freegr

Kυβερνοεπιθέσεις: Ποιους χτυπάνε οι χάκερς -Δολιοφθορές με εκβιασμούς για το χρήμα

 


Προβληματισμό παγκοσμίως προκαλεί η μεγάλη αύξηση στις κυβερνοεπιθέσεις, καθώς σύμφωνα με στοιχεία από την Έκθεση του Check Point Research, κατά τη διάρκεια του δευτέρου 3μήνου της φετινής χρονιάς καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση κυβερνοεπιθέσεων και συγκεκριμένα 32% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Οπως είχε γράψει το economistas.gr σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, κατά τη διάρκεια του δευτέρου 3μήνου της φετινής χρονιάς καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση κυβερνοεπιθέσεων και συγκεκριμένα 32% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Τα στοιχεία δείχνουν περίπου 1.200 επιθέσεις την εβδομάδα ανά οργανισμό παγκοσμίως.

Πρώτος στόχος ο τομέας της Εκπαίδευσης και της Ερευνας

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο από τα χτυπήματα των χάκερς είναι ότι ο πρώτος στόχος τους ήταν ο τομέας της Εκπαίδευσης και της Έρευνας.

Οπως έχει καταγραφεί κάθε εβδομάδα σημειώνονται περίπου 2.300 κυβερνοεπιθέσεις ανά εκπαιδευτικό/ ερευνητικό οργανισμό παγκοσμίως, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση 53% σε σύγκριση με πτην προηγούμενη χρονιά.

Κυβερνητικοί οργανισμοί και ο τομέας της Άμυνας βρέθηκαν στη 2η θέση με μια αύξηση 44%.

Οι τράπεζες και χρηματοπιστωτικός τομέας δέχονται περίπου 1.100 επιθέσεις την εβδομάδα, δηλαδή 51% αύξηση.

Δολιοφθορά και χρήματα τα κίνητρα των δραστών

Άκρως αποκαλυπτική είναι η Έκθεση και ως προς τα κίνητρα, καθώς επιβεβαιώνεται ότι οι κυβερνοεπιθέσεις δεν γίνονται απλώς με στόχο τη δολιοφθορά, αλλά για χρήματα. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι επιθέσεις με λογισμικά, που μπλοκάρουν τα συστήματα των στόχων και ξεμπλοκάρουν μόνο μετά την καταβολή λύτρων (Ransomware).

Σύμφωνα με την Έκθεση τα στοιχεία δείχνουν ότι παγκοσμίως καταγράφηκε αύξηση 59% σε τέτοιου είδους επιθέσεις κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι κάθε εβδομάδα 1 στους 40 οργανισμούς έπεφτε θύμα τέτοιων λογισμικών.

Η μεγαλύτερη κλαδική αύξηση (182%) σημειώθηκε σε επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου, ενώ στις τράπεζες η αύξηση επιθέσεων με Ransomware ήταν της τάξης του 42%. Τη μεγαλύτερη ένταση τέτοιων επιθέσεων παγκοσμίως δέχθηκαν όμως κυβερνητικοί και στρατιωτικοί οργανισμοί, καθώς 1 στους 24 βρισκόταν στο στόχαστρο κάθε εβδομάδα.

Στη Λατινική Αμερική καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση (43%), ενώ η Ευρώπη κινήθηκε στα ίδια επίπεδα, χωρίς αυτό να είναι καθησυχαστικό, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι 1 στους 66 οργανισμούς δεχόταν τέτοια επίθεση κάθε εβδομάδα.

Πηγή:  iefimerida.gr

About Freegr network

Από το Blogger.