freegr

Έρευνα αποκαλύπτει ότι το νερό της βροχής παντού στη Γη είναι επικίνδυνο για κατανάλωση

 


Το νερό της βροχής σχεδόν παντού στη Γη έχει μη ασφαλή επίπεδα «παντοτινών χημικών» (forever chemicals), σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ουσίες PFA είναι μια μεγάλη οικογένεια ανθρωπογενών χημικών ουσιών που δεν υπάρχουν στη φύση. Είναι γνωστά ως «παντοτινά χημικά» επειδή δεν διασπώνται στο περιβάλλον. Έχουν αντικολλητικές ή αντιλεκιαστικές ικανότητες, και μπορούν να βρεθούν σε είδη οικιακής χρήσης όπως συσκευασίες τροφίμων, ηλεκτρονικά είδη, καλλυντικά και μαγειρικά σκεύη.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης βρήκαν τα PFA στο νερό της βροχής στις περισσότερες τοποθεσίες στον πλανήτη -

Τα ασφαλή επίπεδα για ορισμένες από αυτές παντοτινές χημικές ουσίες έχουν μειωθεί δραματικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες λόγω νέων γνώσεων σχετικά με την τοξικότητά τους.
«Υπήρξε μια εκπληκτική πτώση στις τιμές βάσης για τα PFA στο πόσιμο νερό τα τελευταία 20 χρόνια», λέει ο Ian Cousins, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης.

Για μια πολύ γνωστή ουσία, το «υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ που προκαλεί καρκίνο (PFOA)», οι κατευθυντήριες τιμές για το νερό έχουν μειωθεί κατά 37,5 εκατομμύρια φορές στις ΗΠΑ.

«Βάσει των τελευταίων κατευθυντήριων γραμμών των ΗΠΑ για το PFOA στο πόσιμο νερό, το νερό της βροχής παντού θα κρίνεται μη ασφαλές για κατανάλωση.  Αν και στον βιομηχανικό κόσμο δεν πίνουμε συχνά νερό της βροχής, πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναμένουν ότι είναι ασφαλές για πόσιμο και προμηθεύει πολλές από τις πηγές πόσιμου νερού μας».


 Πηγή
Φωτογραφία: Pexels

About Freegr network

Από το Blogger.