freegr

Ράλι επενδύσεων από τις μεγάλες οικονομίες για επεξεργαστές

 


Είναι αναγκαίοι σχεδόν για τα πάντα ή τουλάχιστον για κάθε προϊόν της σύγχρονης τεχνολογίας, από τα έξυπνα κινητά μέχρι τα αυτοκίνητα και από τους υπολογιστές μέχρι τα πλυντήρια. Ο λόγος για τους επεξεργαστές, που εν μέσω της πανδημίας έλειψαν από τις βιομηχανίες 
ανά τον κόσμο εξαιτίας αρχικά των lockdowns και της μειωμένης ζήτησης και στη συνέχεια εξαιτίας του εμφράγματος στην εφοδιαστική αλυσίδα και της ιλιγγιώδους ζήτησης. Η έλλειψή τους οδήγησε τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου –ΗΠΑ, Κίνα και Ε.Ε.– σε έναν αγώνα δρόμου για την απόκτηση ισχυρής εγχώριας βιομηχανίας επεξεργαστών σε μια εποχή, που όπως επισημαίνει σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, χαρακτηρίζεται από την επιστροφή του οικονομικού εθνικισμού.

Η μεν Ε.Ε. έχει υιοθετήσει το νομοσχέδιο για τους επεξεργαστές, ένα σχέδιο αξίας 43 δισ. ευρώ, που προβλέπει επιδοτήσεις στην εγχώρια παραγωγή των στρατηγικής σημασίας τεχνολογικών εξαρτημάτων. Το εν λόγω σχέδιο βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον περασμένο μήνα, όταν οι βιομηχανίες STMicroelectronics και GlobalFoundries ένωσαν τις δυνάμεις τους για την ανέγερση μονάδας παραγωγής επεξεργαστών στη Γαλλία, εξασφαλίζοντας παράλληλα γενναία κυβερνητική στήριξη. Τον περασμένο μήνα, άλλωστε, το αμερικανικό Κογκρέσο ψήφισε το νομοσχέδιο για τους επεξεργαστές και την επιστήμη, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, και εγγυήσεις ύψους 52 δισ. δολ. για τη στήριξη της παραγωγής και έρευνας στον κλάδο. Σε ό,τι αφορά την Κίνα, εξακολουθεί να εξαγοράζει δυτική τεχνολογία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επεξεργαστές, όπως κατέδειξε πέρυσι τέτοιες ημέρες η κινεζική Wingtech Technology, εξαγοράζοντας τη μεγαλύτερη βιομηχανία επεξεργαστών της Βρετανίας, τη Newport Wafer Fab. Η εξαγορά προκάλεσε μάλιστα έντονο προβληματισμό στη Γηραιά Αλβιώνα, για το κατά πόσον είναι αναγκαία κάποια ενεργή στήριξη στον κλάδο της βρετανικής βιομηχανίας επεξεργαστών με εγγυήσεις της κυβέρνησης, νομοθεσία προστασίας από εξαγορές ή ακόμη και ένα πρόγραμμα επενδύσεων.

Η Ε.Ε. έχει υιοθετήσει σχέδιο αξίας 43 δισ. ευρώ, που προβλέπει επιδοτήσεις στην εγχώρια παραγωγή.

Οπως επισημαίνουν οι Financial Times, η παγκόσμια βιομηχανία επεξεργαστών έχει παγιδευτεί σε μια γεωπολιτική καταιγίδα που άρχισε το 2019. Τότε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επικαλέστηκε ζήτημα εθνικής ασφάλειας της υπερδύναμης για να καταχωρίσει σε μαύρη λίστα τον κινεζικό κολοσσό των τηλεπικοινωνιών, τη Huawei, απαγορεύοντας ουσιαστικά σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε προσφορά μικροεπεξεργαστών στην εταιρεία. Και προ ημερών προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία η Κίνα κάνοντας στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν, καθώς η διαφιλονικούμενη χώρα είναι έδρα της μεγαλύτερης και σημαντικότερης βιομηχανίας επεξεργαστών στον κόσμο, της TSMC, που αντιπροσωπεύει το 90% της παγκόσμιας παραγωγικής δυνατότητας επεξεργαστών. Με τις επιθετικές κινήσεις της, η Κίνα υπενθύμισε πρωτίστως ότι η παγκόσμια οικονομία εξαρτάται από έναν μικρό αριθμό βιομηχανιών επεξεργαστών, που βρίσκονται οι περισσότερες στην Ασία, με κυριότερες την TSMC και τη νοτιοκορεατική Samsung.

Σε αντίθεση με το ρεκόρ παραγγελιών που κατέγραφε καθημερινώς εν μέσω των πρώτων κυμάτων της πανδημίας, η βιομηχανία επεξεργαστών αυτή την εποχή αντιμετωπίζει δυσκολίες. Εταιρείες όπως η αμερικανική πολυεθνική Nvidia Corp αναφέρουν μείωση των κυρίως δραστηριοτήτων τους έως και κατά 40%, ενώ η Micron Technology Inc, η μεγαλύτερη παρασκευάστρια επεξεργαστών μνήμης στις ΗΠΑ, προειδοποιεί πως η ζήτηση εξανεμίζεται σε πολλούς τομείς. Μέσα στην εβδομάδα, άλλωστε, επίσημα στοιχεία της Κίνας φέρουν την παραγωγή κυκλωμάτων επεξεργαστών να έχει μειωθεί κατά 17% μέσα στον Ιούλιο, μετά την εντυπωσιακή ανάπτυξη που γνώρισε το 2021.

About Freegr network

Από το Blogger.