Παρελάσεις και.. αντιπαρελάσεις για το ψωμί, παιδεία;


Γυρίζουν για να κοιτάξουν στα μάτια τα παιδιά τους. Αν όμως η επιστροφή στα σχολεία και η αναπλήρωση χρόνου και εκπαιδευτικού έργου είναι η προτεραιότητά τους, τότε η επιμονή στις διεκδικήσεις είναι αυτή για την οποία διαβεβαιώνουν με κάθε τρόπο οι εκπαιδευτικοί.
Αμεση πράξη συμπαράστασης, η διοργάνωση αντιπαρελάσεων, αύριο Σάββατο, ημέρα εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτώβριου, από τους μαθητές των υπό κατάληψη σχολείων σε ενδεικτικά σημεία της Αθήνας (στο Σύνταγμα, προς το παρόν, σκέφτονται «συμβολική» μόνον συγκέντρωση) αλλά και στην περιφέρεια. Οσο για τους ίδιους τους δασκάλους και τους καθηγητές, σήμερα αναμένεται να εγκρίνουν τις πρώτες εναλλακτικές μορφές «συνέχισης του αγώνα», δηλαδή οι δύο 24ωρες, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των δύο συνδικαλιστικών οργάνων, στις 3 και 9 Νοεμβρίου, και την παράλληλη διοργάνωση συλλαλητηρίων τις ίδιες ημέρες. Οι επόμενοι γύροι γενικών συνελεύσεων τόσο για τους δασκάλους όσο και για τους καθηγητές (12 με 24 Νοεμβρίου οι πρώτοι, μετά τις 17 του ίδιου μήνα οι δεύτεροι) προγραμματίστηκαν ήδη προκειμένου να διασαφηνιστεί η γενική πρόθεση για εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα. Μέχρι τότε, όμως, ρυθμιστικός παράγοντας για την ομαλοποίηση της κατάστασης στα σχολεία και κυρίως στα λύκεια της χώρας, θα είναι η πορεία των καταλήψεων. Τις προσεχείς ημέρες, τα συντονιστικά αποφασίζουν για τη συνέχιση ή μη, αν και ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των υπό κατάληψη σχολείων (έχουν φθάσει τα 1.012) δεν δείχνει καμία αλλαγή στην υπάρχουσα κατάσταση. Απολύτως ενδεικτική αυτής, αναμένεται να είναι, αύριο ημέρα εορτασμού της εθνικής επετείου, η διοργάνωση παρελάσεων-διαδηλώσεων σε κεντρικά σημεία της Αθήνας αλλά και με κατά τόπους συγκεντρώσεις και πορείες σε διάφορες πόλεις της χώρας. Αργά, χθες, το βράδυ, θα αποφασιζόταν αν η ήδη προγραμματισμένη συγκέντρωση στο Σύνταγμα με πρόθεση την παρουσία διαμαρτυρίας μετά διαφόρων συμβολικών δράσεων (βλ. χάπενινγκς και άλλα συναφή) θα εξελιχθεί σε αντιπαρέλαση μετά το τέλος της επίσημης.
Αντίθετα, βέβαιη θεωρείται η διοργάνωση των αντίστοιχων εκδηλώσεων, ανεξαρτήτως επισήμων παρελάσεων (είτε προλάβουν είτε όχι να διοργανωθούν καθώς εξαιτίας των κινητοποιήσεων δεν υπήρχε χρόνος ούτε για πρόβες) σε διάφορα σημεία της Αθήνας. Μια στα νότια προάστια με πιθανό σημείο διεξαγωγής τη Ν. Σμύρνη, μια προς τα βόρεια με το Γαλάτσι ως επικρατέστερο τόπο, ενώ αναμένεται να αποδειχθεί αν το Σύνταγμα θα αποτελέσει το κεντρικό σημείο αναφοράς.
Από άρθρο στην 'Ελευθεροτυπία'

About Freegr network

Από το Blogger.