freegr

Κίνδυνος για μπλακάουτ στην κινητή τηλεφωνία από τις διακοπές ρεύματος;


 Για το ενδεχόμενο να συμβεί το… αδιανόητο προειδοποιεί το Reuters σε αποκλειστικό δημοσίευμά του, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη ετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο εκτός από διακοπές ρεύματος, να σημειωθούν και διακοπές στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο η ενεργειακή σύγκρουση της Ρωσίας με τη Δύση έχει φέρει σε δύσκολη θέση την Ευρώπη, η οποία περιμένει έναν δύσκολο χειμώνα, που μπορεί να έχει και κυλιόμενες διακοπές ρεύματος για εξοικονόμηση ενέργειας.

Αξιωματούχοι στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας, πάντως, εκφράζουν φόβους ότι ένας βαρύς χειμώνας θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση και για τις συγκεκριμένες υποδομές, αναγκάζοντας εταιρείες και κυβερνήσεις να προσπαθήσουν και να περιορίσουν τις όποιες επιπτώσεις.

Αυτή η στιγμή δεν υπάρχουν πολλά εναλλακτικά συστήματα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν μεγάλης κλίμακας διακοπές ρεύματος, σημειώνουν τέσσερα στελέχη στον τομέα των τηλεπικοινωνιών χτυπώντας καμπανάκια για το ενδεχόμενο να υπάρξει μπλακ άουτ στην κινητή τηλεφωνία.

Χώρες της Ε.Ε., ανάμεσά τους η Γαλλία, η Σουηδία και η Γερμανία, προσπαθούν ήδη να εξασφαλίσουν ότι οι τηλεπικοινωνίες θα παραμείνουν ενεργές, ακόμη κι εάν οι διακοπές ρεύματος εξαντλήσουν τις εφεδρικές μπαταρίες που είναι εγκατεστημένες σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε όλη την ήπειρο.

Υπολογίζεται ότι η Ευρώπη έχει περίπου μισό εκατομμύριο πύργους τηλεπικοινωνιών, με τους περισσότερους να φέρουν εναλλακτικές μπαταρίες με διάρκεια μόλις 30 λεπτών για να λειτουργήσουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα μια σειρά από κράτη ετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο. Στη Γαλλία, όπως αναφέρει το Reuters, η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Enedis, πρότεινε πλάνο που θα περιλαμβάνει διακοπές ρεύματος έως και δύο ωρών, με αυτό να είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο.

Τα μπλακ άουτ θα επηρεάζουν εκ περιτροπής ορισμένα τμήματα της χώρας, ενώ βασικές υπηρεσίες όπως νοσοκομεία, αστυνομία και λειτουργίες της κυβέρνησης δεν θα επηρεάζονται.

Αυτό τουλάχιστον ανέφεραν πηγές στο πρακτορείο, προσθέτοντας ότι ήδη έχουν υπάρξει συζητήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση, την Enedis και στελέχη της βιομηχανίας των τηλεπικοινωνιών.

Πάντως, οι εταιρείες, μέσω της Γαλλικής Ομοσπονδίας Τηλεπικοινωνιών άσκησαν σφοδρή επίθεση στην Enedis, επειδή δεν απέκλεισε τις κεραίες από τις προτεινόμενες διακοπές ρεύματος.

Η εταιρεία απαντά μέσω Reuters, ότι στις διακοπές όλοι οι πελάτες αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, για να προχωρήσει στη διευκρίνιση ότι μπορεί να απομονώσει μόνο τμήματα του δικτύου για να εξυπηρετήσει πελάτες που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία και τη δημόσια ασφάλεια.

Η ανησυχία, όμως, μεγαλώνει και σε άλλες χώρες με το Reuters να καταγράφει τη ζωηρή συζήτηση που γίνεται ήδη σε Σουηδία, Γερμανία και Ιταλία. Ήδη οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε επαφές με τις κυβερνήσεις με στόχο να βρεθεί λύση και να συνεχιστεί ανεμπόδιστη η λειτουργία ενός τομέα από τον οποίο εξαρτώνται εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις.

Η βιομηχανία, ωστόσο, έχει αρχίσει ήδη να παίρνει τα μέτρα της, καθώς κατασκευαστές όπως η Nokia και Ericsson συνεργάζονται ήδη με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να μετριάσουν τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης.

Πηγές με γνώση του θέματος αναφέρουν στο Reuters ότι οι πάροχοι θα αναγκαστούν να αναθεωρήσουν αρκετά στα δίκτυα επικοινωνίας τους, μειώνοντας την επιπλέον κατανάλωση ενέργειας και εκσυγχρονίζοντας τον εξοπλισμό τους.

Ως ένα μέτρο εξοικονόμησης ενέργειας, οι εταιρείες χρησιμοποιούν ειδικό λογισμικό με το οποίο μπορούν να βελτιστοποιήσουν τη ροή κυκλοφορίας ώστε  οι πύργοι να μην καταναλώνουν ενέργεια όταν δεν χρησιμοποιούνται.

Αναμένεται, επίσης, και μεγαλύτερη συνεργασία των παρόχων με τις κυβερνήσεις προκειμένου να καταστρωθούν τα απαραίτητα σχέδια για διατήρηση κρίσιμων υπηρεσιών στον «αέρα».efsyn.gr

About Freegr network

Από το Blogger.