT THQ Thuban thunderbolt timeline timings tips Tohiba tomorrow torrent Toshiba touchscreen Touchsmart touchUI Trillian Triple-SLI TriplechannellDDR3 tripleplay tripleSLI trojan truevision Tuning Turboboost turbocore Turbomemory TurboV TurionX2Ulra tutorial TV Tvout tvtuner tweaking twitter U.S.A. ubuntu UE40B6000 UEFA UEFI ugo Ui ultraportable UMPC UMTS Unisus univercity update updates url usa USB 3.0 USB2.0 USB3.0 USBflash VaioF VaioP VaioX VaioZ VDSL VEMUS Venus VIA vibering video Viewsonic virtualDub virtualization virus Vision Vista VistaSP2 visualstudio vivodi VlcPlayer vLite VMD vodafone Voip VoltageTweak Waffer watercooling WD web webcam WebOS websurfing westmere WHDI wi-fi wi-max widescreen widgets WiFi WiGig.wireless Wikipedia WilCharge WiMax Windows windows10 windows7 windows8 WindowsIstaller windowsmobile Windowsresize Windowsvista WindowsXP wireless WirelessHD wirelless WMC wordpress works workshop world worms Wow write WWF x18-m x25-m X380 X49530e X58 xbox360 XD1 Xeon7400 XeonX7460 XFX XML Xnote110 XP XPERIA X1 XPERIA X1 QWERTY XPERIA X10 Xtreme xxx Yahoo Youtube Yukon Z530 zune

2 Column Post

Translate

Mag Posts

Combined Post

Combined Posts 2

Video Posts